ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Γιατί ''φτερουγίζει'' η καρδιά σας;

Νιώθετε μερικές φορές την καρδιά σας να φτερουγίζει; Αισθάνεστε τόσο έντονα τους χτύπους της, ώστε να σας προκαλούν ενόχληση;
Αν δεν είστε ερωτευμένοι τότε όλα αυτά περιγράφονται ως αίσθημα παλμών.

Τι είναι το αίσθημα παλμών; Πότε πρέπει οι πάσχοντες να επισκεφτούν το γιατρό τους; Ποιες εξετάσεις θα πρέπει να κάνουν ;

Αίσθημα παλμών είναι το δυσάρεστο σύμπτωμα που προκύπτει όταν ο καρδιακός παλμός γίνεται αισθητός. Μπορεί να νιώθετε την καρδιά σας να χτυπάει γρήγορα ή άρρυθμα ή να νιώθετε ότι χάνετε κάποιους χτύπους. Πολλοί το περιγράφουν ως φτερούγισμα, το οποίο το αισθάνονται στο στήθος και λαιμό.

Αποτελεί ένα συχνό σύμπτωμα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν σηματοδοτεί την εμφάνιση αρρυθμίας, παρόλο που και οι δύο καταστάσεις σχετίζονται μεταξύ τους.

Στην περίπτωση που κάποιος έχει αίσθημα παλμών και η καρδιά του έχει φυσιολογικό ρυθμό δεν έχει λόγο ανησυχίας καθώς δεν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές.

Το «αθώο» αίσθημα παλμών, δηλαδή όταν η καρδιά έχει φυσιολογικό ρυθμό, προκαλείται από τους παρακάτω παράγοντες.

Άγχος, κρίσεις πανικού, φόβος
Καφεΐνη
Κάπνισμα
Κοκαΐνη και άλλα ναρκωτικά
Άσκηση
Πυρετός

Αντίθετα αν συμβαίνει σε έδαφος αρρυθμίας η κατάσταση είναι πιο σοβαρή και χρειάζεται διερεύνηση. Η αρρυθμία είναι πιο πιθανό να συνυπάρχει σε άτομα με γνωστή καρδιακή νόσο, βαλβιδοπάθεια, παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα ή διαταραχές των ηλεκτρολυτών στο αίμα π.χ. κάλιο.

Οι επιπλοκές σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι απειλητικές για την υγεία. Εάν η καρδιά χτυπάει γρήγορα, η αρτηριακή πίεση μπορεί να πέσει και να λιποθυμήσετε. Αυτό μπορεί είναι πιο πιθανό αν έχετε πρόβλημα με την καρδιά, όπως συγγενή καρδιοπάθεια ή βαλβιδοπάθεια.

Σπάνια το αίσθημα παλμών μπορεί να προκαλείται από απειλητικές αρρυθμίες οι οποίες προκαλούν την παύση της λειτουργίας της καρδιάς.

Αν το αίσθημα παλμών οφείλεται στην κολπική μαρμαρυγή μπορεί να σχηματιστούν θρόμβοι στο αίμα, οι οποίοι στη συνέχεια μπορεί να φράξουν μία αρτηρία του εγκεφάλου προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο.

Καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει αν η καρδιά σας είναι άντληση αναποτελεσματικά για μια παρατεταμένη περίοδο λόγω μιας αρρυθμίας, όπως η κολπική μαρμαρυγή. Μερικές φορές, ελέγχοντας το ρυθμό μιας αρρυθμίας που προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της καρδιάς σας.

Αν η αρρυθμία είναι παρατεταμένη η καρδιά δε θα λειτουργεί αποτελεσματικά ως αντλία και θα οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι εξετάσεις που είναι απαραίτητες για τη διερεύνηση του αισθήματος παλμών είναι το καρδιογράφημα, το Holter ρυθμού 24ωρου, το Triplex καρδιάς, η δοκιμασία κόπωσης και μπορεί να χρειαστεί και ηλεκροφυσιολογική μελέτη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στις περιπτώσεις που δεν συνυπάρχει πάθηση της καρδιάς σπανίως απαιτείται θεραπεία.

Συνήθως ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει να αποφύγετε τους παράγοντες που ευθύνονται για την πρόκληση του αισθήματος των παλμών. Αν όμως οφείλεται σε παθολογική διαταραχή θα πρέπει να θεραπευτεί η υποκείμενη αιτία.


Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
www.bountouri.gr
email: cbountouri@gmail.com








Πηγή


View the Original article
loading...


ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ..

loading...
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή υπάρχουν καθημερινά και αρκετοί επισκέπτες του ιστολογίου οι οποίοι είναι ανήλικοι.

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.

Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν παραπέμπουν σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την αντίστοιχη πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας.

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μικρή καθυστέρηση και αφού τα ελέγξει κάποιος
από τη διαχείριση, όχι για λογοκρισία αλλά για έλεγχο για μη αναφορά
σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα
ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.


Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ ανάγκη
τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Item Reviewed: Γιατί ''φτερουγίζει'' η καρδιά σας; Description: Rating: 5 Reviewed By: Χ.Σ.- (main administrator)
Scroll to Top