Το ελλαδικό πολιτικό σύστημα –διατηρώντας σοβαρές διαρθρωτικές παθογένειες από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους με το Πρωτοκόλλο του Λονδίνου..
(1830)– έχει φθάσει σε οριακή αδυναμία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αστικού πολιτισμού και της παγκοσμιοποίησης...
Ο πρώην υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Ελλάδας Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, δήλωσε, σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό «New Statesman», στις 24 Φεβρουαρίου 2013, ότι έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις μεταξύ ανώτατων παραγόντων του ελλαδικού πολιτικού συστήματος και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας για την επεξεργασία σεναρίων σχετικών με την ανάπτυξη μιας στρατιωτικής απάντησης σε αυτό που ο Χρυσανθόπουλος αποκάλεσε «έκρηξη κοινωνικής αναταραχής» και προέβλεψε ότι θα συμβεί «πολύ σύντομα». Στην ίδια συνέντευξή του...
Προς το βρετανικό περιοδικό ο πρέσβης Χρυσανθόπουλος είπε: «Θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας. Θα υπάρξουν αιματηρές διαδηλώσεις». Επίσης, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, πρόσθεσε τα εξής: «Υπάρχουν επαφές μεταξύ συγκεκριμένων πολιτικών και παραγόντων των Ενόπλων Δυνάμεων για να εξασφαλίσουν ότι, σε περίπτωση μείζονος κοινωνικής αναταραχής, ο Στρατός δεν θα επέμβει».
Ωστόσο η τελευταία διαβεβαίωση –περί μη στρατιωτικής επέμβασης σε περίπτωση μείζονος κοινωνικής αναταραχής– δεν αξιολογείται από διεθνείς πολιτικούς αναλυτές ως αξιόπιστη για τους εξής λόγους:
Πρώτον, το ελλαδικό πολιτικό συστημα χαρακτηρίζεται από φθίνοντα «καπετανάτα» και φθίνουσες φατρίες –όπως συμβαίνει σε τριτοκοσμικές και ασταθείς δημοκρατίες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, όπου διοικούν οικογένειες, κλίκες και διαπλεκόμενοι– και όχι από κραταιούς αστικούς θεσμούς, όπως συμβαίνει στον πυρήνα της Δύσης.
Συνεπώς το ελλαδικό πολιτικό σύστημα –διατηρώντας σοβαρές διαρθρωτικές παθογένειες από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους με το Πρωτοκόλλο του Λονδίνου (1830)– έχει φθάσει σε οριακή αδυναμία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αστικού πολιτισμού και της παγκοσμιοποίησης.
Δεύτερον, η πρόσφατη ιστορία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (χούντα 1967-1974) και η διείσδυση της «Χρυσής Αυγής» μέσα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την υπεράσπιση του αστικού πολιτικού συστήματος και τη διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας από τους σημερινούς πρωταγωνιστές τού υπάρχοντος πολιτικού προσωπικού.
Πηγή
Πηγή: http://www.zoomblog.org
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή υπάρχουν καθημερινά και αρκετοί επισκέπτες του ιστολογίου οι οποίοι είναι ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν παραπέμπουν σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την αντίστοιχη πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας.
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μικρή καθυστέρηση και αφού τα ελέγξει κάποιος
από τη διαχείριση, όχι για λογοκρισία αλλά για έλεγχο για μη αναφορά
σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα
ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ ανάγκη
τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------