ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Φορητά αντιαεροπορικά όπλα στα χέρια των ανταρτών του PKK !


AA Photo Τα όπλα, παραγγελία στο βόρειο Ιράκ, σπάνια μεταξύ PKK μαχητές και δεν έχουν δει ποτέ στην Τουρκία πριν. Είναι σε θέση να βάλλουν αντιαεροπορικά βλήματα και θα χρησιμοποιούνταν σε επιθέσεις εναντίον ελικοπτέρων.

Τα όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και εναντίον τεθωρακισμένων οχημάτων που χρησιμοποιούνται από τις τουρκικές δυνάμεις, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η επιχειρήσεις συνεχίζονται στην περιοχή.

STRELLA στα ρώσικα σημαίνει ΒΕΛΟΣ

sa-7-dfst8304944_jpg.jpgΤα Φορητά Αντιαεροπορικά Συστήματα Βλημάτων (Man Portable Air Defense System MANPADS),  είναι από τα πλέον αποτελεσματικά Α/Α όπλικά συστήματαi παγκόσμια.
Στην τυπική τους διαμόρφωση, βασίζονται σε έναν ανιχνευτή υπέρυθρων (IR) εκπομπών και δίνουν πολύ μικρή πιθανότητα να ανιχνευθούν, πριν την πρόσκρουσή τους πάνω στον στόχο. Το χτύπημά τους είναι συνήθως καταστροφικό. Στατιστικά στοιχεία των τελευταίων περιπτώσεων που χρησιμοποιήθηκαν είναι:
  • Οι Αφγανοί Μουζαχεντίν κατάριψαν 269 αεροσκάφη με 340 τέτοια βλήματα.
  • Στην επιχείρηση Desert Strom, είναι ”υπεύθυνα” για το 56% των καταρίψεων και για το 79% των ζημιών που προκάλεσαν στα συμμαχικά αεροσκάφη.
  • Από τον Μάϊο 2003 μέχρι σήμερα, ο αμερικανικός στρατός, έχει χάσει 54 Ε/Π στο Ιράκ, τα μισά σχεδόν από αυτά, από εχθρικά πυρά, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα των ARMY TIMES. Μάλιστα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η τελευταία κατάρριψη, στις 2-2-2007, αφορούσε την κατάρριψη ενός Ε/ΠAPACHE”που τυλίχθηκε σε μια σφαίρα από φλόγες”.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, σήμερα υπάρχουν 500.000 MANPADS, διαθέσιμα στην παγκόσμια αγορά ! Μέσα σε αυτό το τεράστιο οπλοστάσιο των MANPADS που είναι στην ουσία πύραυλοι επιφανείας-αέρος (Surfise to Air Missiles, SAM), περιλαμβάνεται και το βλήμα SA-7 (Strella)….που οι πληροφορίες λένε ότι είναι το νέο όπλο των Σουνιτών ανταρτών και ότι με αυτά ρίχνουν τα αμερικάνικα  και συμμαχικά Ε/Π.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ SA-7 (STRELLA)
  1. Το σύστημα SA-7 GRAIL (Strela-2) είναι ένα φορητό αντιαεροπορικό βλήμα, για χαμηλά ιπτάμενα αεροσκάφη, όμοιο με το αμερικάνικο REDEYE, (που έχει αποσυρθεί), με κεφαλή ΗΕ (υψηλής εκρηκτικότητας) και με σύστημα παθητικής IR καθοδήγησης. Ψάχνει δηλαδή θερμικούς στόχους. Η καλλίτερη θέση για την προσβολή ων ιπτάμενων στόχων είναι η ”tail-chase engagement”, δηλαδή η προσβολή τους από πίσω, για να αποφευθούν τα λάθη του σκοπευτού, ως προς την ταχύτητα του στόχου, αν προσπαθούσε να τα κτυπήσει στο πλάϊ.
  2. Είναι φορητό οπλικό Α/Α σύστημα, σοβιετικής κατασκευής 1ης γενιάς, αν και στην πορεία έχει κατασκευασθεί και από την Κίνα, την Γιουγκοσλαυία, το Ιράν κ.λ.π. Έχει κλασικοπηθεία από το ΝΑΤΟ με την ονομασία Grail στην ομάδα των fire and forget Α/Α φορητών συστημάτων, αλλά τα πρώτα οπλικά συστήματα, επηρεαζόταν πολύ από την θερμότητα του ηλίου και από την θερμοκρασία του εδάφους, ειδικά όταν επιχειρούσαν σε διακεκομένο έδαφος.
  3. Η ανάπτυξη του απλού αυτού Α/Α φορητού συστήματος ξεκινησε το 1959 και δόθηκε για μαζική χρησιμοποίηση το 1966. Ο ανιχνευτής του βλήματος έχει (στις νεότερες εκδώσεις) φίλτρο για τον περιοριμό της αποτελεσματικότητας των φωτοβολίδων (flares) και την αύξηση της δυνατότητας εγκλωβισμού των IR εκπομπών.
  4. Το σύστημα αποτελείται από το βλήμα (9Κ32 ή 9Κ32Μ)
sa-7.jpg
   5.   ΄Εναν επαναγεμιζόμενο φορέα  (9P54 & 9P54M), και έναν θερμικό συσσωρευτή (9B17).
sa-7-line-2.gif

   6.    Η στόχευση του στόχου, γίνεται από τον σκοπευτή του συστήματος. Έχει και την δυνατότητα να εξοπλισθεί με σύστημα IFF.  
    7.    Η ενεργοποίηση του συστήματος αυτοκαθοδήγησης χρειάζονται 4-6 δευτερόλεπτα να ολοκληρωθύν, ενώ μετά από 0.8 δευτερόλεπτα από αυτά, ενεργοποιείται και ο προωθητικός κινητήρας του βλήματος, το οποίο για λόγους σταθεροποίησης περιστρέφεται γύρω από τον διαμήκη άξονά του με 20 σαδ. Το βλήμα επιταχύνει μέχρι το διπλάσιο της ταχύτητας του ήχου και η πτήση του διαρκεί 15 δευτερόλεπτα, μετά από τα οποία, αν δεν βρει στόχο, αυτοκαταστρέφεται. 
    8.   Ο στόχος καταστρέφεται από το ωστικό κύμα της έκρηξης της ΗΕ κεφαλής του βλήματος .
    9.   Το μέγιστο δραστικό βεληνεκές του βλήματος είναι 1.499 μέτρα.

loading...


ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ..

loading...
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
Item Reviewed: Φορητά αντιαεροπορικά όπλα στα χέρια των ανταρτών του PKK ! Description: Rating: 5 Reviewed By: Χ.Σ.- (main administrator)
Scroll to Top