ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Εγκαταλείπονται Οι Κούρδοι Από Τις ΗΠΑ



Οι Κούρδοι μαχητές στη Συρία έκαναν έκκληση στις ΗΠΑ να πράξει κάτι, ώστε να σταματήσει η τουρκική επίθεση εναντίον του Αφρίν.

Την ίδια ώρα, η βοηθός γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Rose Gottemoeller, σε συνέντευξή της στη Deutsche Welle, ανέφερε ότι «η επικοινωνία αποτελεί το κλειδί, ώστε να εμποδιστεί η σύγκρουση ΗΠΑ και Τουρκίας στη Συρία».

Στο πλαίσιο αυτό, προφανώς εντάσσεται και εντάσσεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, χτες Τετάρτη. 

ΝΑΤΟ-Πεντάγωνο: «Νόμιμες οι τουρκικές ανησυχίες για την ασφάλεια»

Όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu, οι δύο υπουργοί εξέτασαν «ζητήματα σχετικά με τη Συρία και το Ιράκ αλλά και τα συμπεράσματα από τη διάσκεψη στο Σότσι (29-30 Ιανουαρίου) για το Συριακό, όσο και για τη συνεχιζόμενη τουρκική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», στα βόρεια του Αφρίν». 



Σε ερώτηση της DW προς τη Rose Gottemoeller για τα συμπεράσματα από την επίσκεψή της στην Άγκυρα τις αρχές της εβδομάδας, με αφορμή την πολιτική σύγκρουση που έχει προκαλέσει η τουρκική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία με τις ΗΠΑ - δύο σύμμαχες στο ΝΑΤΟ χώρες, και τη στάση της συμμαχίας, απάντησε: «Όλοι είναι ανήσυχοι και επιφυλακτικοί για όσα συμβαίνουν στο Αφρίν. Είχα μια διαυγή ενημέρωση από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν αυτό τον καιρό με αποφασιστικότητα τις απειλές της τρομοκρατίας. Η Τουρκία είχε όμως τις περισσότερες επιθέσεις στο έδαφός της και αυτό ξεκάθαρα το αναγνωρίζουμε. Καθώς και ότι έχουν ‘νόμιμες ανησυχίες ασφάλειας’, με άλλα λόγια».

Και η βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συμπλήρωσε: «Αλλά το άλλο μήνυμα που θέτουμε ξανά και ξανά είναι η ανάγκη να κρατηθεί στο νου όλων, ότι το ΝΑΤΟ ως διεθνής οργανισμός υπεραμύνεται των διεθνών νόμων και γι΄ αυτό τον λόγο οι επιθέσεις θα πρέπει να είναι ‘αναλογικές και περιορισμένου χρόνου’, με δεδομένο ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι απώλειες αμάχων».

Το Πεντάγωνο διαχωρίζει τη θέση του από το YPG και τους Σύρους αντικαθεστωτικούς 



Οι δυνάμεις του αντικαθεστωτικού Συριακού Δημοκρατικού Στρατού (SDF) - που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ - αλλά και οι Κούρδοι μαχητές της Λαϊκής Προστασίας (YPG), έχουν αρχίσει να μετακινούνται προς τα βόρεια της Συρίας, αντιδρώντας στην τουρκική πολεμική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», στο Αφρίν, όπως μετέδωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο. Η ανακοίνωση, διευκρινίζει πάντως, ότι αυτό «δεν έχει γίνει μετά από οδηγίες που δόθηκαν από τον ευρύτερο συνασπισμό», όπως γράφει η τουρκική Hürriyet.



Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Adrian Rankine-Galloway δεν διευκρίνισε την ακριβή τοποθεσία της αναδιάταξης των δυνάμεων αυτών, επιμένοντας ότι «αυτό δεν γίνεται κατόπιν εντολής ή της υποστήριξης του γενικότερου συνασπισμού των δυνάμεων (σ.σ. των ΗΠΑ και όσων μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών, δηλαδή).

«Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση στη βορειο-δυτική Συρία. Έχουμε εμπλακεί στην επεξεργασία με τους Τούρκους συμμάχους για την αποκλιμάκωση της κρίσης κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων και να διαβεβαιώσουμε την ολοκληρωτική ήττα του ISIS και των άλλων τζιχαντιστικών ομάδων. Η Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες για ασφαλή σύνορα. Πιστεύουμε πως η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων βοηθά να σιγάσει τους λόγους που προκάλεσαν τις βιαιότητες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση, κρίσιμο ζήτημα για τον τοπικό πληθυσμό που αντιμετωπίζει τους κινδύνους από τους τζιχαντιστές του ISIS και της τρομοκρατικής ιδεολογίας».

Για να καταλήξει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου: «Η συνεργασία μας με το SDF είναι περιορισμένη με στόχο τις επιχειρήσεις για την κατατρόπωση του ISIS. Όσο για τις κουρδικές δυνάμεις που έχουν εμπλακεί σε μάχες με τις τουρκικές κοντά στην περιοχή του Αφρίν, δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον Διεθνή Συνασπισμό». 



Όπως ήταν φυσικό, οι δηλώσεις αυτές από τις ΗΠΑ, έχουν προκαλέσει αυξανόμενη απογοήτευση στους Κούρδους μαχητές που μάχονται στις κουρδικές περιοχές του Αφρίν.

«Πώς αντέχουν και κάθονται να παρακολουθούν;», αναρωτιέται ο Aldar Khalil, εξέχων Κούρδος πολιτικός αναφερόμενος στη στάση του υπό τις ΗΠΑ Διεθνούς Συνασπισμού. «Θεωρούμε τη θολή και αναποφάσιστη στάση τους ως πηγή μεγάλης ανησυχίας», πρόσθεσε.

Άλλοι Κούρδοι αξιωματούχοι, εξέφραζαν την άποψη ότι «δεν αναμένουν από τις ΗΠΑ να φτάσει σε πόλεμο με την Τουρκία, ή να στείλει αμερικανικές δυνάμεις στο Αφρίν».

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο στρατηγός Joseph Votel της Κεντρικής Αμερικανικής Διοίκησης, «οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αποφευχθεί σύγκρουση με τις τουρκικές δυνάμεις στη Συρία».
Αμερικανοί αξιωματούχοι επαναλάμβαναν ότι ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε στο τηλέφωνο απ΄ ευθείας με τον πρόεδρο Ερντογάν «καλώντας την Τουρκία να περιορίσει τις επιχειρήσεις της στη βόρεια Συρία».

Πληροφορίες από hurriyetdailynews.com - Deutsche Welle - AP - Reuters.


http://www.ksipnistere.com
loading...


ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ..

loading...
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή υπάρχουν καθημερινά και αρκετοί επισκέπτες του ιστολογίου οι οποίοι είναι ανήλικοι.

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.

Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν παραπέμπουν σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την αντίστοιχη πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας.

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μικρή καθυστέρηση και αφού τα ελέγξει κάποιος
από τη διαχείριση, όχι για λογοκρισία αλλά για έλεγχο για μη αναφορά
σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα
ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.


Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ ανάγκη
τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Item Reviewed: Εγκαταλείπονται Οι Κούρδοι Από Τις ΗΠΑ Description: Rating: 5 Reviewed By: Χ.Σ.- (main administrator)
Scroll to Top