Απορρίπτει την ιδέα για μία προληπτική γραμμή χρηματοδοτικής υποστήριξης της χώρας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος παράλληλα εκτιμά ότι τα stress test δεν πρόκειται να
βγάλουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες για το τραπεζικό σύστημα και επιπρόσθετα προτείνει τη δημιουργία «Τειρεσία του Δημοσίου» για τους κακοπληρωτές.
Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο κ. Γ. Δραγασάκης δήλωσε πως «με μία τέτοια συμφωνία επιστρέφουμε στα μνημόνια, και εμείς θέλουμε να φύγουμε απ` αυτά», ενώ χαρακτήρισε αναγκαιότητα τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης για τη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως ήδη η κυβέρνηση εργάζεται για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού ασφαλείας» γύρω στα 18 δισ ευρώ για μετά τη λήξη του προγράμματος χρηματοδοτικής υποστήριξης του ESM, εκ των οποίων τα 9 δισ ευρώ αναμένονται απ' τον ESM και τα υπόλοιπα 9 δισ ευρώ από τις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές.
Σημείωσε δε πως εάν οι αγορές επιτρέπουν τον ομαλό δανεισμό της χώρας τότε το Ταμείο θα παραμείνει για έκτακτη ανάγκη.
Ο κ. Δραγασάκης μάλιστα εκτίμησε πως η επόμενη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές θα γίνει και μάλιστα με καλό επιτόκιο.
«Πάμε να σχεδιάσουμε μία αυτοδύναμη πορεία και δυνατότητα εξόδου, το πραγματικό έργο αρχίζει τώρα», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν πρέπει να επαναπαυθούμε στο σημερινό καλό κλίμα αλλά να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο λειτουργίας μετά το μνημόνιο».
Όπως σημείωσε μάλιστα «η έξοδος δεν θα είναι γύρισμα διακόπτη, θα είναι μία διαρκής προσπάθεια. Σε κάποια θέματα πρέπει να υπάρχει εθνική συνεννόηση (...) πρέπει να προχωρήσουμε αντιμετωπίζοντας τις αιτίες που δημιούργησαν την κρίση, με πρωταρχικό στόχο να μειωθεί η ανεργία και εξαλειφθούν οι ανισότητες (...) να εγγυηθούμε στον ελληνικό λαό ότι θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ταχύτερα τα προβλήματά του».
Σταθερά επιτόκια και ρήτρα ανάπτυξης
Ο κ. Δραγασάκης περιέγραψε τις τρεις κύριες προκλήσεις της κυβέρνησης: «Πρώτον να κάνουμε τον κουμπαρά μας, δεύτερο να διαμορφώσουμε το δικό μας πρόγραμμα και τρίτο να δούμε τι θα κάνουμε μετά».
Για το τελευταίο, όπως είπε, χρειάζεται νέα διαπραγμάτευση και «δεν το ανοίγουμε ακόμα, μέχρι να δούμε τα δεδομένα του χρέους μαζί με τα δεδομένα των αγορών, με τι επιτόκια δανειζόμαστε κοκ . Όταν δούμε όλα αυτά θα εξετάσουμε εάν βγαίνουμε και σε πόσα χρόνια μπορούμε να ρίξουμε την ανεργία στο 10%».
Όπως σημείωσε το ζήτημα του χρέους είναι καίριας σημασίας και έθεσε τις δύο επιδιώξεις της κυβέρνησης: τη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά και την εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης.
«Ζούμε ιστορικά την περίοδο των χαμηλότερων επιτοκίων. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα επόμενα πχ 5 χρόνια εάν ανέβουν τα επιτόκια δεν θα επηρεαστεί το χρέος», είπε σχετικά. Παράλληλα σημείωσε πως πρέπει η συμφωνία για το χρέος να λάβει υπόψη της και το ενδεχόμενο μίας πιθανής οικονομικής ύφεσης στο μέλλον. «Μην πάμε πάλι στα περί στάσης πληρωμών... Γι αυτό πρέπει να μπει η ρήτρα ανάπτυξης: 'Έχω, πληρώνω. Δεν έχω, δεν πληρώνω».
Για το ΔΝΤ
Ερωτηθείς για τη στάση του ΔΝΤ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως το Ταμείο θα αποφασίσει για ένα πρόγραμμα που λήγει τον Αύγουστο του '18 και έχει χάσει πλέον τον δραματικό του τόνο. «Το ΔΝΤ αν είναι να μείνει, θα μείνει με τρόπο που βοηθάει την έξοδο», σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.
Τράπεζες, κόκκινα δάνεια και «Τειρεσίας του Δημοσίου»
Ο κ. Δραγασάκης εκτίμησε επίσης στη συνέντευξη του ότι τα stress tests των τραπεζών δεν πρόκειται να δείξουν κεφαλαιακή «τρύπα» στο τραπεζικό σύστημα. «Οι ενδειξεις εως τώρα μας λένε ότι δεν υπάρχουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «οι τράπεζες δεν κινδυνεύουν τώρα από μία νέα ανακεφαλαιοποίηση».
Προς τούτο, αναγνώρισε, ότι καίριο ρόλο παίζουν οι πλειστηριασμοί αλλά και όλο το θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών που έχει ενεργοποιηθεί.
Στάθηκε στο «δράμα», όπως το χαρακτήρισε, «των ανθρώπων που δεν μπορούν να πληρώσουν και αυτών που έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό και δεν πληρώνουν τα δάνεια τους».
Για τους τελευταίους ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έριξε αρκετά «καρφιά» προς τους τραπεζίτες λέγοντας πως «ορισμένους τους γνωρίζουν, ορισμένους μπορούν να τους μάθουν, και άλλους πρέπει να συνεννοηθούν όλες οι αρχές, και το υπ. Οικονομικών, και οι τράπεζες και η ΤτΕ αλλά και όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για το πώς θα ενοποιήσουμε τις δυνάμεις που έχουμε, να ενισχύσουμε και το θεσμικό οπλοστάσιο»
Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε την ιδέα που προτείνεται από αρκετούς για τη δημιουργία ενός «Τειρεσία του Δημοσίου».
Για τον κ. Δραγασάκη το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν μπορούν σήμερα να δώσουν νέα δάνεια λόγω του «σορού των κόκκινων δανείων» που καλούνται να διαχειριστούν.
Για την επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ο κ. Δραγασάκης ζήτησε να αξιοποιηθούν πλήρως όλα τα εργαλεία που υπάρχουν, όπως ο εξωδικαστικός διακανονισμός και οι ρυθμίσεις που κάνουν οι τράπεζες. Σημείωσε πως «εάν χρειαστούν και άλλα μέτρα μπορούμε να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε». Τόνισε ωστόσο πως στην περίπτωση που τεθεί ζήτημα νέων μέτρων τότε θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά δύο συνιστώσες: την κοινωνική πραγματικότητα και την αναπτυξιακή. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «δεν πρέπει να αφήσουμε να διαλυθούν επιχειρήσεις που έχουν παραγωγικό δυναμικό το οποίο πρέπει να δούμε πώς θα αξιοποιηθεί».
Ο κ. Δραγασάκης, για ακόμα μία φορά, επανέλαβε ότι απ' τους πλειστηριασμούς δεν κινδυνεύει η λαϊκή κατοικία, καλώντας μάλιστα κάποιον που μπορεί να έχει πέσει θύμα λάθους ή παράλειψης να απευθυνθεί αρμοδίως στους νέους θεσμούς που έχουν δημιουργηθεί, όπως τα γραφεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. «Η πολιτική μας πρόθεση είναι να μην υπάρξει πρόβλημα με την πρώτη κατοικία», σημείωσε επίσης.
http://www.ksipnistere.com
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή υπάρχουν καθημερινά και αρκετοί επισκέπτες του ιστολογίου οι οποίοι είναι ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν παραπέμπουν σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την αντίστοιχη πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας.
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μικρή καθυστέρηση και αφού τα ελέγξει κάποιος
από τη διαχείριση, όχι για λογοκρισία αλλά για έλεγχο για μη αναφορά
σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα
ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ ανάγκη
τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------