ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Επιμένει για τη Συνθήκη της Λωζάνης ο Ερτογάν - Ξεκάθαρο μήνυμα Τσίπρα: Δεν αναθεωρείται


Πηγή: NEWSCITY1
Σε ισχύ βρίσκονται από τα ξημερώματα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενόψει της άφιξης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα με τουλάχιστον 3.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός. Το κέντρο θα είναι απροσπέλαστο, κεντρικές οδικές αρτηρίες θα κλείνουν σταδιακά λίγη ώρα πριν
περάσει η αυτοκινητοπομπή του Ερντογάν ενώ υπάρχουν τροποποιήσεις για τη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Στις 10.40 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το αεροσκάφος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντόγαν και της πολυμελούς συνοδείας του, το οποίο συνόδευσαν  τρία ελληνικά F-16. Το αεροσκάφος του Τούρκου προέδρου, ένα Airbus 320, απογειώθηκε στις 9:20 το πρωί από το αεροδρόμιο Εσέν Μπουγκά της Άγκυρας. Δύο τούρκικα F-16 τον συνόδευαν μέχρι το σημείο που τέμνονται τα FIR Αθηνών και Κωνσταντινούπολης. Περίπου 10:06 το αεροσκάφος του Ερντογάν μπήκε στο FIR Αθηνών από την περιοχή νοτίως της Χίου. Τα τρία ελληνικά F-16 που συνοδεύουν το Airbus του προέδρου της Τουρκίας απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση της Λάρισας.

Τον Τούρκο πρόεδρο και τη σύζυγό του Εμινέ υποδέχθηκε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο και σε live σύνδεση με τα ελληνικά κανάλια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντόγαν επιχειρηματολόγησε επί ώρα γιατί πρέπει να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης, γιατί η μειονότητα στη Δυτική Θράκη πρέπει να λέγεται τουρκική και όχι μουσουλμανική, ενώ έθεσε και θέμα Αιγαίου λέγοντας ότι «στόχος μας να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στην Κύπρο το ίδιο και στο Αιγαίο»! Μεταξύ Ερντογάν και Προκόπη Παυλόπουλου εξελίχθηκε ένα ντιμπέιτ καθώς δεν περιορίστηκαν σε μία απλή δήλωση on camera, αλλά επανήλθαν και οι δύο με δηλώσεις με τον Τούρκο πρόεδρο μάλιστα να θέλει να έχει τον τελευταίο λόγο.



Τσίπρας: Επιμένει για τους τούρκους στρατιωτικούς!
"Η ελληνική Δικαιοσύνη χειρίζεται το ζήτημα των τούρκων στρατιωτικών. Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός, ως ένας λαός δημοκρατικός που έχει υποστεί βαρύτατες συνέπειες από την κατάλυση της Δημοκρατίας, δεν μπορεί αν μην είναι αντίθετος στις παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα θα πράξει τα δέοντα ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν μια δίκαιη δίκη"

Ερντογάν: Καταλαβαίνω ότι ο "νεαρός" Τσίπρας θέλει λύση στο Κυπριακό
"Στη δυτική Θράκη, το ζήτημα του αρχιμουφτή, για το αν είναι εκλεγμένος ή δικορισμένος, συνιστά μια σοβαρή πληγή. Πιστεύω ότι ο αξιότιμος πρωθυπουργός θα μεριμνήσει για το ζήτημα. Για το ζήτημα των θρησκειών, μπορεί αν επιλυθεί σε συνεργασία των υπουργείων. Τα βήματα που θα καταβάλλουμε ειδικά στο Κυπριακό, θα είναι προς την κατεύθυνση δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Ο κύριος Τσίπρας, καταλαβαίνω ότι λόγω του νεαρού της ηλικίας του, εξανίσταται για την συνέχιση του προβλήματος. Βλέπω ότι η πείρα που αποκόμισα από την διαδικασία είναι πολύτιμη. Αν είχε εφαρμοστεί η πρόταση Ανάν, δεν θα είχαμ ετα προβλήματα με τα στρατεύματα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε το στραβοπάτημα και φτάσαμε εδώ"!

Κλείσιμο με Ιερουσαλήμ
Αισιόδοξος ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, στο κλείσιμο της απάντησής του, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά.
"Τέλος, για το ακανθώδες ζήτημα της Ιερουσαλήμ και της Παλαιστίνης, οι θέσεις της Ελλάδας είναι σαφείς. Είμαστε προσηλωμένοι στην ειρηνευτική διαδικασία που προβλέπει την δημιουργία δύο κρατών. Η απόφαση για αναγνώριση ολόκληρης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, δεν συμβάλει στην ειρήνη σε μια εύθραυστη περιοχή", είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

Φουλ επίθεση από Τσίπρα! Νέο καρφί για την Αγιά Σοφιά!
"Εμείς δεν σκεφτήκαμε ποτέ σε τζαμί να κάνουμε θρησκευτική, ορθόδοξη λειτουργία. Όπως λανθασμένα γίνεται στην Αγιά Σοφιά. Πρέπει να υπάρχει βούληση για ελευθερία".

"Καρφί" Τσίπρα για την εισβολή στην Κύπρο!
"Άκουσα την τοποθέτησή του για Αιγαίο και Κυπριακό. Στο Κυπριακό είμαι 43 χρονών και 43 χρόνια το θέμα μένει ανοικτό. Υπάρχει πάντα συζήτηση για το ποιος φταίει. Αγαπητέ μου φίλε πρόεδρε είναι ανοιχτό γιατί υπήρξε μια παράνομη εισβολή. Η ελληνική Δημοκρατία στο σύνολό της είναι ένα κράτος Δικαίου και ελευθερίας".

Απαντά ο Αλέξης Τσίπρας με... στήριξη στον Ερντογάν!
"Είμαστε γείτονες και πρέπει να συζητάμε. Σήμερα με τις δηλώσεις του εδώ, συνειδητοποιώ πως μάλλον το προηγούμενο διάστημα μάλλον δεν είχε γίνει αντιληπτό τι ζητάει. Αν τη ζητούσε αναθεώρηση, θα έπρεπε να ψάξουμε την Ιαπωνία για να συμφωνήσει. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα. Ακόμα και στο ζήτημα που έθεσε για τη Θράκη, μίλησε για ορθή τήρηση όχι αναθεώρηση. Η μουσουλμανική κοινότητα στη Θράκη και η ελληνική στην Τουρκία, πρέπει να αποτελέσει μοχλό έλξης. Με την ευκαιρία να πω ότι η δική μας κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες και ευαισθησία σε κάθε είδους μειονότητα".

Ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις
Τώρα ερωτήσεις δημοσιογράφων
Φινάλε με... ευχαριστίες
"Ευχαριστώ για την εξαιρετική υποδοχή και φιλοξενία. Εύχομαι να συνεχιστεί η εμπορική, τουριστική και κάθε είδους συνεργασία των δύο χωρών" είπε κλείνοντας ο Ερντογάν.

Σφοδρή επίθεση σε Τραμπ για την Ιερουσαλήμ!
"Θέλω να σταθώ στην απόφαση του κυρίου Τραμπ. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είναι οι μόνες χώρες που μιλούν για την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Είναι η πρωτεύουσα των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών. Κανείς άλλος δεν επικροτεί την απόφαση περί αναγνώρισης των Ιεροσολύμων ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Έκαναν ανακοινώσεις κατόπιν πιέσεων" είπε ο Ερντογάν στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Τραμπ!

Φάκελος προσφυγικό
"Η τουρκία φιλοξενεί 3 εκατ. πρόσφυγες. Κάνει επενδύσεις 30 δισ. δολάρια. Τι μας δίνει η ΕΕ; 850 εκατ. ευρώ αλλά στην Ερυθρά Ημισέλινο, όχι σε εμάς! Ποιος υποσχέθηκε για τα 3+3 δις ευρώ; Η ΕΕ! Τι έχει δώσει μέχρι τώρα. Τα 850 εκατ. που σας είπα".

Ο Ερντογάν θέλει... λύση για το Αιγαίο!
"Με συνοδεύει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της τουρκικής Δημοκρατίας. Τα θέματα του Αιγαίου είναι δυσεπίλυτα αλλά μπορούν να λυθούν με διαπραγματεύσεις. Πρέπει να εστιάσουμε στο γεμάτο μέρος του ποτηριού. Πρέπει να προχωρήσουμε και να κάνουμε τα βέβαια βήματα που συνάδουν με τις πραγματικότητες".

Φουλ επίθεση Ερντογάν για το Κυπριακό!
"Για το Κυπριακό, θέλω να πω ότι εγώ που είχα ενεργό συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, θυμάμαι στο Νταβός ο Κόφι Ανάν με παρακάλεσε και με ρώτησε για τις σκέψεις μου. Του απάντησα ότι θέλω να ρωτήσω εσάς. Να κινηθούμε ομονοούντες στις διαπραγματεύσεις για να καταλήξουμε κάπου. Είμαστε χώρες που είναι μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο. Αλλά θέτουμε το θέμα στους ΥΠΕΞ και πάντα το αναθέταμε σε αυτούς και μετά κάναμε μια συνάντηση στο Νταβός. Τότε ήταν πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής. Όταν έληξαν οι συνομιλίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε την τελευταία στιγμή να αποχωρήσει από τις συνομιλίες. Εγώ είπα όχι. Πρέπει να υπογράψουμε μια συμφωνία. Στη συνέχεια έγινε το δημοψήφισμα. Οι τουρκοκύπριοι ήταν υπέρ κατά 60% ενώ οι ελληνοκύπριοι αρνητικοί κατά 65%. Εκεί μας υποσχέθηκαν ότι θα φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού. Δεν έγινε. Πρόσφατα είχαμε άλλη μια συνάντηση. Ποιος ήταν ο αποχωρήσας; Και πάλι η ελληνοκυπριακή πλευρά. Εδώ είναι οι ΥΠΕΞ και ήταν παρόντες εκεί, μπορούν να σας πουν. Υπάρχουν θέματα που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως υπεκφυγές"!

Συνδέει την συνθήκη της Λωζάνης με το τζαμί
"Υπήρχε η πρόβλεψη ότι στα ταξίδια του εξωτερικού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρέπει να έχει αδειοδότηση του υπάρχου του Φαναρίου. Εμείς την καταργήσαμε αυτή την πρόβλεψη. Εδώ και 15 χρόνια, σε όλους τους Έλληνες φίλους μου λέω ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για να εκσυγχρονίσουμε τη συνθήκη. Δεν πήρα απάντηση. Τίθενται θέματα για την εδαφική ακεραιότητα. Δεν εποφθαλμιούμε στην εδαφική ακεραιότητα καμίας χώρας. Ένα άλλο θέμα είναι το τζαμί των Αθηνών. Αντίστοιχα στην Κων/πολη και γενικά στην Τουρκία δεν υπήρξε κανένα θέμα ούτε με αποκατάσταση θρησκευτικών κτιρίων. Διενεργούνται εργασίες αποκατάστασης του μοναστηρίου της Παναγίας Σουμελά για να προσευχηθούν όσοι επιθυμούν".

"Για τη συνθήκη της Λωζάνης γίνεται μεγάλη κουβέντα για αναδιαμόρφωσή της. Υπεγράφη από 11 χώρες. Υπέγραψε και η Ιαπωνία, η Βουλγαρία, η Αγγλία. Όλες αυτές τις χώρες την υπέγραψαν. Υπάρχουν προβλέψεις μόνο ως προς το Αιγαίο; Τίποτα για τα μειονοτικά μας θέματα; Για το μειονοτικό καθεστώς που διέπει αμφότερες μειονότητες; Στη δυτική Θράκη έχουμε θρησκευτικές μειονότητες. Στο θέμα αυτό πρέπει να γίνουν νέες σκέψεις και σχετικά με την συνθήκη της Λωζάνης. Για την μειονότητα, το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα φτάνει τα 15.000 ευρώ, ενώ στη δυτική Θράκη μετά βίας τα 2.5000 ευρώ. Υπάρχει χάσμα.
Υπάρχει θέμα επίσης με τον αρχιμουφτή. Είναι διορισθείς. Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ότι πρέπει να εκλέγεται. Η Ιερά Σύνοδος εκλέγει τον Οικουμενικό Πατριάρχη", τόνισε ο Ερντογάν!

Βάζει θέμα ξανά για τους Τούρκους Αξιωματικούς!
Εμείς κάνουμε μεγάλο αγώνα με αιμοσταγείς συμμορίες τύπου PKK και γνωρίζουμε ότι ο αντιτρομοκρατικός αγώνας είναι ένα θέμα που το γνωρίζει καλά και η Ελλάδα. Είχαμε 250 θύματα στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του προηγούμενου έτους. Συζητήσαμε και το θέμα της έκδοσης των 10 πραξικοπηματιών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Αυτό που είπα είναι ότι αυτοί οι πραξικοπηματίες είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία, μια χώρα που έχει καταργήσει την θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια. Ως εκ τούτου πιστεύω η Ελληνική Δικαιοσύνη θα εισακούσει την έκκληση περί έκδοσής τους".

Τουρισμός και συμφωνίες
"Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι σημαντικά. Στις συνομιλίες που είχαμε θίξαμε και θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας, που θεσπίστηκε επί δικής μου προεδρίας κι ελπίζουμε σύντομα να γίνει στη Θεσσαλονίκη το 5ο συνέδριο. Ο όγκος των συναλλαγών έφτασε τα 2,6 δις. δολάρια, που είναι μια υποχώρηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να τις αυξήσουμε. Μιλήσαμε και για την ταχεία που θα συνδέει Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη, αλλά και την ακτοπλοίκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης. Την Ελλάδα επισκέπτονται 800.000 τούρκοι, ενώ 600.000 έλληνες επισκέπτες φτάνουν στην Τουρκία", είπε για τον τουρισμό.

Ο λόγος στον Ταγίπ Ερντογάν
"Καταρχάς θα ήθελα να πω ότι μετά από 65 χρόνια έχω πραγματοποιήσει και είμαι ευτυχέστατος γι αυτή την επίσημη επίσκεψη, 65 χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας στην Ελλάδα. Ο χώρος μου είναι οικείος, γιατί τον επισκέφθηκα με τον τίτλο του πρωθυπουργού", είπε αρχικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

Τσίπρας σε Ερντογάν: Σου προτείνω συμφωνία, δέξου την!
Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε ξανά τον πρόεδρο Ερντογάν για τις συνομιλίες που είχαν, σημειώνοντας πως κράτησαν περισσότερο από όσο είχε προγραμματιστεί (σ.σ. περίπου μία ώρα).
Ο πρωθυπουργός έκλεισε λέγοντας πως το 2018 θα είναι μια χρονιά - ορόσημο για την Ελλάδα, με την έξοδό της από τα μνημόνια. Συνδύασε μάλιστα τη συγκυρία αυτή, ως μια ευκαιρία για σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας.
"Σας προσκαλώ να ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που δεν θα βασίζεται στην αμοιβαία καχυποψία και τις εύκολες προκλήσεις. Ελπίζω να το αποδεχτείτε. Αν δεν το αποδεχτείτε θα είναι εις βάρος των λαών μας.
Ξανά "άκυρο" για τους Τούρκους αξιωματικούς από Τσίπρα!
"Βασική αρχή και αξία της Ελλάδας είναι ο σεβασμός στις δημοκρατικές αξίες. Στην Ελλάδα γεννήθηκε η Δημοκρατία, δεν μπορεί να στηρίζει πραξικοπηματίες. Η Ελλάδα όμως είναι ένα κράτος δικαίου με βασική Αρχή την διάκριση των εξουσιών. Συνεπώς οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης γίνονται σεβαστές".

Η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή προσπάθεια της Τουρκίας
Αυτό υποστήριξε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η Ελλάδα στηρίζει μια δημοκρατική Τουρκία που θα κοιτάζει προς την Ευρώπη. Μια Τουρκία που μετά την αποτρόπαιη απόπειρα πραξικοπήματος θα μπορέσει να επιστρέψει.
Προσφυγική κρίση και ΕΕ- Τουρκία
"Μιλήσαμε για την συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό. Μια δύσκολη συμφωνία οπυ έχει όμως οδηγήσει σε δραστική μείωση των ροών και των θανάτων στο Αιγαίο. Συμφωνήσαμε σε μέτρα. Χαιρέτησα την προσπάθεια του τουρκικού λαού για την φιλοξενία 3,5 εκατ. Σύρων στην Τουρκία. Οι λαοί μας δίνουν μαθήματα ευαισθησίας και δίνει απαντήσεις σε όσους κάνουν πολιτική με φράχτες", είπε ο ΑΛέξης Τσίπρας.

Και το Κυπριακό στο τραπέζι
"Πάγιες οι θέσεις μας για ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατίας χωρίς εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα. Ελπίζουμε η Τουρκία να κινηθεί έτσι για να αρχίσουν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν".

Δεύτερη αναφορά στην συνθήκη της Λωζάνης!
"Θα ήθελα να είμαι σαφής γι' αυτό" είπε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε: "Μιλήσαμε ανοιχτά για να άρουμε παρεξηγήσεις. Μιλήσαμε για το Αιγαίο, για την ένταση στο Αιγαίο. Η παραβατική τουρκική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί. Οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις αλλά κυρίως για τους πιλότους μας. Δεν συνάδει με το καλό κλίμα το γεγονός ότι εν έτει 2017 επικρέμεται από πάνω μας η έννοια του casus beli. Στην ανάγκη εξομάλυνσης των εντάσεων, συμφωνήσαμε να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και Ασφάλειας, αλλά και η συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα".
loading...


ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ..

loading...
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή υπάρχουν καθημερινά και αρκετοί επισκέπτες του ιστολογίου οι οποίοι είναι ανήλικοι.

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.

Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν παραπέμπουν σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την αντίστοιχη πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας.

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μικρή καθυστέρηση και αφού τα ελέγξει κάποιος
από τη διαχείριση, όχι για λογοκρισία αλλά για έλεγχο για μη αναφορά
σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα
ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.


Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ ανάγκη
τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Item Reviewed: Επιμένει για τη Συνθήκη της Λωζάνης ο Ερτογάν - Ξεκάθαρο μήνυμα Τσίπρα: Δεν αναθεωρείται Description: Rating: 5 Reviewed By: Χ.Σ.- (main administrator)
Scroll to Top