Αν και οι ερευνητές λένε ότι 9 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από τη μολυσμένη ατμόσφαιρα, το μολυσμένο νερό ή το μόλυβδο, εντούτοις σημειώνουν ότι η εκτίμησή τους μπορεί να έχει πέσει έξω κατά εκατομμύρια
Σοκ προκαλεί η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet σύμφωνα με την οποίο η μόλυνση του περιβάλλοντος σκοτώνει 9 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και κοστίζει τρισεκατομμύρια δολάρια με τους συντάκτες της να υποστηρίζουν ότι η κρίση αυτή «απειλεί την επιβίωση των ανθρώπινων κοινωνιών».
«Η μόλυνση αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνου της ανθρωπόκαινου εποχής. Απειλεί τη σταθερότητα των συστημάτων που στηρίζουν τω ζωή στη Γη» προσθέτουν οι συντάκτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ο τοξικός αέρας, το τοξικό νερό, το τοξικό έδαφος και οι τοξικοί χώροι εργασίας ευθύνονται για ασθένειες που προκαλούν έναν στους έξι θανάτους σε όλο τον κόσμο ενώ το πραγματικό σύνολο θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς οι επιπτώσεις πολλών από τους παράγοντες που προκαλούν μόλυνση δεν έχουν πλήρως κατανοηθεί. Όπως σημειώνεται οι θάνατοι που προκαλούνται από τη μόλυνση του περιβάλλοντος είναι τριπλάσιοι από αυτούς που προκαλούν μαζί το Aids, η ελονοσια και η φυματίωση.
Οι περισσότεροι θάνατοι λόγω του συγκεκριμένου προβλήματος καταγράφονται σε φτωχότερες χώρες όπως η Ινδία, το Τσαντ και η Μαγαδασκάρη, χώρες, δηλαδή, στις οποίες το 25% των θανάτων αποδίδεται στη μόλυνση του περιβάλλοντος.
Οι επιστήμονες φοβούνται, για παράδειγμα, ότι οι θάνατοι από μόλυνση της ατμόσφαιρας στη νοτιοανατολική Ασία οδεύουν προς το διπλασιασμό τους μέχρι το 2050.
Ο επικεφαλής των ερευνητών παραδέχθηκε ότι δεν περίμεναν τέτοια ευρήματα όταν ξεκίνησαν την έρευνα. Αυτό, δε, που τους προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη ήταν αφενός το πόσο γρήγορα μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων από την αποκαλούμενη «μοντέρνα μόλυνση του περιβάλλοντος» και αφετέρου πόσο υποβαθισμένος ήταν ο κίνδυνος αυτός. «Φοβόμαστε ότι η εκτίμηση των 9 εκατομμυρίων θανάτων που κάνουμε είναι πολύ μικρή και πιθανότατα να έχουμε πέσει έξω κατά εκατομμύρια» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Πιθανότατα αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιστήμονες ακόμα αναζητούν τη σύνδεση ανάμεσα στη μόλυνση του περιβάλλοντος και ασθένειες όπως η άνοια, ο διαβήτης και οι ασθένειες του ήπατος.
Εξίσου εντυπωσιακή ειναι η εκτίμηση ότι οι απώλειες από τη μόλυνση κοστίζουν 4,6 τρισεκατομμύρια το χρόνο, αριθμός ίσος με το 6% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Βάσει των στοιχείων που συγκέντρωσαν οι ειδικοί:
- η μόλυνση του εξωτερικής ατμόσφαιρας προκαλεί 4,5 εκατομμύρια θάνατους
- η μόλυση της εσωτερικής ατμόσφαιρας προκαλεί 2,9 εκατομμύρια θανάτους
- ο επόμενος μεγαλύτερος «δολοφόνος» είναι η μόλυνση του νερού που σχετίζεται με 1,8 εκατομμύρια θανάτους
- η μόλυνση στο εργασιακό περιβάλλον θεωρείται ότι προκαλεί 800.000 θανάτους το χρόνο
- η μόλυνση από μόλυβδο προκαλεί 500.000 θανάτους σε ετήσια βάση
Όσο για τις χώρες που πληρώνουν το μεγαλύτερο λογαριασμό αυτές είναι η Ινδία και η Κίνα ενώ στη δεκάδα βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Ρωσία.
http://www.ksipnistere.com
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή υπάρχουν καθημερινά και αρκετοί επισκέπτες του ιστολογίου οι οποίοι είναι ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν παραπέμπουν σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την αντίστοιχη πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας.
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μικρή καθυστέρηση και αφού τα ελέγξει κάποιος
από τη διαχείριση, όχι για λογοκρισία αλλά για έλεγχο για μη αναφορά
σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα
ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ ανάγκη
τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------