ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Πέφτουν οι "μάσκες" για πλεονάσματα και νέα μέτρα


Της Δήμητρας Καδδά

Με μοχλό στήριξης κι από τις ΗΠΑ - μετά τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Mnuchin - προωθείται πλέον η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυξάνεται έτσι η σημασία των σημερινών ανακοινώσεων του Ταμείου για τα πλεονάσματα της Ελλάδας, το 2016 αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Οι προβλέψεις θεωρούνται ενδεικτικές της στάσης που θα κρατήσει το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις της Ουάσιγκτον που κορυφώνονται στις 21-22 Απριλίου, της Αθήνας (σ.σ. που ακολουθούν με την έλευση των κλιμακίων την προσεχή εβδομάδα), αλλά και της υπερ-αξιολόγησης του 2018 που θα καθορίσει την παράλληλη ή όχι εφαρμογή των μέτρων και των αντίμετρων.

Τα "ραντεβού" της Παρασκευής

Οι ανακοινώσεις λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Οι εργασίες ξεκίνησαν την Δευτέρα, αλλά οι επαφές σε επίπεδο "κορυφής" ξεδιπλώνονται στο τέλος της εβδομάδας.

Η ελληνική αποστολή των κ.κ. Τσακαλώτου – Χουλιαράκη αναχωρεί από Αθήνα την Πέμπτη και σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει διμερείς συναντήσεις πιθανότατα την Παρασκευή με την κα Λαγκάρντ, τον κ. Σόιμπλε, αλλά και τον ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ κ. Μνούτσιν.

Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να τεθεί και επισήμως στο τραπέζι των υπουργικών συναντήσεων, σύμφωνα τουλάχιστον με τον αρχικό προγραμματισμό, ωστόσο η μεγάλη "ζύμωση" για το χρέος αναμένεται να γίνει σε "υψηλότερο" επίπεδο.

Τα "ραντεβού" στην Ουάσιγκτον θα συμπέσουν χρονικά με μία πολύ σημαντική ανακοίνωση στην οποία αναφέρθηκε μάλιστα χθες και το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ο λόγος για την ανακοίνωση του πλεονάσματος του 2016 που θα γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ και με βάση αυτή μπορεί να αναπροσαρμοσθούν οι προβλέψεις του Ταμείου οι οποίες προς το παρόν βασίζονται σε στοιχεία του ελληνικού ΥΠΟΙΚ τα οποία εστάλησαν όπως αναφέρεται στις 15 Φεβρουαρίου .

Η – χαμηλότερη – ανάπτυξη και τα πλεονάσματα

Χθες, αποκαλύφθηκαν μέσα από την έκθεση World Economic Outlook του ΔΝΤ οι μειωμένες προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017 αλλά και τα επόμενα χρόνια. Σήμερα το μεσημέρι θα ανακοινωθούν οι άλλες δύο εκθέσεις του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία στο πλαίσιο της Συνόδου της Ουάσιγκτον. Ο λόγος για την έκθεση για τα δημόσια οικονομικά (Fiscal Monitor) και για το Global Financial Stability Report.

Στην χθεσινή έκθεση το ΔΝΤ εκτίμησε ότι φέτος η άνοδος του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 2,2% (αντί για 2,8% που προέβλεπε τον Οκτώβριο). Προέβλεψε όμως και ΑΕΠ μόνο στο 1% το 2022 το ΑΕΠ, όταν τον Οκτώβριο υπολόγιζε σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,8% το 2021.

Σήμερα, αναμένονται οι εκτιμήσεις και για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το Ταμείο μέχρι στιγμής έχει κοινοποιήσει τις προβλέψεις του για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά στις οποίες βασίζει και την θέση για νέα μέτρα ίσα με το 2% του ΑΕΠ (3,6- 3,8 δισ. ευρώ ανάλογα με την αξία του τότε ΑΕΠ).

Υπενθυμίζεται ότι ο μνημονιακός στόχος για το 2016 ήταν πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους μνημονίου στο 0,5% του ΑΕΠ, για το 2017 στο 1,75% του ΑΕΠ και από το 2018 και μετά στο 3,5% του ΑΕΠ. Μένει να φανεί από τις σημερινές ανακοινώσεις πως το Ταμείο θα "προσαρμοσθεί" στις προαναγγελίες της κυβέρνησης αλλά και της Κομισιόν για υπερπλεόνασμα άνω του 3% του ΑΕΠ για το 2016 αλλά και αν θα θεωρήσει αυτή τη πρόβλεψη ως "διατηρήσιμη" ή θα εκτιμήσει ότι είναι προσωρινού χαρακτήρα (και άρα θα επιμείνει σε πρόσθετα μέτρα πριν και μετά το 2018).

Ειδική σημασία έχει ο στόχος του 2018 καθώς τότε ξεκινά η υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Η στήριξη των ΗΠΑ και η θέση Λαγκάρντ

Χθες ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Steven Mnuchin δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συζητά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, αν και πρόσθεσε ότι "πιστεύουμε ότι είναι κυρίως ευρωπαϊκό θέμα" αν και το "παρακολουθούμε επειδή είναι σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές”.

Νωρίτερα, τους όρους συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παρέθεσε εκ νέου η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Christine Lagarde, προειδοποιώντας παράλληλα ότι το Ταμείο δεν θα δεχθεί παράλογες προβλέψεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η κα. Lagarde ξεκαθάρισε πως εάν το χρέος δεν καταστεί βιώσιμο, το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Μίλησε για "λογικά" πλεονάσματα στο 1,5% του ΑΕΠ. "Εάν οι Ευρωπαίοι έχουν διαφορετική άποψη, αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν. Αλλά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να χτίσουμε ένα αβάσιμο μακροοικονομικό πλαίσιο", είπε.

Τα επόμενα βήματα

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ στις 21 Απριλίου θα πιστοποιηθεί λίγες ημέρες μετά (στις 24 Απριλίου) από την Eurostat. Την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει για να κορυφωθεί στις 25/4 η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για την τεχνική και την συνολική πολιτική συμφωνία. Θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το πακέτο των μέτρων και αντίμετρων, τους όρους της "υπεραξιολόγησης" που θα γίνει στο τέλος του προγράμματος (με αποφασιστικό τον ρόλο του ΔΝΤ), αλλά και το δημοσιονομικό πλαίσιο των επόμενων ετών με την βασική πρόταση να κάνει λόγο για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ για μία 5ετία, δηλαδή έως το 2023.

Επιχειρείται μία συνολική συμφωνία έως την 22α Μαΐου που συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup ή και νωρίτερα (σε έκτακτη σύνοδο) που προϋποθέτει πέρα από την τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement), τους εφαρμοστικούς με τα προαπαιτούμενα, την έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους και τα κείμενα των μνημονίων

Πηγή 
loading...


ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ..

loading...
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή υπάρχουν καθημερινά και αρκετοί επισκέπτες του ιστολογίου οι οποίοι είναι ανήλικοι.

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.

Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν παραπέμπουν σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την αντίστοιχη πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας.

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μικρή καθυστέρηση και αφού τα ελέγξει κάποιος
από τη διαχείριση, όχι για λογοκρισία αλλά για έλεγχο για μη αναφορά
σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα
ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.


Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ ανάγκη
τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Item Reviewed: Πέφτουν οι "μάσκες" για πλεονάσματα και νέα μέτρα Description: Rating: 5 Reviewed By: Χ.Σ.- (main administrator)
Scroll to Top