Τέσσερα χωριά, τέσσερις προορισμοί, τέσσερις υπέροχες αφορμές για να οργανώσετε τα επόμενα Σαββατοκύριακά σας στη φύση της Μακεδονίας και της Θράκης.
Η βόρεια Ελλάδα είναι ωραία, και παρακάτω ανακαλύπτουμε τέσσερις από τις γοητευτικότερες ορεινές «στάσεις» της.
Νυμφαίο
Σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του όρους Βίτσι, το Νυμφαίο γοητεύει τους επισκέπτες του με την διατήρηση της παράδοσης ατόφιας και απαστράπτουσας.
Τα υπέροχα αρχοντικά και η αρχιτεκτονική το έχρισαν ένα από τα 10 ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της Ευρώπης από την UNESCO.
Πέρα από τις βόλτες στα δρομάκια, τα τοξωτά γεφυράκια και την πλατεία του χωριού, θα επισκεφθείτε και το μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας και φυσικά το Πάρκο Άγριας Φύσης.
Το δάσος ξεκινά σχεδόν μέσα από το χωριό, ενώ στην περιοχή αυτή βρίσκεται και το καταφύγιο του Αρκτούρου με το κέντρο επισκεπτών.
Παλαιός Άγιος Αθανάσιος
Το «στολίδι» του Καϊμακτσαλάν, ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος βρίσκεται μια ανάσα από το άριστα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής. Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος που το έχρισε «Αράχωβα» της Βόρειας Ελλάδας.
Ο παραδοσιακός οικισμός, που σχεδόν εγκαταλείφθηκε στα τέλη του 20ου αιώνα, την τελευταία δεκαετία αναπαλαιώθηκε, ανέδειξε την αρχιτεκτονική του και την γραφική γοητεία του, γέμισε τα δρομάκια με ζεστά ταβερνάκια και μαγέρικα, και έγινε απόλυτος χειμερινός προορισμός για τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο.
Στα «συν», οι ενδιαφέροντες προορισμοί της γύρω περιοχής, όπως το χωριό της Παναγίτσας με τις υποδομές για εναλλακτικά σπορ και τα λουτρά Πόζαρ, στις παρυφές του βουνού.
Παλαιός Παντελεήμονας
Το μακεδονίτικο χωριό που στολίζει την πιερική μεριά του Ολύμπου, φωλιάζει σε σημείο από το οποίο μπορεί να αγναντεύει όχι μόνο υπέροχα ορεινά τοπία του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας, αλλά και την θάλασσα.
Στα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού, θα συναντήσετε εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας, τον εντυπωσιακό ναό του Αγίου Παντελεήμονα που «βάφτισε» το χωριό, το περιβαλλοντικό σχολείο λίγο έξω από τον οικισμό, και φυσικά τα πέτρινα σπιτάκια και τα παραδοσιακά μικρομάγαζα με τις αχνιστές καμινάδες.
Η βόλτα οδηγεί στην πλακόστρωτη πλατεία του χωριού, με τις ταβέρνες όπου θα δοκιμάσετε ντόπιο τσίπουρο και σπιτικές γεύσεις.
Από το κοντινό Λιτόχωρο, αν ο καιρός το επιτρέπει, θα εξερευνήσετε και το βουνό των 12 θεών μέσα από τις απίστευτης ομορφιάς ορειβατικές διαδρομές.
Λειβαδίτης
(φωτό:Forestvillage.gr)
Δεν είναι τόσο ο λιλιπούτειος οικισμός, με τους λιγότερους από 60 καταγεγραμμένους κατοίκους, που κλέβει την παράσταση, αλλά το τοπίο τριγύρω του.
Η θρακιώτικη φύση εδώ… έβαλε τα δυνατά της και μας χάρισε ένα μαγευτικό δάσος, αυτό της Χαϊντούς.
Το «γκράντε» αξιοθέατο της περιοχής είναι ο καταρράκτης του Λειβαδίτη, ένας από τους μεγαλύτερους, αν όχι ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων.
Το δάσος αυτό είναι σπαρμένο με είδη φινλανδικών δέντρων – οι παγετώνες παρέσυραν ως τα βουνά της Θράκης σπόρους από τα βόρεια της Ευρώπης με αποτέλεσμα αυτό να αποτελεί το… νοτιότερο φινλανδικό δάσος της ηπείρου.
Τις ομορφιές του Ερύμανθου, όπως ονομάζεται επισήμως το δάσος, μπορείτε να τις απολαύσετε καλύτερα, διαμένοντας στο ομώνυμο δασικό χωριό, με εξοπλισμένα σπιτάκια μέσα στη φύση.
Πηγή
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή υπάρχουν καθημερινά και αρκετοί επισκέπτες του ιστολογίου οι οποίοι είναι ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν παραπέμπουν σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την αντίστοιχη πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας.
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μικρή καθυστέρηση και αφού τα ελέγξει κάποιος
από τη διαχείριση, όχι για λογοκρισία αλλά για έλεγχο για μη αναφορά
σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα
ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ ανάγκη
τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------