ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Πόλεμος στη ΠΓΔΜ: για μια ακόμη φορά ο εθνικισμός συναντά τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις με παρανομαστή το κοινωνικό ζήτημα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών Ίβο Κοτέβσκι της ΠΓΔΜ...
γνωστοποιείται ότι «η αστυνομία στο Κουμάνοβο, αποκάλυψε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης».

Οι επίσημες πληροφορίες αναφέρουν «διείσδυση μια μεγάλης ομάδας που πιθανόν να ξεπερνά και τα 100 άτομα, τα οποία ήταν πλήρως εκπαιδευμένα να διασπείρουν το χάος. Το ένοπλο αυτό γκρουπ των Αλβανών του UCK βρήκε «τροφή και στέγη» στα σπίτια ομοεθνών του. Πρόκειται για άτομα που προέρχονται και από την Κοιλάδα του Πρέσεβο, αλλά και το Κόσσοβο. Στην συνέχεια οι Αλβανοί παραστρατιωτικοί θα αναμιγνύονταν με τους ντόπιους χωρίς να τους πάρει κανένας « χαμπάρι» και θα προέβαιναν στην δεύτερη φάση του σχεδίου, που ήταν η διασπορά χάους στην χώρα».


Το συγκεκριμένο συμβάν αποτελεί συνέχεια, μετά το επεισόδιο με την εισβολή ενόπλων σε αστυνομικό φυλάκιο της ΠΓΔΜ, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο. Ωστόσο, στην ΠΓΔΜ δεν έλειψαν οι επιφυλάξεις για το ίδιο το περιστατικό. ΜΜΕ και αναλυτές αμφισβητούν την αναφορά της αστυνομίας και εγείρουν ερώτημα εάν πρόκειται για στημένο συμβάν με φόντο την εσωτερική πολιτική κρίση. Αυτή τη φορά περίπου πέντε μονάδες των ειδικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου 9/5/82015 εκκαθαριστικές επιχειρήσεις οι οποίες κατέληξαν σε πόλεμο εντός κατοικημένων περιοχών -πόρτα -πόρτα και από σπίτι σε σπίτι», δήλωσε ο Κοτέβσκι.

Εντωμεταξύ το αλβανικό Υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Καταδικάζουμε έντονα τις πράξεις βίας και κάνουμε έκκληση για ηρεμία, αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, η οποία δεν είναι υπέρ της δημοκρατικής σταθερότητας και της ευημερίας της ΠΓΔΜ . Η ρητορική μίσους και οι εξτρεμιστικές ενέργειες θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους στην εμπλοκή των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Η Αρμονία των διεθνών σχέσεων, επιβεβαιώθηκε με την συμφωνία της Οχρίδας, και είναι ουσιαστικής σημασίας για την δημοκρατική σταθερότητα και την πορεία προς την Ευρω-Ατλαντική ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ», καταλήγει η ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.



ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΩΣ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
«Η ενοποίηση των Αλβανών της Αλβανίας και του Κοσόβου είναι αναπόφευκτη» δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα έχοντας στο πλευρό του τον Χασίμ Θάτσι, πρώην πρωθυπουργό και νυν υπουργό Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, παρουσιάζοντας μια διαφορετική εικόνα της επίσημης αστικής πολιτικής. Το μοναδικό αναπάντητο ερώτημα όσον αφορά τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας είναι το αν «θα συμβεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μια φυσική και κατανοητή από όλους διαδικασία ή αν θα πραγματοποιηθεί ως μια αντίδραση στην τύφλωση ή στην οκνηρία της ΕΕ» επισήμανε χαρακτηριστικά ο αλβανός πρωθυπουργός. Οι δηλώσεις του Εντι Ράμα πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τις συζητήσεις που διεξάγονται για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας των Κοσοβάρων. Στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του Κοσόβου και δεν εγκρίνει την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για τους πολίτες του, τότε δεν αποκλείεται τα σύνορα των Βαλκανίων να χαραχθούν εκ νέου, ήταν το κεκαλυμμένο μήνυμα που έστειλε ο Ράμα στους εταίρους του στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Και ενώ οι απολογητές της Ε.Ε., των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αποκτούν μια ακόμη δυσκολία να μας πείσουν ότι η Ε.Ε. είναι παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια, αξίζει να δούμε πως οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί αλληλοδιαπλέκονται με την εθνικιστική κρατική πολιτική, με υπόβαθρο πάντα το οξυμένο κοινωνικό ζήτημα (κανόνας που ισχύει και για το ελληνικό κράτος). Η ιδέα για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Αλβανίας απασχολεί τους Αλβανούς εδώ και πολλά χρόνια. Δημοσκόπηση της αμερικανικής εταιρείας Gallup που πραγματοποιήθηκε το 2010 είχε αποκαλύψει ότι το 62% των Αλβανών στην Αλβανία, το 81% αυτών στο Κόσοβο και το 52% στην πΓΔΜ τάσσονταν υπέρ της δημιουργίας ενός «μεγάλου αλβανικού» κράτους. Σήμερα, κύριος θιασώτης της ιδέας μιας «Μεγάλης Αλβανίας» φαίνεται πως είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.
Αλβανικός επεκτατισμός: Για να γίνει, όμως, κατανοητός ο αλβανικός επεκτατισμός πρέπει να ληφθεί υπόψη η πραγματικότητα που βιώνουν οι Αλβανοί, τόσο στην Αλβανία όσο και στο Κόσοβο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Eurobserver», η επιθετική ρητορική αναφορικά με το ενδεχόμενο επαναχάραξης των συνόρων στη βαλκανική χερσόνησο και τη δημιουργία μιας Μεγάλης Αλβανίας αποτελεί έναν τρόπο απόσπασης της προσοχής των Αλβανών από τα πολλά προβλήματα, όπως η φτώχεια, η διαφθορά και η κακή διακυβέρνηση, που αντιμετωπίζουν. Το ότι ο επιθετικός επεκτατισμός αποτελεί ένα αποδοτικό αντίδοτο για τη δυσφορία και τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στο εσωτερικό μιας χώρας είναι γνωστό. Στην Αλβανία, το τέλος της κομμουνιστικής δικτατορίας το 1991 και η γενικευμένη αναρχία που ακολούθησε οδήγησαν τη χώρα σε μια μεταβατική διαδικασία, τα αποτελέσματα της οποίας ήταν η δημιουργία αδύναμων κρατικών θεσμών, η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας και της διαφθοράς, η σύνθεση ανελεύθερων κυβερνήσεων και η διεξαγωγή κάθε άλλο παρά αδιάβλητων εκλογών. Σήμερα, ο μέσος Αλβανός ζει με λιγότερα από 400 ευρώ τον μήνα. Την ίδια ώρα στο Κόσοβο η ευφορία που ακολούθησε την ανεξαρτησία έχει αρχίσει να εξασθενίζει μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα. Ένας στους τρεις Κοσοβάρους είναι άνεργος ενώ η ανεργία στους νέους ξεπερνά το 50%. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τρεις στους δέκα πολίτες του Κοσόβου ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
Η μεγάλη έξοδος: Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών το ένα τέταρτο των Αλβανών αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του ενώ από τον Αύγουστο του 2014 τουλάχιστον 100 χιλιάδες Κοσοβάροι επέλεξαν επίσης να ξενιτευτούν αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, με τις Αρχές στην Πρίστινα να κάνουν λόγο για συρρίκνωση κατά 7% του πληθυσμού μέσα σε λίγους μήνες. Κατ' επέκταση, καταλήγει το δημοσίευμα του «Euroobserver», οι δηλώσεις του Εντι Ράμα αναφορικά με την «οκνηρία της ΕΕ» και το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας Μεγάλης Αλβανίας, περισσότερο από ένα μέσο άσκησης πίεσης προς τους ευρωπαίους ηγέτες αποτελούν μια πανικόβλητη αντίδραση ενώπιον της γενικευμένης δυσφορίας των Αλβανών, τόσο στην Αλβανία όσο και στο Κοσόβο. Στην περίπτωση που ικανοποιούνταν το αίτημα του Εντι Ράμα και του Χασίμ Θάτσι για άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων, οι μεγάλοι χαμένοι θα ήταν οι ίδιοι καθώς οι περισσότεροι Αλβανοί θα επέλεγαν να ζήσουν εκτός των φανταστικών συνόρων της Μεγάλης Αλβανίας.
Αυτή την εικόνα μεταφέρει για το αστικό καθεστώς σε Αλβανία και Κόσοβο, το δημοσίευμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ» http://www.tovima.gr/world/article/?aid=696426, που κρίναμε σκόπιμο να εκθέσουμε. Από την άλλη μεριά όμως υπάρχει η σοβαρή κρίση του αστικού συστήματος εξουσίας στην ΠΓΔΜ, όπου ο εθνικισμός αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή ενοποιητικό στοιχείο απέναντι στην εχθρότητα και τις επιδιώξεις των γειτονικών κρατών, συνόδευσε την καταπίεση των μειονοτήτων (που σταδιακά είδαν το μέλλον τους στην αυτονόμηση και απόσχιση αφού το κράτος αδυνατούσε να χαράξει ένα κοινό δρόμο ευημερίας), αλλά και διέξοδος στα ακραία κοινωνικά προβλήματα.
Τα δημοσιεύματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ μας βοηθούν να διαμορφώσουμε μια πιο συνολική εικόνα για το τι συμβαίνει στη γειτονική χώρα. Αξίζει να κρατήσουμε την τοποθέτηση του Ζόραν Ζάεβ αρχηγού του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ- Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM)-, όταν κάλεσε τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος- DUI-Αλί Αχμέτι να βγουν δημόσια και να εξηγήσουν στους πολίτες τι συμβαίνει στη χώρα και ποιος και γιατί επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της χώρας. Ο κ.Ζάεβ, σχολιάζοντας τα επεισόδια στο Κουμάνοβο, έκανε λόγο για «σκοτεινά σενάρια» τα οποία όπως είπε, δεν έχουν καμία τύχη. Όλα τα πολιτικά κόμματα στην ΠΓΔΜ, τόσο τα σλαβικά όσο και τα αλβανικά απηύθυναν έκκληση στον πληθυσμό της χώρας για ηρεμία. Ο αλβανόφωνος αλβανικός σταθμός των Σκοπίων «Alsat» θεωρεί ότι τα σημερινά επεισόδια στο Κουμάνοβο αποτελούν προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τη βαθιά πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, μετά και το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.Νωρίτερα, το αλβανικό κόμμα DUI εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα σημερινά επεισόδια και απηύθυνε έκκληση προς τον αλβανόφωνο πληθυσμό του Κουμάνοβο για ψυχραιμία. Το DUI σημείωσε ότι το σημερινά επεισόδια, όπως και αυτό στο συνοριακό φυλάκιο Γκόσιντσε, πριν από είκοσι ημέρες, δεν συνάδουν με τις επιδιώξεις των Αλβανών, τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στο Κόσοβο, την Αλβανία και την κοιλάδα του Πρέσεβο στη Σερβία για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.
Επίσης, το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα Σκόπια και σε άλλες πόλεις της χώρας, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και την απελευθέρωση πέντε φοιτητών οι οποίοι συνελήφθησαν χθες το βράδυ στα Σκόπια από την αστυνομία και κρίθηκαν προφυλακιστέοι για «επεισόδια» που προκάλεσαν, το βράδυ της Τρίτης, μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία.
Στις 5/5/2015, περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης όπου διαμαρτυρήθηκαν, μετά τις αποκαλύψεις, νωρίτερα, της αντιπολίτευσης για την συγκάλυψη, από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, της υπόθεσης του ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου ενός νεαρού από αστυνομικό. Το τραγικό περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια πανηγυρισμών για την εκλογική νίκη του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, τον Ιούνιο του 2011. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα όπως "δολοφόνοι" και ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι, παραβίασαν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και εισήλθαν στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της κυβέρνησης, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες μετά από μερικές ώρες τους απώθησαν σε απόσταση ασφαλείας από το κτίριο της κυβέρνησης και τους διέλυσαν. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η αστυνομία της ΠΓΔΜ, πάνω από δέκα αστυνομικοί και διαδηλωτές τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ενώ οι διαδηλωτές κατέστρεψαν ορισμένα οχήματα της αστυνομίας, έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και με αντικείμενα που εκτόξευσαν προκάλεσαν ζημιές στο κτίριο της κυβέρνησης. Ένας από τους αστυνομικούς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις διαδηλωτών. Από την μεριά τους οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την αστυνομία για αδικαιολόγητη χρήση βίας και για πογκρόμ συλλήψεων στους κεντρικούς δρόμους των Σκοπίων.
Τα επεισόδια αυτά σημειώθηκαν στον απόηχο της πολιτικής κρίσης και της σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η οποία μαίνεται τους τελευταίους τρεις μήνες με φόντο το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αποκαλύψεων που κάνει για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, κατηγορεί την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, ότι μέσω των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, επικεφαλής των οποίων είναι ο Σάσο Μιγιάλκοφ (πρώτος εξάδελφος του Ν. Γκρούεφσκι), παρακολουθούσε τα τηλέφωνα πάνω από 20.000 πολιτών της χώρας, επενέβαινε με τρόπο απροκάλυπτο στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και των Μέσων Ενημέρωσης, ασκούσε διώξεις σε πολιτικούς αντιπάλους της, διασπάθιζε δημόσιο χρήμα και προέβη σε νοθεία των εκλογών. Από την μεριά τους, οι εισαγγελικές αρχές της ΠΓΔΜ έχουν απαγγείλει κατηγορίες κατά του αρχηγού του της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Ζόραν Ζάεβ και άλλων τεσσάρων ατόμων σχετικά με την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Ο Ζάεβ κατηγορείται ότι σε συνεργασία με μυστική υπηρεσία ξένης χώρας – την οποία οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν κατονομάζουν – έχει στην κατοχή του τηλεφωνικές συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων και άλλων κρατικών λειτουργών και ότι, σε συναντήσεις που είχε το προηγούμενο διάστημα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, χρησιμοποίησε αυτές τις κλεμμένες συνομιλίες για να τον εκβιάσει να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να προκηρυχθούν νέες εκλογές.
Αυτά περιγράφει το δημοσίευμα του «ΕΘΝΟΥΣ» δίνοντας μια εικόνα της σοβαρής κρίσης που αντιμετωπίζει το αστικό πολιτικό σύστημα στην ΠΓΔΜ http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64182197.

ΟΤΑΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ
Αυτή η συνύπαρξη προκάλεσε τραγικά αποτελέσματα στους λαούς των Βαλκανίων από το 1989 έως σήμερα. Δεν έχει εκλείψει. Αντίθετα σήμερα επανέρχεται στο προσκήνιο. Ο Άγγελος Αθανασόπουλος, διπλωματικός συντάκτης του Βήματος έχει επισημάνει σε ανάλυσή του ότι η ΠΓΔΜ βρίσκονται στη μέση μιας αντιπαράθεσης μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας, η οποία θα πρέπει να απασχολήσει και την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του: “Το πρώτο στοιχείο είναι ότι στα Βαλκάνια διαφαίνεται αυτή την περίοδο μία υποβόσκουσα αντιπαράθεση μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας με έπαθλο την οικονομική επιρροή. Η έμφαση δίδεται στα Δυτικά Βαλκάνια. Φαίνεται ότι η γερμανική πλευρά επιδιώκει, κυρίως μέσω επενδύσεων, να προσδέσει τις χώρες της περιοχής στο άρμα της και να μην επιτρέψει στη Ρωσία να διατηρήσει ή και να αυξήσει την επιρροή της - και όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο μη προώθησης νέου κύματος διεύρυνσης, τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να βάλει την Αθήνα να διαλέξει μεταξύ Βερολίνου – Μόσχας».

ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Το αστικό κατεστημένο στην Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καλλιέργησε τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία με κεντρικό ζήτημα «την ονομασία της ΠΓΔΜ». Με αιχμή του δόρατος τα εθνικιστικά συλλαλητήρια που οργάνωσε το επίσημο κράτος και στήριξε ολόκληρο το αστικό κατεστημένο -τα κόμματα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝ, η Εκκλησία, τα ΜΜΕ, οι εργοδοτικοί φορείς κλπ- όχι μόνο επιχείρησε να διατρανώσει «την εθνική ενότητα» σε μια εποχή άγριας ταξικής επίθεσης, όπως την σηματοδότησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και σε συνδυασμό με την οικονομική-στρατιωτική του ανωτερότητα να ενισχύσει τον ελληνικό ιμπεριαλιστικό ρόλο στα Βαλκάνια. Μια περιοχή που θεωρήθηκε «Ζωτικός Χώρος» για τις ελληνικές επενδύσεις και το σύνολο της αστικής πολιτικής, που διεκδίκησε τη μερίδα του λέοντος από τις ιδιωτικοποιήσεις και έφτασε να προετοιμάζει Αποσχιστικές εξεγέρσεις στην Νότια Αλβανία με τον τότε ΥΠΕΞ Σαμαρά. Προβαίνοντας δύο φορές σε οικονομικό πόλεμο-εμπάργκο στη ΠΓΔΜ, φτάνοντας στις γνωστές συνομιλίες Μητσοτάκη-Μιλόσεβιτς για τη διάλυση και μοιρασιά της ΠΓΔΜ μεταξύ Ελλάδας-Σερβίας. Η οικονομική επέλαση του ελληνικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια προϋπόθετε την σημαντικότατη εμπλοκή σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, την αποστολή εκστρατευτικών σωμάτων σε Βοσνία-Κόσσοβο και είχε ως πρώτο θύμα τους Έλληνες εργαζόμενους που είδαν τα εργοστάσια να φεύγουν βράδυ και να μετακομίζουν στις Βαλκανικές χώρες για φθηνότερα εργατικά χέρια, που συχνά πρόσφεραν οι ίδιοι είτε υποκύπτοντας σε εκβιασμούς ώστε η απώλεια των δικαιωμάτων τους να εξασφαλίσει την παραμονή των εργοστασιακών μονάδων, είτε μετατρέποντας τον εαυτό τους σε καθημερινούς ταξιδευτές σε κάποια γειτονική ώρα για να εργαστούν!
Σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που βρίσκεται σε δεινή πολιτικά θέση βρίσκει ξανά μπροστά της την ΠΓΔΜ ως μια βολική «εθνική απειλή». Που θα λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά για το κεντρικό ζήτημα των διαπραγματεύσεων με τους τοκογλύφους-.Ε.Ε-ΔΝΤ για την υπογραφή νέου Μνημονίου, αλλά και θα φέρει με άλλη βαρύτητα στο προσκήνιο το ζήτημα «του πολέμου κατά της τρομοκρατίας», των «ασύμμετρων απειλών» και των πολεμικών-κατασταλτικών προετοιμασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αξίζει επομένως να δει κανείς υπό αυτό το πρίσμα τις δημόσιες τοποθετήσεις των Τσίπρα-Κοτζιά-Καμμένου-Ήσυχου για τη γεωστρατηγική θέση της χώρας όσον αφορά την αντιμετώπιση του τρομοκρατικού ζητήματος, τους νέους πολεμικούς εξοπλισμούς και τις προσλήψεις μισθοφόρων, το άνοιγμα φυλακίων σε Ήπειρο-Φλώρινα-Καστοριά, αλλά και τη διεξαγωγή των τεράστιων στρατιωτικών ασκήσεων με την συμμετοχή δυνάμεων από Ελλάδα-ΗΠΑ-Ισραήλ και χώρες Ε.Ε.
Έτσι λοιπόν, σαν έτοιμος από καιρό «συναγερμός στο ΥΠΕΘΑ λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη ΠΓΔΜ. Η πολιτική ηγεσία αλλά και όλοι οι Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων βρίσκονται στο ΥΠΕΘΑ από το βράδυ του Σαββάτου και γίνεται ευρεία σύσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης. Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος και ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας και οι Αρχηγοί έχουν ανοιχτή γραμμή και με την ΕΥΠ, από την οποία υπάρχει πληροφόρηση για την κατάσταση που επικρατεί στην ΠΓΔΜ. Το βασικό θέμα της σύσκεψης έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να ενισχυθούν με στρατιωτικές δυνάμεις τα σύνορά μας με τα Σκόπια. Κι αυτό γιατί αν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο στα Σκόπια είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αυξημένη ροή προσφύγων και από την ΠΓΔΜ».

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΤΩΡΑ
Θεωρούμε ότι ο κόσμος της εργασίας και η νεολαία πρέπει να αντιταχθούν με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο στους νέους πολεμικούς σχεδιασμούς, στον εθνικιστικό παροξυσμό, τις νέες Μεγάλες Ιδέες, στους «εθνικούς στόχους και στον Επεκτατισμό, σε όλους τους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ-Ε.Ε.-Ρωσία, στο ΝΑΤΟ και τον ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ. Η δική μας πάλη γίνεται εδώ, ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα Μνημόνια, προβάλλοντας την ανάγκη συγκρότησης ενός σύγχρονου εργατικού διεθνιστικού αντικαπιταλιστικού κινήματος που θα παλέψει για τα κοινά μας δικαιώματα. Οι πρόσφυγες δεν είναι ζήτημα ασφάλειας για να συντρίβονται στα βρώμικα Τείχη της Ευρώπης Φρούριο, αλλά άνθρωποι τους οποίους συντρίβει η κρίση και οι εμφύλιοι-επεμβάσεις, στους οποίους πρέπει να αναγνωριστούν όλα τα δικαιώματα! Η Ασφάλεια και η ζωή των εργαζομένων –όπως απέδειξε και η νέα δολοφονία στα ΕΛ.ΠΕ, η ειρήνη και η ευημερία μας απειλείται καθημερινά από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τις αστικές τάξεις και τα κράτη τους. Αυτοί πρέπει να ανατραπούν με τους κοινούς μας αγώνες.


View the Original article
loading...


ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ..

loading...
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή υπάρχουν καθημερινά και αρκετοί επισκέπτες του ιστολογίου οι οποίοι είναι ανήλικοι.

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.

Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν παραπέμπουν σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την αντίστοιχη πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας.

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μικρή καθυστέρηση και αφού τα ελέγξει κάποιος
από τη διαχείριση, όχι για λογοκρισία αλλά για έλεγχο για μη αναφορά
σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα
ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.


Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ ανάγκη
τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Item Reviewed: Πόλεμος στη ΠΓΔΜ: για μια ακόμη φορά ο εθνικισμός συναντά τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις με παρανομαστή το κοινωνικό ζήτημα Description: Rating: 5 Reviewed By: Χ.Σ.- (main administrator)
Scroll to Top