ΡΟΥΒΛΙ ΚΑΙ ΓΟΥΑΝ ΘΑ ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ
Αλλάζει ο χάρτης της παγκόσμιας Οικονομίας από τις 29 Δεκεμβρίου καθώς Ρωσία και Κίνα ξεκινούν την απευθείας λειτουργία της σύμβασης ανταλλαγής νομισμάτων (currency swap) παρακάμπτοντας το δολάριο στις μεταξύ τους συναλλαγές και φτάνοντας μέχρι του σημείου ακόμη και για την μελλοντική δημιουργία ενός κοινού νομίσματος.
Αυτό είναι το καταρχήν συμπέρασμα των διεθνών οικονομικών αναλυτών από την συμφωνία η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα όπου η τράπεζα της Κίνας και της Ρωσίας θα συμφωνούν σε μια σταθερή τιμή ισοτιμίας μεταξύ των δύο νομισμάτων τους για την προώθηση των εμπορικών τους συναλλαγών.
Έτσι η Ρωσία αποφεύγει τα «σκαμπανεβάσματα» στο ρούβλι και η Κίνα αυξάνει τις εμπορικές της συναλλαγές με τη Ρωσία αφού η Ρωσία θα πληρώνει με ρήτρα Γουάν.
Όπως ανάφερε το Bloomberg στις 20 Δεκεμβρίου την πρόταση για την απευθείας ανταλλαγή των δύο νομισμάτων είχε κάνει η Κίνα μέσω του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Wang Yi ο οποίος είχε σημειώσει πως «η επέκταση της συμφωνίας swap μεταξύ των δύο χωρών και η αύξηση της χρήσης του γουάν στο διμερές εμπόριο θα έχει θετικό αντίκτυπο στη ρωσική Οικονομία».
Η εκκίνηση της απευθείας ανταλλαγής νομισμάτων μεταξύ του ρωσικού ρουβλιού και του κινεζικού γουάν η οποία θα είναι ένα βήμα μπροστά από τις κλασικές συμφωνίες ανταλλαγής συναλλάγματος μέσω του οποίου όχι μόνο θα γίνει ευκολότερη η απευθείας ανταλλαγή νομισμάτων στις εμπορικές σχέσεις και σε συμφωνημένες ισοτιμίας αλλά παρακάμπτεται έτσι το δολάριο στις σχέσεις ισοτιμίας του με το ρούβλι.
Έτσι ρωσικές εταιρείες θα μπορούν να συγκεντρώνουν αποθ7εματικά σε γουάν κάνοντας εισαγωγές από την Κίνα και το αντίστροφο.
Το παραπάνω θα επιτρέψει επίσης και σε ρωσικές εταιρείες ή οργανισμούς που έχουν δάνεια σε δολάρια με ξένες τράπεζες να τα μετατρέψουν με ρήτρα γουάν αποφεύγοντας έτσι την επιδείνωση των ισοτιμιών του δολαρίου με το ρούβλι.
Η παραπάνω συμφωνία θα επιτρέψει στη Ρωσία να πραγματοποιεί εμπορικές συναλλαγές με 11 χώρες ακόμη μέσω του γουάν. Εκτός από τη Ρωσία η Κίνα τη Δευτέρα πρόκειται να ενεργοποιήσει αντίστοιχες συμφωνίες με την Μαλαισία (ringgit), και την Νέα Ζηλανδία (δολάριο Ν.Ζ) ενώ ήδη έχει υπογράψει ανάλογες με το Κατάρ και τον Καναδά. Κάτι που σημαίνει πως οι συναλλαγές σε πετρέλαιο με το Κατάρ μπορούν να γίνονται με ισοτιμίες γουάν.
Όπως αναφέρει ο Ju Wang ειδικός επί θεμάτων νομισματικής πολιτικής στην τράπεζα HSBC Holdings Plc «η συμφωνία αυτή θα παράσχει στις εταιρείες καλύτερες ευκαιρίες συνεργασιών κάνοντας παράλληλα τις συναλλαγματικές ανταλλαγές πιο αποδοτικές. Η Κίνα δε θα σταματήσει την παγκοσμιοποίηση του γουάν εξαιτίας της αστάθειας των νομισμάτων των αναδυόμενων οικονομιών».
Έτσι ενώ την ώρα που οι ΗΠΑ ασχολούνται με το πώς θα «καταστρέψουν» τη ρωσική Οικονομία, ακόμη και αν αυτό καταλήξει στην καταστροφή των αγορών του σχιστολιθικού πετρελαίου άρα και ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία της αμερικανικής οικονομίας τουλάχιστον τα τελευταία 5 χρόνια, Ρωσία και Κίνα έρχονται πιο κοντά νομισματικά μέχρι που κάποια ημέρα δημιουργήσουν ένα κοινό νόμισμα που θα στηρίζεται στο χρυσό της Κίνας και στα πετρέλαια της Ρωσίας.
Τι είναι το currency swap
Το FX Swap είναι συμφωνία κατά την οποία δύο μέρη ανταλλάσσουν ένα νόμισμα έναντι κάποιου άλλου με ημερομηνία αξίας δύο εργάσιμων ημερών και ταυτόχρονα συμφωνούν την αντίστροφη ανταλλαγή σε μια μελλοντική ημερομηνία.
Η ανταλλαγή των νομισμάτων γίνεται στην τρέχουσα ισοτιμία (spot) ενώ η μελλοντική αντίστροφη ανταλλαγή γίνεται στην προθεσμιακή τιμή (forward) καθώς αυτή ενσωματώνει την επιτοκιακή διαφορά μεταξύ των δύο νομισμάτων. Η ρευστότητα σε ένα νόμισμα μετατρέπεται σε άλλο νόμισμα για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς συναλλαγματικό κίνδυνο. Οι πράξεις ανταλλαγής νομισμάτων αποτελούν μία συνήθη μέθοδο χρηματοδότησης στις περιπτώσεις που υπάρχουν κεφάλαια σε άλλο νόμισμα από αυτό που χρειάζεται ο πελάτης και δεν επιθυμείται η ανάληψη συναλλαγματικού κινδύνου.
defencenet.gr
View the Original article
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή υπάρχουν καθημερινά και αρκετοί επισκέπτες του ιστολογίου οι οποίοι είναι ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν παραπέμπουν σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την αντίστοιχη πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας.
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μικρή καθυστέρηση και αφού τα ελέγξει κάποιος
από τη διαχείριση, όχι για λογοκρισία αλλά για έλεγχο για μη αναφορά
σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα
ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ ανάγκη
τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------