ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Success... κραχ προληπτικής εποπτείας


O πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. Η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανιστεί αταλάντευτη στην γραμμή “εξόδου στις αγορές” παρά την εκτόξευση του κόστους δανεισμού σε επίπεδα μνημομίου 2010, βαφτίζοντας το κρέας ψάρι. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που επικαλείται από χθες το Ρόιτερς αναφέρουν πως ενδέχεται να ζητήσει μια γραμμή πιστώσεων για να αντικαταστήσει τις πιστώσεις του ΔΝΤ, παραμένοντας υπό αυστηρή εποπτεία...

ενός νέου προγράμματος «προληπτικής στήριξης».

Οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη πιστεύουν ότι η Αθήνα μεταβάλλει τη στάση της όσον αφορά τον τερματισμό του διεθνούς προγράμματος στήριξης της οικονομίας το 2015δηλωνοντας στο Ρόιτερς ότι η Αθήνα μοιάζει να ξανασκέφτεται το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη χρηματοδότησή της από τις αγορές και μόνο, μετά τις πιέσεις που της ασκήθηκαν από ισχυρά κράτη της ΕΕ — αλλά και από τους επενδυτές που προέβησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων αυτή την εβδομάδα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προβάλλουν αντίσταση στα σχέδια της Αθήνας να τερματίσει πρόωρα την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης. Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, η Αθήνα ενδέχεται να ζητήσει τη δημιουργία ενός προληπτικού μηχανισμού από τους εταίρους της και επαρκείς πιστώσεις για να αντικαταστήσει αυτές που θα σταματήσει να λαμβάνει από το ΔΝΤ (διαβάστε περισσότερα σήμερα στην "Ε").

Όμως οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι θα επιβληθούν όροι για οιαδήποτε νέα χρηματοδότηση, ενώ εμφανίζονται απρόθυμοι να συναινέσουν στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αφαιρεθεί το Ταμείο από την εικόνα, αφού είναι οι όροι που έθεσε το ΔΝΤ που κρίνουν ότι αποκατέστησαν την αξιοπιστία της χώρας στους ιδιώτες επενδυτές.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ρίχνει "σωσίβια" καθώς προχωρεί σε σε μια τεχνική κίνηση αύξησης της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες που στροβιλίζoνται στη χρηματοοικονομική δίνη, μειώνοντας το "κούρεμα" που επιβάλλει που τις δίνουν οι τράπεζες ως ενέχυρο για να λάβουν φθηνό χρήμα από την ΕΚΤ.  
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην ευρωζώνη, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο όλη τη χρονιά είναι το πρωτοσέλιδο του βρετανικού περιοδικού το Σεπτέμβριο “The Economist” με τίτλο “Η αίσθηση του ναυαγίου (πάλι)”, με τη Μέρκελ, τον Ολάντ, τον Ντράγκι, τον Ρέντσι, στο καράβι του ευρώ το οποίο βυθίζεται καθώς μπάζει νερά.
«Η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει ότι μια ολοσχερής διακοπή των προγραμμάτων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της» σε αυτή τη συγκυρία, επισήμανε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος. Ένας δεύτερος αξιωματούχος της ΕΕ εξήγησε ότι η απότομη άνοδος των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων έφερε αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα των αγορών την Αθήνα, ενώ άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι οι συνομιλίες στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο συνέβαλαν στη μεταβολή της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ένταση της κρίσης και των αδιεξόδων στην οικονομία με αιχμή την ύφεση και το χρέος πολώνει περαιτέρω και το πολιτικό κλίμα γύρω από τις εκλογές με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να αλληλοκατηγορούνται για το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις αγορές,  την ώρα που η κρίση απλώνεται ξανά διεθνώς με αιχμή τις νέες υφεσιακές πιέσεις στην ευρωζώνη.

Πόλωση

Οι αγορές άλλαξαν στάση μετά το δημοσίευμα του Bloomberg που μετέδωσε τη δημοσκόπηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 6,5 ποσοστιαίες μονάδες και ανέλυε την πολιτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Αδωνις Γεωργιαδης.

«Δυστυχώς οι αγορές από δω και πέρα δεν ακούνε μόνο τον Σαμαρά, άκουνε και τον Τσίπρα. Όταν άκουνε όλες αυτές τις παλαβομάρες ότι θα ξηλώσουν τα πάντα αν έλθουν στην εξουσία τι περιμένετε να κάνουν οι αγορές;» διερωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης.

Απαντώντας, στον ίδιο σταθμό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε πως «η κυβέρνηση βιάστηκε να φτιάξει έναν δικό της οδικό χάρτη εξόδου από το ΔΝΤ. Αυτό όμως δεν το ασπάζεται και η άλλη πλευρά».

Πάντως, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης επισημαίνουν στο Reuters ότι οι ελληνικές πολιτικές εξελίξεις δεν σχετίζονται με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει στήριξη από τους πολίτες τερματίζοντας τους όρους του δανεισμού της χώρας, ειδικά από το ΔΝΤ, αλλά οι επενδυτές θεωρούν ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι ακόμη πολύ ευάλωτη ώστε η Αθήνα να βασιστεί στις χρηματαγορές. Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών έπεσε κατά 11% και πλέον τις τελευταίες δύο ημέρες ενώ τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 80 μονάδες βάσης και πλέον στο 7,85%, υπενθυμίζει το Ρόιτερς.

Κληθείς να σχολιάσει τους σχεδιασμούς της Αθήνας να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές το 2015, ένας ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι «υπερβολικά αισιόδοξοι». «Οι επενδυτές δεν θα πάνε εκεί χωρίς πρόγραμμα», πρόσθεσε.

Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα στήριξης από μέρους της ευρωζώνης ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο, ενώ το πρόγραμμα του ΔΝΤ μπορεί τυπικά να διαρκέσει έως και τον Μάρτιο του 2016, με 12 δισεκ. ευρώ να είναι ακόμη διαθέσιμα. Η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να τερματιστεί το πρόγραμμα αυτό έναν χρόνο νωρίτερα, κάτι όμως στο οποίο δεν υπήρξε καμιά αναφορά μετά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.

Το Ρόιτερς συσχετίζει τις εξελίξεις και τη εν εξελίξει συζήτηση στις Βρυξέλλες με το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών που θα μπορούσαν να προκηρυχθούν εάν δεν αναδειχθεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2015, καθώς και το προβάδισμα της αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις.

«Για ιστορικούς λόγους το ΔΝΤ εμφανίζεται στην Ελλάδα ως ο κακός της υπόθεσης, ενώ οι Ευρωπαίοι είναι κάπως πιο αποδεκτοί», σχολίασε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Οι Έλληνες θέλουν να ξεφορτωθούν το ΔΝΤ και να διαπραγματευθούν με την ευρωζώνη» μια νέα διευθέτηση, πρόσθεσε. Η τρόικα —Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ— θα εξαφανιζόταν. «Σε ό,τι αφορά την ελληνική εσωτερική πολιτική, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα» έτσι, σχολίασε άλλος αξιωματούχος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν εάν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα την 8η Δεκεμβρίου. Μια λύση θα μπορούσε να είναι μια Γραμμή Πιστώσεων με Ενισχυμένους Όρους (ECCL) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Αυτό θα επέτρεπε η Ελλάδα να παραμείνει επιλέξιμη για το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων και εγγυημένων αξιόγραφων της ΕΚΤ, που αφορά μόνον χώρες οι οποίες εφαρμόζουν συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις πηγές του Ρόιτερς.

Κ. Σαρ. -με πληροφορίες ΑΠΕ Ρόιτερς
Από enet


View the Original article
loading...


ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ..

loading...
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή υπάρχουν καθημερινά και αρκετοί επισκέπτες του ιστολογίου οι οποίοι είναι ανήλικοι.

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.

Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν παραπέμπουν σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την αντίστοιχη πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας.

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μικρή καθυστέρηση και αφού τα ελέγξει κάποιος
από τη διαχείριση, όχι για λογοκρισία αλλά για έλεγχο για μη αναφορά
σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα
ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.


Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ ανάγκη
τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Item Reviewed: Success... κραχ προληπτικής εποπτείας Description: Rating: 5 Reviewed By: Χ.Σ.- (main administrator)
Scroll to Top