Η ολική αναισθησία σας βοηθά να γλιτώσετε από τον πόνο κατά
τη διάρκεια πολύπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων. Ωστόσο, η αναισθησία μπορεί να είναι τοξική και να επιφέρει σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες επιπλοκές. Το πιο συγκλονιστικό είναι ότι οι γιατροί και οι επιστήμονες ακόμα δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς αυτά τα φάρμακα λειτουργούν στο σώμα. Η κλινική κατάσταση της αναισθησίας αποτελείται από πολλαπλά συστατικά που μεσολαβούν μέσω αλληλεπίδρασης των αναισθητικών φαρμάκων με διαφορετικούς στόχους σε όλα τα επίπεδα.
Οι μηχανισμοί με τους οποίους ορισμένα από αυτά τα φάρμακα λειτουργούν αν αποτελούν συστατικό της «αναισθησίας» μπορεί να είναι πιο συγκεκριμένα: όπως μεταλλάξεις των αμινοξέων σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες που επηρεάζουν βαθύτατα την ικανότητα ορισμένων αναισθητικών για την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.
Περά από αυτήν την δυνητική ειδικότητα, εισπνεόμενα αναισθητικά βρίσκονται στο σώμα σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια της χειρουργικής αναισθησίας. Λόγω της διαλυτότητας των λιπιδίων τους, τα γενικά αναισθητικά διαλύονται και διεισδύουν σε οργανίδια ώστε να αλληλεπιδράσουν με πολυάριθμες κυτταρικές δομές με πολλαπλούς τρόπους. Ως εκ τούτου, δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι αυτά τα φάρμακα έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ύπουλες αλλαγές στο σώμα, εκτός από εκείνες τις οξείες και άμεσα εμφανής που βλέπουμε. Ορισμένες αλλαγές μπορεί να υποχωρήσουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά το πέρας της δράσης του φαρμάκου (π.χ. η καταστολή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού κυττάρου). Άλλοι πάλι μπορεί να παραμείνουν και μετά το πέρας της επίδρασης του φαρμάκου και ακόμη και αυτο-πολλαπλασιαστούν
Πριν από κάθε αναισθησία, οι γιατροί και οι οδοντίατροι που χειρουργούν τους ασθενείς τα χρησιμοποιούν εκτός βέβαια απο ακραίες περιπτώσεις που οι εγχειρήσεις γίνονται χωρίς τη χρήση παυσίπονων ή ηρεμιστικών.
Το 1846, οδοντίατρος William TG Morton απέδειξε ότι με τη χρήση του αιθέρα μπορούν να ναρκώνονται οι ασθενείς κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Η πρακτική αυτή εξαπλώθηκε σύντομα, αλλά επειδή οι γιατροί δεν έλεγχαν την ποσότητα του εισπνεόμενου αιθέρα, οι ασθενείς θα μπορούσαν να ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης ή ακόμα δεν ξυπνούσαν ποτέ. Ο αιθέρας ήταν επίσης εξαιρετικά εύφλεκτο.
Οι επόμενες δεκαετίες έφεραν λιγότερο εύφλεκτα αναισθητικά αέρια, καθώς και την ανακάλυψη των ενδοφλέβιων αναισθητικών με ελεγχόμενη δοσολογία. Ακόμα, και στην δεκαετία του 1950, επικίνδυνες παρενέργειες έγιναν γνωστές και περιλάμβαναν ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού, αναπνευστικά προβλήματα, μείωση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία και έμετο.
Σήμερα, η χρήση της αναισθητικών ακόμα συνήθως θεωρείται ως μια δραστηριότητα υψηλού κινδύνου και μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία πολλών τραυματισμών. Τη σήμερον ημέρα δεν υπάρχει ειδικευμένος γιατρός ή επιστήμονας που να είναι σε θέση να αποδείξει επιστημονικά ή να εξηγήσει τις βαθύτερες φυσιολογικές επιδράσεις της αναισθησίας.
Σοβαρές επιπλοκές από σύγχρονες τεχνικές αναισθησίας είναι σπάνιες αλλά συμβαίνουν πιο συχνά από ό, τι νομίζουμε δεδομένου δεν προβάλλονται από τα ΜΜΕ. Για παράδειγμα, η κακοήθης υπερθερμία επηρεάζει περίπου ένα στους 10.000 ασθενείς όπου μερικοί πεθαίνουν εντός 24 ωρών από την αναισθησία.
Οι ίδιοι οι ειδικοί έχουν επίσης κατηγορηθεί για διαφθορά. Μια αναισθησιολόγος στη Μασαχουσέτη φέρεται να έχει «πειράξει» τα αποτελέσματα από 21 ιατρικές μελέτες για να αποδείξει τα οφέλη από παυσίπονα όπως το Vioxx και το Celebrex, σύμφωνα με το νοσοκομείο όπου εργαζόταν.
Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για το τοξικότητα που προκαλούν τα αναισθητικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα, η οποία ονομάζεται νευροτοξικότητα.
Σε όλες τις ηλικίες, τα αναισθητικά επηρεάζουν την έκφραση του γονιδίου που ρυθμίζει τη σύνθεση των πρωτεϊνών σε ελάχιστα κατανοητούς τρόπους. Ενώ φαίνεται λογικό να υποθέσουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών αποκαθίστανται πλήρως μετά από ολική αναισθησία, η έκθεση σε αυτά τα φάρμακα έχει ίσως πιο βαθιές και πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις στον εγκέφαλο από ό, τι μέχρι τώρα πιστεύουμε.
Η 18-χρονη Stephanie Kuleba, ξανθιά με ένα εκθαμβωτικό χαμόγελο και ευχάριστη προσωπικότητα, ήταν τέλεια. Αλλά στις 22 Μάρτιος του 2008 , έγινε άλλη μια απόδειξη για τους κινδύνους της αναισθησίας. Για κάποιες φυσικές ατέλειες ,ασύμμετρα στήθη και μια ανεστραμμένη θηλή επισκέφτηκε το ιατρείο ενός πλαστικού χειρουργού στην Φλόριντα για μια επέμβαση ρουτίνας (προσθετική στήθους) που της κόστισε τελικά τη ζωή. Μια τυπική δόση αναισθησίας πριν τη χειρουργική επέμβαση φαίνεται να της προκάλεσε κακοήθη υπερθερμία, ανεβάζοντας τόσο πολύ την θερμοκρασία του σώματος της που πέθανε περίπου 24 ώρες μετά την επέμβαση.
Σε 31ης Μαρτίου του 2008 σε μια συνέντευξη με τον Matt Lauer στο NBC Today Show, η μητέρα της Kuleba είπε ότι η οικογένεια είχε κάνει εκτεταμένη έρευνα σχετικά με την χειρουργική επέμβαση και «αισθάνονταν βέβαιοι ότι είχαν πάρει μια σωστή απόφαση.» Ο δικηγόρος της οικογένειας της Kuebla, Roberto Stanziale , υποστήριξε ότι η Stephanie Kuleba ότι είχε λάβει μόνο ένα πού μικρό ποσοστό του φαρμάκου που θα μπορούσε να την σώσει από το να υποκύψει σε κακοήθη υπερθερμία.
Μετά την μητέρα του Kanye West που πέθανε από τις αισθητικές επεμβάσεις, η συζήτηση μαίνεται στους ιατρικούς κύκλους ως προς την αντίδραση του κοινού στα τραγικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει μια χειρουργική επέμβαση ρουτίνας.
Προσωπικοί Παράγοντες
Η ηλικία σας μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου. Σε γενικές γραμμές, οι κίνδυνοι που συνδέονται με την αναισθησία και μια χειρουργική επέμβαση είναι αυξημένη σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως η καρδιά, η κακή κυκλοφορία, ή προβλήματα του νευρικού συστήματος, αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από την αναισθησία.
Ορισμένα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για προβλήματα, ειδικά εάν ο αναισθησιολόγος είναι «άσχετος» για τα φάρμακα.Εάν καπνίζετε ή πίνετε αλκοόλ μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε προβλήματα από την αναισθησία.
Κίνδυνοι από την τοπική αναισθησία
Σε υψηλές δόσεις, τα τοπικά αναισθητικά μπορεί να έχουν τοξικές επιδράσεις που προκαλούνται από την απορρόφηση μέσω του αίματος στο υπόλοιπο σώμα (συστημική τοξικότητα). Αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αναπνοή σας, τον κτύπο της καρδιάς, την αρτηριακή πίεση, και άλλες λειτουργίες του σώματος. Λόγω αυτών των πιθανών τοξικών επιδράσεων, ο εξοπλισμός για περίπτωση έκτακτης ανάγκης πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος όταν χρησιμοποιούνται τοπικά αναισθητικά.
Κίνδυνοι από την ραχιαία ή επισκληρίδιο αναισθησία
Στην περιοχική αναισθησία, ένα αναισθητικό εγχέεται κοντά σε ένα νεύρο, μια δέσμη νεύρων, ή στο νωτιαίο μυελό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η βλάβη των νεύρων μπορεί να προκαλέσει επίμονο μούδιασμα, αδυναμία ή πόνο.
Η περιοχική αναισθησία φέρει επίσης τον κίνδυνο συστηματικής τοξικότητας, εάν το αναισθητικό απορροφάται μέσω του αίματος μέσα στο σώμα. Άλλες επιπλοκές περιλαμβάνουν προβλήματα στην καρδιά ή προβλήματα στους πνεύμονες, μόλυνση, πρήξιμο, ή μώλωπες (αιματώματα) στο σημείο της ένεσης.
Στην αναισθησία νωτιαίου μυελού εγχέεται ποσότητα αναισθητικού στο υγρό που περιβάλλει τον νωτιαίο μυελό (εγκεφαλονωτιαίο υγρό). Η πιο συχνή επιπλοκή της ραχιαία αναισθησία είναι ένας πονοκέφαλος που προκαλείται από τη διαρροή του υγρού αυτού. Είναι πιο συχνή σε νεότερους ανθρώπους. Το 5% των ασθενών υποφέρουν από σοβαρή κεφαλαλγία μετά το φάρμακο κάτι που είναι δεδομένο.
Ένα «μπάλωμα» αίματος είναι συχνά η θεραπεία έκτακτης ανάγκης από ειδικούς που εισάγουν μία μικρή ποσότητα του ίδιου του αίματος του ατόμου σε περιοχή όπου η διαρροή είναι πιο πιθανή να συμβαίνει για να σφραγίσει την τρύπα και να αυξήσει την πίεση στην αρτηρία.
Κίνδυνοι από τη γενική αναισθησία
Επειδή η γενική αναισθησία επηρεάζει ολόκληρο το σώμα, είναι πιο πιθανό να προκληθούν παρενέργειες από ότι στην τοπική ή περιοχική αναισθησία. Η γενική αναισθησία καταστέλλει τα συνήθη αντανακλαστικά του λαιμού, που εμποδίζουν η κατάποση, ο βήχας, ή η φίμωση. Αναρρόφηση συμβαίνει όταν ένα αντικείμενο ή υγρό εισπνέεται εντός της αναπνευστικής οδού (η τραχεία ή τους πνεύμονες). Κακοήθη υπερθερμία μπορεί να προκύψει από μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή αντίδραση, από τα αέρια της αναισθησίας μέσω της εισπνοής ή από ένα μυοχαλαρωτικό που ονομάζεται σουκινυλχολίνη. Η θερμοκρασία του ασθενούς θα αυξηθεί ραγδαία και οι μύες γίνονται άκαμπτοι. Η κατάσταση είναι σοβαρή και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο ακόμα και υγιών ασθενών αν οι γιατροί δεν μπορούν να σταματήσουν ή να ελέγξουν τα συμπτώματα με φαρμακευτική αγωγή. Νευρική βλάβη μπορεί να προκύπτει από όλα τα είδη αναισθησίας. Αν και η αιτία της βλάβης ποικίλλει, η σοβαρότητα μπορεί να κυμαίνεται. Ωστόσο ένα μικρό ποσοστό των ασθενών έχουν διαρκή προβλήματα νεύρων.
Κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας, εάν ο ασθενής τοποθετείται σε μια θέση που, στο μέλλον αν είναι ξαπλωμένος στην ίδια θέση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπλοκάρει η ροή του αίματος στα νεύρα. Ένα παράδειγμα αυτού του τύπου ζημίας είναι η αίσθηση ότι μας τρυπάει καρφίτσα σε ένα σημείο του σώματος. Κάποιος που είναι σε εγρήγορση μπορεί να σταθεί όρθιος ή να μετακινηθεί προκειμένου να ανακουφίσει το πρόβλημα, αλλά ένας ασθενής που είναι υπό αναισθησία δεν γνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα και δεν μπορεί να κινηθεί.
Ευαισθητοποίηση στην Αναισθησία συμβαίνει όταν τα φάρμακα που παρέχονται για να παραμείνει αναίσθητος ο ασθενής κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας δεν είναι αποτελεσματικά, αλλά οι παράγοντες που χρησιμοποιούνται για να παραλύσουν τον ασθενή είναι. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής δεν είναι σε θέση να κινηθεί ή να μιλήσουν, αλλά είναι ξύπνιος, σε όλη την διαδικασία.
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να παραλύσουν τους μύες του σώματος κατά τη διάρκεια γενικής αναισθησίας ενεργούν σε πολλούς τομείς του σώματος. Σε ορισμένους ασθενείς, οι μύες της κύστης μπορεί να παραλύσουν, και ο ασθενής να μην είναι σε θέση να ουρήσει. Η ικανότητα να ουρήσει συνήθως επιστρέφει μέσα σε 24 ώρες, αλλά κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου η κύστη μπορεί να καθιστά τον καθετήρα απαραίτητο.
Συμπέρασμα
Η συμβουλή είναι να απέχετε από κάθε είδους επιλογήν ή πλαστική χειρουργική, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητη για την υγεία σας και την ευημερία.
Όταν σοβαρά προβλήματα προκύψουν κατά τη διάρκεια της αναισθησίας, οι συνέπειες μπορεί να σας αλλάξουν την ζωή. Είναι μικρή παρηγοριά στον σύζυγο που έχει χάσει τη γυναίκα του ότι οι θάνατοι από αναισθησία είναι σπάνιοι. Ο γονέας που έχει ένα παιδί με σοβαρή εγκεφαλική βλάβη, δεν ενδιαφέρεται αν η ζημία ήταν πολύ απίθανη.
Αν η κατάσταση δεν είναι οξεία ή απειλητική για τη ζωή και δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση, τότε οι κίνδυνοι της χειρουργικής επέμβασης, η αναισθησία και οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται συχνά, είναι πολύ μεγαλύτερα από ό, τι οποιαδήποτε οφέλη που εσείς ή ο γιατρός σας κρίνετε απαραίτητα για την υγεία σας.
Πηγή
τη διάρκεια πολύπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων. Ωστόσο, η αναισθησία μπορεί να είναι τοξική και να επιφέρει σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες επιπλοκές. Το πιο συγκλονιστικό είναι ότι οι γιατροί και οι επιστήμονες ακόμα δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς αυτά τα φάρμακα λειτουργούν στο σώμα. Η κλινική κατάσταση της αναισθησίας αποτελείται από πολλαπλά συστατικά που μεσολαβούν μέσω αλληλεπίδρασης των αναισθητικών φαρμάκων με διαφορετικούς στόχους σε όλα τα επίπεδα.
Οι μηχανισμοί με τους οποίους ορισμένα από αυτά τα φάρμακα λειτουργούν αν αποτελούν συστατικό της «αναισθησίας» μπορεί να είναι πιο συγκεκριμένα: όπως μεταλλάξεις των αμινοξέων σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες που επηρεάζουν βαθύτατα την ικανότητα ορισμένων αναισθητικών για την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.
Περά από αυτήν την δυνητική ειδικότητα, εισπνεόμενα αναισθητικά βρίσκονται στο σώμα σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια της χειρουργικής αναισθησίας. Λόγω της διαλυτότητας των λιπιδίων τους, τα γενικά αναισθητικά διαλύονται και διεισδύουν σε οργανίδια ώστε να αλληλεπιδράσουν με πολυάριθμες κυτταρικές δομές με πολλαπλούς τρόπους. Ως εκ τούτου, δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι αυτά τα φάρμακα έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ύπουλες αλλαγές στο σώμα, εκτός από εκείνες τις οξείες και άμεσα εμφανής που βλέπουμε. Ορισμένες αλλαγές μπορεί να υποχωρήσουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά το πέρας της δράσης του φαρμάκου (π.χ. η καταστολή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού κυττάρου). Άλλοι πάλι μπορεί να παραμείνουν και μετά το πέρας της επίδρασης του φαρμάκου και ακόμη και αυτο-πολλαπλασιαστούν
Πριν από κάθε αναισθησία, οι γιατροί και οι οδοντίατροι που χειρουργούν τους ασθενείς τα χρησιμοποιούν εκτός βέβαια απο ακραίες περιπτώσεις που οι εγχειρήσεις γίνονται χωρίς τη χρήση παυσίπονων ή ηρεμιστικών.
Το 1846, οδοντίατρος William TG Morton απέδειξε ότι με τη χρήση του αιθέρα μπορούν να ναρκώνονται οι ασθενείς κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Η πρακτική αυτή εξαπλώθηκε σύντομα, αλλά επειδή οι γιατροί δεν έλεγχαν την ποσότητα του εισπνεόμενου αιθέρα, οι ασθενείς θα μπορούσαν να ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης ή ακόμα δεν ξυπνούσαν ποτέ. Ο αιθέρας ήταν επίσης εξαιρετικά εύφλεκτο.
Οι επόμενες δεκαετίες έφεραν λιγότερο εύφλεκτα αναισθητικά αέρια, καθώς και την ανακάλυψη των ενδοφλέβιων αναισθητικών με ελεγχόμενη δοσολογία. Ακόμα, και στην δεκαετία του 1950, επικίνδυνες παρενέργειες έγιναν γνωστές και περιλάμβαναν ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού, αναπνευστικά προβλήματα, μείωση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία και έμετο.
Σήμερα, η χρήση της αναισθητικών ακόμα συνήθως θεωρείται ως μια δραστηριότητα υψηλού κινδύνου και μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία πολλών τραυματισμών. Τη σήμερον ημέρα δεν υπάρχει ειδικευμένος γιατρός ή επιστήμονας που να είναι σε θέση να αποδείξει επιστημονικά ή να εξηγήσει τις βαθύτερες φυσιολογικές επιδράσεις της αναισθησίας.
Σοβαρές επιπλοκές από σύγχρονες τεχνικές αναισθησίας είναι σπάνιες αλλά συμβαίνουν πιο συχνά από ό, τι νομίζουμε δεδομένου δεν προβάλλονται από τα ΜΜΕ. Για παράδειγμα, η κακοήθης υπερθερμία επηρεάζει περίπου ένα στους 10.000 ασθενείς όπου μερικοί πεθαίνουν εντός 24 ωρών από την αναισθησία.
Οι ίδιοι οι ειδικοί έχουν επίσης κατηγορηθεί για διαφθορά. Μια αναισθησιολόγος στη Μασαχουσέτη φέρεται να έχει «πειράξει» τα αποτελέσματα από 21 ιατρικές μελέτες για να αποδείξει τα οφέλη από παυσίπονα όπως το Vioxx και το Celebrex, σύμφωνα με το νοσοκομείο όπου εργαζόταν.
Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για το τοξικότητα που προκαλούν τα αναισθητικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα, η οποία ονομάζεται νευροτοξικότητα.
Σε όλες τις ηλικίες, τα αναισθητικά επηρεάζουν την έκφραση του γονιδίου που ρυθμίζει τη σύνθεση των πρωτεϊνών σε ελάχιστα κατανοητούς τρόπους. Ενώ φαίνεται λογικό να υποθέσουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών αποκαθίστανται πλήρως μετά από ολική αναισθησία, η έκθεση σε αυτά τα φάρμακα έχει ίσως πιο βαθιές και πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις στον εγκέφαλο από ό, τι μέχρι τώρα πιστεύουμε.
Η 18-χρονη Stephanie Kuleba, ξανθιά με ένα εκθαμβωτικό χαμόγελο και ευχάριστη προσωπικότητα, ήταν τέλεια. Αλλά στις 22 Μάρτιος του 2008 , έγινε άλλη μια απόδειξη για τους κινδύνους της αναισθησίας. Για κάποιες φυσικές ατέλειες ,ασύμμετρα στήθη και μια ανεστραμμένη θηλή επισκέφτηκε το ιατρείο ενός πλαστικού χειρουργού στην Φλόριντα για μια επέμβαση ρουτίνας (προσθετική στήθους) που της κόστισε τελικά τη ζωή. Μια τυπική δόση αναισθησίας πριν τη χειρουργική επέμβαση φαίνεται να της προκάλεσε κακοήθη υπερθερμία, ανεβάζοντας τόσο πολύ την θερμοκρασία του σώματος της που πέθανε περίπου 24 ώρες μετά την επέμβαση.
Σε 31ης Μαρτίου του 2008 σε μια συνέντευξη με τον Matt Lauer στο NBC Today Show, η μητέρα της Kuleba είπε ότι η οικογένεια είχε κάνει εκτεταμένη έρευνα σχετικά με την χειρουργική επέμβαση και «αισθάνονταν βέβαιοι ότι είχαν πάρει μια σωστή απόφαση.» Ο δικηγόρος της οικογένειας της Kuebla, Roberto Stanziale , υποστήριξε ότι η Stephanie Kuleba ότι είχε λάβει μόνο ένα πού μικρό ποσοστό του φαρμάκου που θα μπορούσε να την σώσει από το να υποκύψει σε κακοήθη υπερθερμία.
Μετά την μητέρα του Kanye West που πέθανε από τις αισθητικές επεμβάσεις, η συζήτηση μαίνεται στους ιατρικούς κύκλους ως προς την αντίδραση του κοινού στα τραγικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει μια χειρουργική επέμβαση ρουτίνας.
Προσωπικοί Παράγοντες
Η ηλικία σας μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου. Σε γενικές γραμμές, οι κίνδυνοι που συνδέονται με την αναισθησία και μια χειρουργική επέμβαση είναι αυξημένη σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως η καρδιά, η κακή κυκλοφορία, ή προβλήματα του νευρικού συστήματος, αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από την αναισθησία.
Ορισμένα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για προβλήματα, ειδικά εάν ο αναισθησιολόγος είναι «άσχετος» για τα φάρμακα.Εάν καπνίζετε ή πίνετε αλκοόλ μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε προβλήματα από την αναισθησία.
Κίνδυνοι από την τοπική αναισθησία
Σε υψηλές δόσεις, τα τοπικά αναισθητικά μπορεί να έχουν τοξικές επιδράσεις που προκαλούνται από την απορρόφηση μέσω του αίματος στο υπόλοιπο σώμα (συστημική τοξικότητα). Αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αναπνοή σας, τον κτύπο της καρδιάς, την αρτηριακή πίεση, και άλλες λειτουργίες του σώματος. Λόγω αυτών των πιθανών τοξικών επιδράσεων, ο εξοπλισμός για περίπτωση έκτακτης ανάγκης πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος όταν χρησιμοποιούνται τοπικά αναισθητικά.
Κίνδυνοι από την ραχιαία ή επισκληρίδιο αναισθησία
Στην περιοχική αναισθησία, ένα αναισθητικό εγχέεται κοντά σε ένα νεύρο, μια δέσμη νεύρων, ή στο νωτιαίο μυελό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η βλάβη των νεύρων μπορεί να προκαλέσει επίμονο μούδιασμα, αδυναμία ή πόνο.
Η περιοχική αναισθησία φέρει επίσης τον κίνδυνο συστηματικής τοξικότητας, εάν το αναισθητικό απορροφάται μέσω του αίματος μέσα στο σώμα. Άλλες επιπλοκές περιλαμβάνουν προβλήματα στην καρδιά ή προβλήματα στους πνεύμονες, μόλυνση, πρήξιμο, ή μώλωπες (αιματώματα) στο σημείο της ένεσης.
Στην αναισθησία νωτιαίου μυελού εγχέεται ποσότητα αναισθητικού στο υγρό που περιβάλλει τον νωτιαίο μυελό (εγκεφαλονωτιαίο υγρό). Η πιο συχνή επιπλοκή της ραχιαία αναισθησία είναι ένας πονοκέφαλος που προκαλείται από τη διαρροή του υγρού αυτού. Είναι πιο συχνή σε νεότερους ανθρώπους. Το 5% των ασθενών υποφέρουν από σοβαρή κεφαλαλγία μετά το φάρμακο κάτι που είναι δεδομένο.
Ένα «μπάλωμα» αίματος είναι συχνά η θεραπεία έκτακτης ανάγκης από ειδικούς που εισάγουν μία μικρή ποσότητα του ίδιου του αίματος του ατόμου σε περιοχή όπου η διαρροή είναι πιο πιθανή να συμβαίνει για να σφραγίσει την τρύπα και να αυξήσει την πίεση στην αρτηρία.
Κίνδυνοι από τη γενική αναισθησία
Επειδή η γενική αναισθησία επηρεάζει ολόκληρο το σώμα, είναι πιο πιθανό να προκληθούν παρενέργειες από ότι στην τοπική ή περιοχική αναισθησία. Η γενική αναισθησία καταστέλλει τα συνήθη αντανακλαστικά του λαιμού, που εμποδίζουν η κατάποση, ο βήχας, ή η φίμωση. Αναρρόφηση συμβαίνει όταν ένα αντικείμενο ή υγρό εισπνέεται εντός της αναπνευστικής οδού (η τραχεία ή τους πνεύμονες). Κακοήθη υπερθερμία μπορεί να προκύψει από μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή αντίδραση, από τα αέρια της αναισθησίας μέσω της εισπνοής ή από ένα μυοχαλαρωτικό που ονομάζεται σουκινυλχολίνη. Η θερμοκρασία του ασθενούς θα αυξηθεί ραγδαία και οι μύες γίνονται άκαμπτοι. Η κατάσταση είναι σοβαρή και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο ακόμα και υγιών ασθενών αν οι γιατροί δεν μπορούν να σταματήσουν ή να ελέγξουν τα συμπτώματα με φαρμακευτική αγωγή. Νευρική βλάβη μπορεί να προκύπτει από όλα τα είδη αναισθησίας. Αν και η αιτία της βλάβης ποικίλλει, η σοβαρότητα μπορεί να κυμαίνεται. Ωστόσο ένα μικρό ποσοστό των ασθενών έχουν διαρκή προβλήματα νεύρων.
Κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας, εάν ο ασθενής τοποθετείται σε μια θέση που, στο μέλλον αν είναι ξαπλωμένος στην ίδια θέση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπλοκάρει η ροή του αίματος στα νεύρα. Ένα παράδειγμα αυτού του τύπου ζημίας είναι η αίσθηση ότι μας τρυπάει καρφίτσα σε ένα σημείο του σώματος. Κάποιος που είναι σε εγρήγορση μπορεί να σταθεί όρθιος ή να μετακινηθεί προκειμένου να ανακουφίσει το πρόβλημα, αλλά ένας ασθενής που είναι υπό αναισθησία δεν γνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα και δεν μπορεί να κινηθεί.
Ευαισθητοποίηση στην Αναισθησία συμβαίνει όταν τα φάρμακα που παρέχονται για να παραμείνει αναίσθητος ο ασθενής κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας δεν είναι αποτελεσματικά, αλλά οι παράγοντες που χρησιμοποιούνται για να παραλύσουν τον ασθενή είναι. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής δεν είναι σε θέση να κινηθεί ή να μιλήσουν, αλλά είναι ξύπνιος, σε όλη την διαδικασία.
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να παραλύσουν τους μύες του σώματος κατά τη διάρκεια γενικής αναισθησίας ενεργούν σε πολλούς τομείς του σώματος. Σε ορισμένους ασθενείς, οι μύες της κύστης μπορεί να παραλύσουν, και ο ασθενής να μην είναι σε θέση να ουρήσει. Η ικανότητα να ουρήσει συνήθως επιστρέφει μέσα σε 24 ώρες, αλλά κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου η κύστη μπορεί να καθιστά τον καθετήρα απαραίτητο.
Συμπέρασμα
Η συμβουλή είναι να απέχετε από κάθε είδους επιλογήν ή πλαστική χειρουργική, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητη για την υγεία σας και την ευημερία.
Όταν σοβαρά προβλήματα προκύψουν κατά τη διάρκεια της αναισθησίας, οι συνέπειες μπορεί να σας αλλάξουν την ζωή. Είναι μικρή παρηγοριά στον σύζυγο που έχει χάσει τη γυναίκα του ότι οι θάνατοι από αναισθησία είναι σπάνιοι. Ο γονέας που έχει ένα παιδί με σοβαρή εγκεφαλική βλάβη, δεν ενδιαφέρεται αν η ζημία ήταν πολύ απίθανη.
Αν η κατάσταση δεν είναι οξεία ή απειλητική για τη ζωή και δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση, τότε οι κίνδυνοι της χειρουργικής επέμβασης, η αναισθησία και οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται συχνά, είναι πολύ μεγαλύτερα από ό, τι οποιαδήποτε οφέλη που εσείς ή ο γιατρός σας κρίνετε απαραίτητα για την υγεία σας.
Πηγή
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή υπάρχουν καθημερινά και αρκετοί επισκέπτες του ιστολογίου οι οποίοι είναι ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν παραπέμπουν σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την αντίστοιχη πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας.
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μικρή καθυστέρηση και αφού τα ελέγξει κάποιος
από τη διαχείριση, όχι για λογοκρισία αλλά για έλεγχο για μη αναφορά
σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα
ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ ανάγκη
τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------