δημιουργήσει στρεβλώσεις στην αγορά, όπως εκτιμούν γνώστες της φαρμακευτικής πολιτικής.
Και δεν είναι μόνο οι ελλείψεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα, καθώς πολλές εταιρείες που θα δουν τα φάρμακά τους να καταβαραθρώνονται τιμολογιακά, θα φροντίσουν να τα αντικαταστήσουν με άλλα παρόμοια και σαφώς ακριβότερα. Συν το γεγονός ότι και η συνταγογράφηση το πιο πιθανό είναι να στραφεί σε σκευάσματα πιο ακριβά που δεν έχουν χάσει την πατέντα τους.
Είναι ενδεικτικό ότι γνωστό φάρμακο για τη μνήμη, που έχασε την πατέντα του και η τιμή του θα μειωθεί κατά 50%, φαίνεται πως θα μπει στο περιθώριο, καθώς αντίστοιχο διαδερμικό της ίδιας εταιρείας διατηρεί την πατέντα του, άρα έχει και υψηλότερη τιμή. «Η συνταγογράφηση θα στραφεί σε αυτή τη μορφή του φαρμάκου», ανέφερε παράγοντας του υπουργείου Υγείας που διαφωνεί με τις απόψεις του Αδώνιδος.
Πάντως, ενδεικτικό του μπάχαλου που επικρατεί στα λημέρια του υπουργείου Υγείας είναι το γεγονός ότι ούτε ο ίδιος ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων είχε τη δυνατότητα μέχρι την τελευταία στιγμή να εκδώσει τη λίστα με τα φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους μετά το 2012 και τα οποία, συνεπώς, θα υποστούν τη μεγαλύτερη μείωση. Ακόμη και ο αριθμός των σκευασμάτων ήταν υπολογισμένος στην... τύχη, με συνέπεια ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Λιντζέρης, να μιλά για «περίπου» 100 φάρμακα.
Σύμφωνα πάντως με ανθρώπους της αγοράς που έχουν φροντίσει χωρίς τη βοήθεια του κρατικού συστήματος να υπολογίσουν τις αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική, περίπου 20 είναι οι δραστικές ουσίες που χάνουν την πατέντα τους μετά τις αρχές του 2012 και οι οποίες θα υποστούν το μεγαλύτερο «κούρεμα» τιμών. Οι 20 αυτές δραστικές ουσίες αντιστοιχούν σε περίπου 150 σκευάσματα, με αντίστοιχα εκατοντάδες κωδικούς που αφορούν διαφορετικές μορφές (π.χ. σπρέι, αλοιφές, κάψουλες, υγρά σκευάσματα κ.λπ.).
Πρόκειται για χιλιάδες συσκευασίες γενοσήμων που είχαν δημιουργηθεί μετά το 2012 και εφόσον είχε χαθεί η πατέντα του πρωτοτύπου (της δραστικής ουσίας). Τα γενόσημα αυτά πήραν τιμές μόλις τον περασμένο Αύγουστο και τώρα θα ανατιμολογηθούν στο 65% της τιμής που θα λάβει το πρωτότυπο. Πρόκειται για σκευάσματα που ανήκουν κατά ένα μεγάλο μέρος σε ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες και θα δουν τα έσοδά τους να μειώνονται δραματικά. Εξ ου και η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ περί μη στήριξης της εγχώριας παραγωγής και ενίσχυσης των πολυεθνικών.
Από την άλλη πάλι, και οι πολυεθνικές εταιρείες, τα φάρμακα των οποίων έχουν χάσει την πατέντα τους, θα υποστούν καθίζηση στα κέρδη τους. Ωστόσο, τα λεγόμενα off patent φάρμακα έχουν βγάλει τα λεφτά τους και ελάχιστα πλέον ενδιαφέρουν τη στρατηγική πολλών εταιρειών. Με εξαίρεση βέβαια εκείνα που είχαν τις μεγαλύτερες πωλήσεις, τα οποία όμως συνήθως είναι γνωστά και προτιμώνται, τόσο από τους γιατρούς όσο και από τους ασθενείς που τα έχουν δοκιμάσει και τα θεωρούν ασφαλή και αποτελεσματικά.
Για όσα πάντως έχασαν την πατέντα τους πριν απ' το 2012, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση διά χειρός Αδώνιδος Γεωργιάδη, με την οποία οι τιμές τους θα μειώνονται κατά 15%, όπως όλα δείχνουν. Γιατί όμως μόνο αυτό το περιορισμένο ποσοστό έναντι των άλλων;
Από τη μία, παράγοντες του ΕΟΦ αναφέρουν ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές των άλλων 28 χωρών της Ε.Ε. λόγω... αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού, αλλά και επειδή ήδη είχαν υποστεί μειώσεις στο παρελθόν. Η αλήθεια βέβαια βρίσκεται πάντα κάπου στη μέση, καθ' ότι τα γενόσημα φάρμακα θα «φάνε» και άλλο χαράτσι, δεδομένου ότι θα εφαρμοστούν και άλλα μέτρα που θα υποχρεώνουν τις εταιρείες να κάνουν αυτόματες επιστροφές χρημάτων και εκπτώσεις ανάλογα με το ύψος των πωλήσεων.
Για τους ασθενείς, όμως, το πρόβλημα δεν βρίσκεται εδώ. Ολα δείχνουν ότι το 2014 θα ξεκινήσει με μεγάλες επιβαρύνσεις για τους ασφαλισμένους, καθώς η κρατική δαπάνη για τα φάρμακα θα είναι λιγότερη κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ και οπωσδήποτε δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Φέτος, θα κλείσει στα 2,371 δισ. ευρώ, μετά και τις επιστροφές και τις εκπτώσεις που θα υποχρεωθούν να κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.
Τι σημαίνει αυτό; Οτι, είτε θα περιορισθεί η αγορά φαρμάκου είτε κάποιος θα κληθεί να πληρώσει τη νύφη. Και επειδή η νύφη πληρώνεται μερικώς ήδη από τις εταιρείες, με τις εκπτώσεις και τις επιστροφές και πολλές απειλούν με αποσύρσεις, ποιοι μένουν; Φυσικά, οι ασθενείς.
Οι πιέσεις άλλωστε από Ευρώπη μεριά είναι να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής, καθ' ότι -όπως συχνά πυκνά λέει ο Αδωνις- «έχουμε από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη». Δήλωση που ουσιαστικά αποτελεί προαναγγελία νέων μέτρων και επιβαρύνσεων. Βέβαια, μια άλλη τακτική που χρησιμοποιούν οι τελευταίες μνημονιακές κυβερνήσεις είναι να αφαιρούνται από την αποζημίωση της κοινωνικής ασφάλισης κάποια σκευάσματα, τα οποία πρέπει στη συνέχεια να τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους οι ασθενείς. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι ασθενείς θα πληρώσουν ακριβά τις επιλογές Αδώνιδος και τρόικας...
Πηγή
Πηγή: http://www.zoomblog.org
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή υπάρχουν καθημερινά και αρκετοί επισκέπτες του ιστολογίου οι οποίοι είναι ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν παραπέμπουν σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την αντίστοιχη πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας.
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μικρή καθυστέρηση και αφού τα ελέγξει κάποιος
από τη διαχείριση, όχι για λογοκρισία αλλά για έλεγχο για μη αναφορά
σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα
ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ ανάγκη
τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------