ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Μήπως είστε εθισμένοι στη ζάχαρη;

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στα γλυκά; Μάλλον κανείς είναι η απάντηση!
Πότε μιλάμε, όμως, για εθισμό στη ζάχαρη και πότε για έναν απλό γλυκατζή; Πώς μπορούμε να περιορίσουμε την ποσότητα της ζάχαρης που κατανάλώνουμε, χωρίς να στερηθούμε τη γλυκιά γεύση;

Λες ότι δεν μπορείς να ζεις χωρίς το καθημερινό σου donut. Αλλά είσαι όντως εξαρτημένος από τη ζάχαρη; Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει το ίδιο αίσθημα ευτυχίας με κάποια ναρκωτικά. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η ζάχαρη είναι ίδια με την ηρωίνη, αλλά μπορεί επίσης να μπερδέψει το μυαλό και το σώμα σου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εθισμού στη ζάχαρη:
Μπορεί να έχουμε κάποια διατροφική διαταραχή ή απλώς μια κακή συνήθεια. Ο καθένας μπορεί να τρώει φαγητά πλούσια σε ζάχαρη που δεν είναι υγιεινά. Μερικά από τα σημάδια που πρέπει να μας θορυβήσουν είναι: να χάσουμε τον έλεγχο και να τρώμε περισσότερο από ό,τι είχαμε σχεδίασει. Μπορεί να νιώσουμε, όμως, άσχημα και αν υπερβούμε την μικρή ποσότητα γλυκού. Τα χαμηλά επίπεδα ζαχάρου στο αίμα περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως η νευρικότητα, το τρέμουλο, ακόμα και κρύο ιδρώτα.

Τι προσφέρει η ζάχαρη στον εγκέφαλό μας;
Η ζάχαρη τροφοδοτεί κάθε κύτταρο του εγκεφάλου μας. Όταν “υπερφορτωνόμαστε» με φαγητά πλούσια σε ζάχαρη, ειδοποιούνται τμήματα του εγκεφάλου μας που ρυθμίζουν το πόσο πολύ τρώμε. Σε εργαστηριακές έρευνες, οι αρουραίοι που τρέφονταν με ζάχαρη είχαν αλλαγές στον εγκέφαλό τους σαν να έκαναν χρήση ναρκωτικών. Και στους ανθρώπους η χρήση ζάχαρης προκαλεί στον εγκέφαλο παρόμοια συμπτώματα με αυτά των ναρκωτικών. Στις γυναίκες βέβαια αυτά τα συμπτώματα είναι πιο έντονα κάτι που δείχνει ότι είναι περισσότερο προσκολλημένες στο φαγητό.

Τι προσφέρει η ζάχαρη στο σώμα μας;
Η ζάχαρη που παίρνουμε από τα γλυκά είναι ένας απλός υδατάνθρακας, μετατρέπεται γρήγορα σε γλυκόζη στο αίμα. Οι απλοί υδατάνθρακες βρίσκονται επίσης στα φρούτα, στα λαχανικά και στα λαγακτοκομικά προϊόντα. Αλλά αυτά έχουν φυτικές ίνες και πρωτεϊνες που επιβραδύνουν τη διαδικασία. Αντίθετα το σιρόπι, η σόδα, τα γλυκά και η επιτραπέζια ζάχαρη δεν το κάνουν.

Πώς μπορούμε να αποτοξινωθούμε από τον «εθισμό» στη ζάχαρη;
Μερικές διατροφές αποτοξίνωσης μας παροτρύνουν να αποφεύγουμε όλα τα γλυκά. Αυτό σημαίνει και τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα επεξεργασμένα δημητριακά. Η ιδέα είναι να καθαρίσει ο οργανισμός από τη ζάχαρη. Τέτοιες αλλαγές στη διατροφή είναι πολύ δύσκολες για να κρατήσουν. Και έτσι θα γυρίσουμε στις παλιές σου συνήθειες.

Τι μπορούμε να κάνουμε;
Επανεκπαίδευση της γεύσης μας.

Δεν χρειαζόμαστε όση ζάχαρη νομίζουμε. Στην πραγματικότητα μπορούμε να εκπαιδεύσουμε την γεύση στο να απολαμβάνει τα πράγματα που δεν είναι και τόσο γλυκά. Προσπαθήστε να κόψετε ένα γλυκό τρόφιμα από τη διατροφή σας κάθε εβδομάδα. Για παράδειγμα, παραλείψτε το επιδόρπιο μετά το δείπνο. Σιγά- σιγά θα μειώσουμε τη ζάχαρη στον καφέ ή τα δημητριακά και με την πάροδο του χρόνου θα εγκαταλείψετε την ανάγκη για ζάχαρη.


Διαλέγουμε τα «καλά» γλυκά

Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουμε τελείως τα γλυκά. Απλά μπορούμε να τα λαμβάνουμε από άλλες πηγές. Δοκιμάστε φρέσκα μούρα ή πολτοποιημένα φρούτα με βρώμη αντί με ζάχαρη. Βρείτε φρούτα που είναι αποξηραμένα, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβες που έχουν λιγότερη ζάχαρη. Ένα ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών ή ένα γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη μπορούν να βοηθήσουν.


Νικώντας τη συνήθεια με μικρά βήματα

Δεν υπάρχει ανάγκη για δραστικές αλλαγές. Αν κάνετε μικρές, απλές αλλαγές στη διατροφή σας, είναι εύκολο να την διατηρήσετε περισσότερο. Άρχισε με το να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Πίνετε περισσότερο νερό. Χρησιμοποιήστε λιγότερα επεξεργασμένα προϊόντα, που κρύβουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Αγοράστε φαγητά χωρίς ζάχαρη και απλά προσθέστε ελάχιστη για να ικανοποιήσετε την γεύση σας. Μετά από μερικές εβδομάδες, θα εκπλαγείτε με το πόσο λίγο θα σας λείπει η ζάχαρη.

Η πρωτεΐνη βοηθά

Τρώγοντας πρωτεϊνες μπορούμε να μειώσουμε την έντονη επιθυμία για γλυκό. Τρόφιμα υψηλά σε πρωτεϊνες αφομοιώνονται πιο αργά και έτσι νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο. Διαλέξτε πρωτεΐνες όπως το άπαχο κοτόπουλο, το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, τα αυγά, οι ξηροί καρποί και τα φασόλια.

Πείτε «ναι» στις φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καταπολέμηση της ανάγκης για γλυκά. Πρώτα απ‘ όλα μας κρατούν χορτασμένους. Τα φαγητά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες μας δίνουν περισσότερη ενέργεια. Διαλέξτε φυτικές ίνες από τα φρούτα και τα λαχανικά αλλά και από τα δημητριακά ολικής αλέσεως.


Βγείτε έξω
Η άσκηση μπορεί να “θεραπεύσει” τον εθισμό στη ζάχαρη, αλλά μπορεί να αλλάξει και τον τρόπο που τρώμε γενικότερα. Νιώθουμε την επιθυμία να τρώμε πιο υγιεινά. Κάντε ό,τι σας αρέσει, περπάτημα, ποδήλατο ή κολύμπι. Απλά προσπαθήστε να το κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά για πέντε μέρες την εβδομάδα.

Πηγή: boro.gr
Read more: http://proinimatia.blogspot.com
loading...


ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ..

loading...
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή υπάρχουν καθημερινά και αρκετοί επισκέπτες του ιστολογίου οι οποίοι είναι ανήλικοι.

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.

Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν παραπέμπουν σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την αντίστοιχη πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας.

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μικρή καθυστέρηση και αφού τα ελέγξει κάποιος
από τη διαχείριση, όχι για λογοκρισία αλλά για έλεγχο για μη αναφορά
σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα
ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.


Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ ανάγκη
τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Item Reviewed: Μήπως είστε εθισμένοι στη ζάχαρη; Description: Rating: 5 Reviewed By: Χ.Σ.- (main administrator)
Scroll to Top