ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

69 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου

Συμπληρώνονται 69 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου. Ηταν 10 Ιουνίου 1944, όταν ένα γερμανικό απόσπασμα που έψαχνε αντάρτες μπήκε στο χωριό. Η μαρμάρινη πλάκα αναφέρει 218 ονόματα νεκρών. Ανάμεσά τους βρέφη και έγκυοι γυναίκες. «Οσοι επέζησαν, έπρεπε να φροντίσουν τα ορφανά, να θερίσουν», λέει ο Λευτέρης Σταθάς. Οι Διστομίτες δεν ξέχασαν. Στη Γερμανία, η μόνη δικαστική διεκδίκηση που εκδικάστηκε, πλην όμως απορρίφθηκε, κατατέθηκε από τον νομικό Αργύρη Σφουντούρη....

Η επομένη αγωγή κατατέθηκε στη Λιβαδειά το 1995 από συγγενείς των σφαγιασθέντων, με πρωτοβουλία του δικηγόρου Ιωάννη Σταμούλη. Οι Διστομίτες δικαιώθηκαν στον Αρειο Πάγο, αλλά δεν κατάφεραν να εκτελέσουν την απόφαση, καθώς το ελληνικό Δημόσιο δεν έδωσε ποτέ την απαιτούμενη άδεια. Στη συνέχεια προσέφυγαν στα ιταλικά δικαστήρια για να εκτελέσουν την απόφαση, με κατασχέσεις γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στην Ιταλία. Η Μέρκελ κατέφυγε στη Χάγη για την επίλυση της διαφοράς (αντίστοιχες διεκδικήσεις εγείρουν οι Ιταλοί). Η χώρα μας άσκησε παρέμβαση στη δικαστική διαφορά Ιταλίας-Γερμανίας, η οποία έληξε με νίκη της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς επικυρώθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο το δικαίωμά της στην ετεροδικία (να μη δικάζεται δηλαδή σε άλλα κράτη). 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ (βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ) 
«Στο Δίστομο μεγάλωσα με το μοιρολόι των γιαγιάδων» 
Ο αγώνας του Μανώλη Γλέζου για τις γερμανικές αποζημιώσεις πρέπει να συνεχιστεί. Διεκδικούμε ηθική δικαίωση. Γιατί όλα τα πλούτη του κόσμου αξίζουν λιγότερο από έναν νεκρό. Αυτοί που διέπραξαν τέτοια εγκλήματα πρέπει να τιμωρηθούν 

Ψάχνουν τώρα τη δικαίωση στα αμερικανικά δικαστήρια 
Καθώς οι ελληνικές κυβερνήσεις εμφανίζονται απρόθυμες να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τους Γερμανούς για τις ναζιστικές θηριωδίες, οι διασωθέντες καταφεύγουν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού για να βρουν το δίκιο τους!

Φωτογραφία της εποχής μετά από την σφαγή στο Δίστομο στις 10 Ιουνίου 1944 (ΑΠΕ/ΑΝΑ/PHOTO SHOP DIGITAL/ΝΙΚΟΣ ΑΞΕΛΗΣ)

enet.gr

http://ksipnistere.blogspot.gr
loading...


ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ..

loading...
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή υπάρχουν καθημερινά και αρκετοί επισκέπτες του ιστολογίου οι οποίοι είναι ανήλικοι.

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.

Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν παραπέμπουν σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την αντίστοιχη πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας.

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μικρή καθυστέρηση και αφού τα ελέγξει κάποιος
από τη διαχείριση, όχι για λογοκρισία αλλά για έλεγχο για μη αναφορά
σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα
ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.


Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ ανάγκη
τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Item Reviewed: 69 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου Description: Rating: 5 Reviewed By: Χ.Σ.- (main administrator)
Scroll to Top