Σε συμφωνία συνεκμετάλλευσης των κοινών κοιτασμάτων προχωρούν Κύπρος και Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζουν
την ανάπτυξη μίας στρατιωτικής «ομπρέλας» πάνω από τις ΑΟΖ για την ασφάλεια των ενεργειακών κοιτασμάτων. Οι Ισραηλινοί είναι έτοιμοι να αναπτύξουν στην περιοχή πλοία με αντιαεροπορική άμυνα και να κάνουν συνεχείς περιπολίες με μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τον εντοπισμό και ακολούθως εξουδετέρωση κάθε απειλής.
Το θέμα αυτό συζητήθηκε στις συναντήσεις που έχει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης στο Ισραήλ. «Βρίσκεται υπό συζήτηση συμφωνία για συνεκμετάλλευση κοινών κοιτασμάτων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα», ενώ πρόσθεσε ότι, «αρχίζει παράλληλα στρατηγικός διάλογος για την ενεργειακή ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών». Η συμφωνία είναι πιθανό να «κλείσει» με την επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο Τελ Αβίβ και τη συνάντηση του με Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Οι δύο χώρες μάλιστα ετοιμάζουν και κοινή άσκηση από 22 έως 25 Απριλίου στα κυπριακά χωρικά ύδατα με τη συμμετοχή από το Ισραήλ δύο πυραυλάκατων και τεσσάρων ταχέων περιπολικών σκαφών Shaldag και Dvora. Η άσκηση εντάσσεται στο σχέδιο προστασίας των κοιτασμάτων στις ΑΟΖ της Κύπρου και του Ιaσραήλ.
Εξάλλου το Τελ Αβίβ είναι διατεθειμένο να συμβάλλει τα μέγιστα προκειμένου να υπάρξει μία «ομπρέλα προστασίας» πάνω από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου με την ενίσχυση του άξονα με τη Λευκωσία και την Αθήνα. Πόσο μάλλον όταν ήδη έχει ξεκινήσει η άντληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα Ταμάρ που έχει αποθέματα περίπου 10 τρισεκατομμύρια κυβικά, όταν αυτό του Λεβιάθαν υπολογίζεται σε περίπου 16 τρισεκατομμύρια.
Το Ισραήλ σχεδιάζει επίσης να δαπανήσει περίπου 760 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά περιπολικών σκαφών αλλά και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, για να τα χρησιμοποιήσει σε επιχειρήσεις προστασίας εναντίον πιθανών επιθέσεων στις εξέδρες εξόρυξης φυσικού αερίου.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του άξονα Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας η Αθήνα προωθεί την απόκτηση δύο φρεγατών τύπου Fremm με Α/Α περιοχής και των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Atlantique ATL-2.
Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για τα κοιτάσματα στις ΑΟΖ των δύο χωρών προχωρά στη βάση της κοινής εκμετάλλευσης μέσω ενός σταθμού υγροποίησης LNG στην Κύπρο. Υπέρ αυτής της λύσης τάχθηκε και πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, απορρίπτοντας τη λύση δημιουργίας αγωγού μέσω της Τουρκίας.
Η Noble Energy όπως ανακοίνωσε θα προχωρήσει στην επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 τον Ιούνιο και θα ολοκληρώσει τη διαδικασία το αργότερο σε 3 μήνες, όπου θα γίνουν γνωστά τα ακριβή αποτελέσματα για τις ποσότητες των υδρογονανθράκων που υπάρχουν. Οι ποσότητες του φυσικού αερίου έχουν εκτιμηθεί μεταξύ 5 και 8 τρις κυβικών μέτρων.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το κοίτασμα η Κύπρος θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων και θα βάλει ζεστό χρήμα στα ταμεία της από το 2014. Αυτός ήταν και ο λόγος που η τρόικα «καίγονταν» να μπει η Κύπρος στο μνημόνιο. Για να ελέγχει τα κοιτάσματα της Κυπριακής ΑΟΖ.
Πηγή
Πηγή: http://www.zoomblog.org
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή υπάρχουν καθημερινά και αρκετοί επισκέπτες του ιστολογίου οι οποίοι είναι ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν παραπέμπουν σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την αντίστοιχη πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας.
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μικρή καθυστέρηση και αφού τα ελέγξει κάποιος
από τη διαχείριση, όχι για λογοκρισία αλλά για έλεγχο για μη αναφορά
σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα
ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ ανάγκη
τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------