ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Οι ανεμοστρόβιλοι στην Ελλάδα! Πού έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι και πώς εμφανίζονται


Την ύπαρξη και τα χαρακτηριστικά των ανεμοστρόβιλων στην Ελλάδα έχει μελετήσει πρώτος ο μετεωρόλογος Μιχάλης Σιούτας, διδάκτωρ του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης


Στην Ελλάδα, οι ανεμοστρόβιλοι -ή άλλως σίφωνες (ο αέρας δηλαδή που περιστρέφεται με μεγάλη ταχύτητα σ' ένα περίπου κατακόρυφο ή πλάγιο άξονα και συνδέεται με τη βάση ενός νέφους) σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών του κ. Σιούτα, που έχουν ανακοινωθεί σε συνέδρια και δημοσιεύθηκαν σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (Atmospheric Research, Weather), μπορούν να εμφανισθούν σε όλες σχεδόν τις περιοχές.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο ίδιος με δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, με μεγαλύτερη συχνότητα έχουν καταγραφεί στη δυτική Ελλάδα, στα νησιά του Ιονίου, στα παράλια της δυτικής Στερεάς και στη δυτική Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη συχνότητά τους εντοπίζεται στη βορειοδυτική Πελοπόννησο και ειδικότερα στο νομό Ηλείας, περιοχή που, όπως δείχνουν τα δεδομένα, είναι η περισσότερο πληττόμενη της χώρας και με τις μεγαλύτερες ζημιές από το φαινόμενο. Ακολουθούν οι περιοχές της Κέρκυρας, της Ρόδου, της Μεσσηνίας και οι πεδινές περιοχές Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας Λάρισας.

Όσον αφορά το πότε εμφανίζονται, ο κ. Σιούτας επισημαίνει πως οι ανεμοστρόβιλοι μπορούν να εμφανισθούν σε όλες τις εποχές και σε όλες τις περιοχές. Στην πλειονότητά τους χτυπούν το καλοκαίρι τη βόρεια Ελλάδα, ενώ και το χειμώνα τη δυτική και νότια Ελλάδα. Μάλιστα, όπως λέει, κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό, είναι το γεγονός ότι στη χώρα μας εμφανίζεται το φαινόμενο με σχετικά μεγάλη συχνότητα μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών.

Η έρευνα του κ. Σιούτα έχει δείξει ότι έχουμε περίπου είκοσι ημέρες ετησίως με φαινόμενα σιφώνων ξηράς και θάλασσας στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι ισχυροί, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές, αλλά και τραυματισμούς και θανάτους ανθρώπων, ενώ οι κλιματικές αλλαγές ενδέχεται να αυξήσουν την ένταση αλλά και τη συχνότητα των φαινομένων αυτών. 

«Οι ανεμοστρόβιλοι που εμφανίζονται στη χώρα μας, αν και γενικά είναι μικρότερης κλίμακας από αυτούς που εμφανίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο είναι επικίνδυνοι, μπορεί να προξενήσουν μεγάλες καταστροφές στην περιοχή που θα πλήξουν, ακόμα και θανάτους. Μπορεί να σπάσουν ή να ξεριζώσουν μεγάλα δένδρα, να σηκώσουν αντικείμενα βάρους ακόμα και μερικών τόνων, να τα απογειώσουν και να τα εκσφενδονίσουν σε απόσταση, να σηκώσουν υπόστεγα και στέγες σπιτιών, και να κατεδαφίσουν τοίχους. Αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή κυρίως λόγω των παρασυρόμενων και εκτοξευόμενων αντικειμένων» εξηγεί ο κ. Σιούτας.

Οι μεγάλοι και ισχυροί ανεμοστρόβιλοι, διευκρινίζει ο ίδιος, εμφανίζονται στη διάρκεια έντονων καταιγίδων και γι' αυτό και συνήθως ακολουθούν το ξέσπασμα έντονης βροχόπτωσης η χαλαζόπτωσης.

Η έρευνα του κ. Σιούτα ανέδειξε επίσης και την εμφάνιση ισχυρών κονιορτοστρόβιλων στη χώρα μας, όπως αυτός που καταγράφηκε στην περιοχή της Φλώρινας, στις 16 Μαΐου 2007, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως τη Λακωνία αλλά και την Κεντρική Μακεδονία, όπου αναφέρθηκαν κονιορτοστρόβιλοι που έφθαναν σε ύψος και τα 500 μέτρα.

Υδροσίφωνες και βροχή ψαριών

Εκτός από τους σίφωνες ξηράς, στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας εμφανίζονται και θαλάσσιοι σίφωνες. Για τους σίφωνες θάλασσας ή λίμνης ο μετεωρολόγος στο Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης επισημαίνει πως πρόκειται για μία περιστρεφόμενη στήλη αέρα που περιέχει αρκετές ποσότητες νερού μαζί με το περιεχόμενό του, που μπορεί να είναι ακόμα και ψάρια, βατράχια κ.λπ., τα οποία πέφτουν σε παρακείμενες περιοχές, κι έτσι εξηγείται το φαινόμενο της βροχής ψαριών που έχει παρατηρηθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας (Αλώνα Φλώρινας, Κορώνα Κιλκίς, κ.λπ.).

«Σίφωνες θάλασσας εμφανίζονται τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο πέλαγος, συχνά μάλιστα παρατηρούνται και οικογένειες σιφώνων. Η περιοχή μεγαλύτερης συχνότητας υδροσιφώνων στη χώρα μας προσδιορίζεται ως η θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κρήτης, όπου στις 5 Σεπτεμβρίου 2002, φωτογραφήθηκαν 14 σίφωνες σε διάστημα 90 λεπτών. Στην ίδια περιοχή, τις πρωινές ώρες της 21ης Σεπτεμβρίου 2006 καταγράφηκαν περισσότεροι από 25 υδροσίφωνες σε διάστημα περίπου δύο ωρών» τονίζει.

Στο ερώτημα αν προκαλούν ζημιές ή καταστροφές οι θαλάσσιοι σίφωνες, ο κ. Σιούτας επισημαίνει ότι οι σίφωνες θάλασσας, αν και δεν είναι τόσο ισχυροί όσο οι σίφωνες ξηράς, ωστόσο είναι κι αυτοί επικίνδυνα φαινόμενα και μπορούν να προξενήσουν μεγάλη ζημιά σε μικρά η μεγαλύτερα σκάφη ή να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές αν βγουν στην ξηρά λόγω των ισχυρών ανέμων σε κτίρια ή να πλήξουν ανθρώπους. Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι σίφωνας θάλασσας προκάλεσε το θάνατο 10χρονου αγοριού στην παραλία της Πιερίας, στις 28 Φεβρουαρίου 2004.

Πηγή: http://topeiraxtiri.blogspot.com
loading...


ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ..

loading...
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή υπάρχουν καθημερινά και αρκετοί επισκέπτες του ιστολογίου οι οποίοι είναι ανήλικοι.

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.

Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν παραπέμπουν σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την αντίστοιχη πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας.

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μικρή καθυστέρηση και αφού τα ελέγξει κάποιος
από τη διαχείριση, όχι για λογοκρισία αλλά για έλεγχο για μη αναφορά
σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα
ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.


Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ ανάγκη
τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Item Reviewed: Οι ανεμοστρόβιλοι στην Ελλάδα! Πού έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι και πώς εμφανίζονται Description: Rating: 5 Reviewed By: Χ.Σ.- (main administrator)
Scroll to Top