Πόνο που εντοπίζεται στον αυχένα και στη ράχη, ανάμεσα στις ωμοπλάτες και γύρω από αυτές μπορεί να νιώσετε εντελώς ξαφνικά.
Μπορεί να επεκταθεί στον ώμο, το βραχίονα, ώς και τα δάχτυλα, όπου παρατηρείται μούδιασμα ή και μυρμήγκιασμα. Αυτός ο πόνος αναφέρεται ως αυχενικό σύνδρομο αλλά, όπως λένε οι ειδικοί, «δεν υφίσταται τέτοιος ιατρικός όρος. Απλώς, το σύνολο των συμπτωμάτων που ξεκινούν από τον αυχένα ονομάζεται λανθασμένα αυχενικό σύνδρομο. Τα συμπτώματα στον αυχένα μπορεί να οφείλονται σε άλλα αίτια. Δεν είναι επιστημονικά σωστό να ομαδοποιούνται όλες αυτές οι παθήσεις σε μία με τη χρήση του όρου σύνδρομο. Με την ίδια έννοια, θα ήταν λάθος να μιλάει κανείς για οσφυϊκό σύνδρομο, εννοώντας τα συμπτώματα από τη μέση του».
Οπως εξηγούν, το αίτιο ενός πόνου στον αυχένα μπορεί να είναι:
-μια απλή κάκωση των μυών και των συνδέσμων από κακή στάση του σώματος στη δουλειά ή στον ύπνο, βαριά σωματική εργασία κ.λπ.,
-ένα κάταγμα ή και εξάρθρωμα,
-κάκωση δίκην μαστιγίου (whiplash injury),
-αυχενική δισκοκήλη,
-αυχενική σπονδύλωση/μυελοπάθεια,
-ρευματοειδής αρθρίτιδα, σύνδρομο Chiari, αυχενική δυστονία, όγκος σπονδυλικής στήλης, απόστημα (σπάνια αίτια πόνου στον αυχένα, αλλά πρέπει να αναζητούνται, όταν υπάρχει διαγνωστικό πρόβλημα).
Συνήθως, ο πόνος συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως:
-μυϊκούς σπασμούς που δημιουργούνται στα σημεία του πόνου και προκαλούν εκ νέου πόνο, με αποτέλεσμα η ένταση των συμπτωμάτων να αυξάνεται,
-δυσκαμψία που εμφανίζεται εφόσον οι κινήσεις περιορίζονται στις αρθρώσεις εκείνες όπου υπάρχει μυϊκός σπασμός,
-πονοκέφαλο συνοδευόμενο από ίλιγγο ή βουητό στα αφτιά, μούδιασμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος στον αυχένα ;
Συνήθως,, αντιμετωπίζεται με ξεκούραση και απλά φυσικά μέσα, π.χ. μαλάξεις, θερμά επιθέματα κ.λπ. Επίσης, συχνά βοηθάει η χρήση ενός μαλακού κολάρου για λίγες ημέρες. Την κατάλληλη βοήθεια για τα θέματα αυτά προσφέρει ένας φυσίατρος ή φυσικοθεραπευτής.
Προλαμβάνεται και πώς;
Αν οδηγείτε για πολλές ώρες ή εργάζεστε πολλές ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή, κάντε συχνά διαλείμματα (ανά ώρα) για να χαλαρώσετε.
Προσαρμόστε την καρέκλα στο γραφείο σας, την οθόνη του υπολογιστή σας, έτσι ώστε ο αυχένας και γενικώς η σπονδυλική στήλη να είναι σε ουδέτερη θέση. Η έκταση του αυχένα (όταν γυρίζει το κεφάλι μας προς τα πάνω) είναι συνήθως η στάση που ενοχλεί.
Αποφεύγετε να στερεώνετε το τηλέφωνο ανάμεσα στο αφτί και στον ώμο σας, όταν μιλάτε.
Αποφεύγετε να κοιμάστε μπρούμυτα. Διαλέξτε το σωστό μαξιλάρι για τον ύπνο σας.
Ασκηθείτε τακτικά. Γυμνάστε ιδιαίτερα τους θωρακικούς μυς.
Σταματήστε ή ελαττώστε το κάπνισμα.
Να σημειώσουμε ότι η πρόληψη καλό είναι να γίνεται με τις οδηγίες ενός φυσιάτρου ή φυσικοθεραπευτή.
Σε κάθε περίπτωση που ο πόνος δεν σταματά, είναι καθημερινός ή επανέρχεται συχνά ή ακόμα γίνεται χρόνιος, απαιτείται έλεγχος από νευροχειρουργό (για να βρεθεί η αιτία του) και ειδική αντιμετώπιση (είτε συντηρητική από φυσίατρο/φυσικοθεραπευτή είτε χειρουργική από νευροχειρουργό).
Σπάνια η ανάγκη χειρουργικής επέμβασης
Από τους εκατό ανθρώπους που επισκέπτονται τον γιατρό τους για τον πόνο στον αυχένα μόνο 5% - 10 % εξ αυτών θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση και στις περιπτώσεις που έχουν: κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, αυχενική σπονδύλωση/μυελοπάθεια, κατάγματα στον αυχένα, όγκους της σπονδυλικής στήλης.
Ωστόσο, μία πάθηση στον αυχένα μπορεί να προκαλέσει και άλλα προβλήματα. Ο νωτιαίος μυελός που βρίσκεται στην περιοχή του αυχένα ελέγχει, εκτός των τεσσάρων άκρων και την ούρηση, την αφόδευση και τη σεξουαλική λειτουργία. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα πρόβλημα στις τρεις αυτές λειτουργίες μπορεί να προκύπτει από πίεση στον αυχένα (π.χ. στην αυχενική μυελοπάθεια).
Καθοριστική στο ζήτημα αυτό είναι η βοήθεια ενός ουρολόγου με ειδίκευση στη νευρο-ουρολογία.
Πηγή
Πηγή: http://www.zoomblog.org
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή υπάρχουν καθημερινά και αρκετοί επισκέπτες του ιστολογίου οι οποίοι είναι ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν παραπέμπουν σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την αντίστοιχη πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας.
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μικρή καθυστέρηση και αφού τα ελέγξει κάποιος
από τη διαχείριση, όχι για λογοκρισία αλλά για έλεγχο για μη αναφορά
σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα
ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ ανάγκη
τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------