ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Καταγγελίες τουριστών στην Ελλάδα για ξυλοδαρμό τους απο BBC



Καταγγελίες τουριστών στην Ελλάδα για ξυλοδαρμό τους από την αστυνομία μεταφέρει ρεπορτάζ του BBC από την Αθήνα.

Ο Κορεάτης Χιουν Γιανγκ Τζουνγκ περιγράφει πώς του ζητήθηκε από έναν αστυνομικό με πολιτικά να σταματήσει ενώ περπατούσε στο κέντρο της πόλης. Θεωρώντας ότι επρόκειτο για κάποιον που είχε σκοπό να του αποσπάσει χρήματα τον αγνόησε ευγενικά και συνέχισε τη βόλτα του. Ωστόσο λίγο μετά τον σταμάτησε ένας ένστολος αστυνομικός ζητώντας του έγγραφα ταυτότητας. Ο Κορεάτης τουρίστας έχοντας προειδοποιηθεί, όπως λέει, ότι στην Ελλάδα διάφοροι απατεώνες προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα από ανυποψίαστους τουρίστες φορώντας κάποια στολή, έδωσε μεν το διαβατήριό του αλλά ζήτησε ταυτόχρονα να δει την αστυνομική ταυτότητα του ανθρώπου που στεκόταν μπροστά του. Αντί ταυτότητας καταγγέλλει ότι εισέπραξε μία γροθιά στο πρόσωπο.

Εντός δευτερολέπτων τόσο ο ένστολος αστυνομικός όσο και ο συνάδελφός του με τα πολιτικά είχαν ρίξει τον Κορεάτη τουρίστα στο έδαφος κλωτσώντας τον. Ο ίδιος συνειδητοποίησε ότι όντως επρόκειτο για αστυνομικούς όταν του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στο πλησιέστερο τμήμα. Μέχρι τότε νόμιζε ότι όντως είχε πέσει θύμα ληστών.

Στην είσοδο του αστυνομικού τμήματος δέχθηκε ακόμα ένα χτύπημα στο πρόσωπο, σκηνή την οποία είδαν οι περίοικοι και περαστικοί, ενώ οι αστυνομικοί τον χτύπησαν και στις σκάλες του τμήματος, μακριά από μάρτυρες και κάμερες.

Όπως δηλώνει στο BBC ο κ. Χιουν, μπορεί να καταλάβει γιατί του ζήτησαν ταυτότητα, ακόμα και γιατί θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η πρώτη γροθιά. Αλλά απορεί γιατί οι αστυνομικοί συνέχισαν να τον χτυπούν ενώ φορούσε χειροπέδες.

Η σύλληψη και κράτηση του Κορέατη τουρίστα έγινε στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ξένιος Ζευς που αποσκοπεί στη σύλληψη παράτυπων μεταναστών. Το BBC σημειώνει ότι υπολογίζεται πως το 95% των μεταναστών που δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα και περνούν στο έδαφος της ΕΕ το κάνουν μέσω της Ελλάδας. Σημειώνεται επίσης ότι ίσως και το 10% του πληθυσμού της χώρας αποτελείται πλέον από μετανάστες, κάτι που συνιστά σοκ για μια χώρα που μέχρι πρότινος ήταν πιο εξοικειωμένη με τη φυγή πολιτών της στο εξωτερικό παρά την έλευση αλλοδαπών στο έδαφός της.

Ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Χρήστος Μανούρας δηλώνει ότι η Επιχείρηση Ξένιος Ζευς έχει επιβραδύνει το κύμα παράνομων μεταναστών. Όπως λέει, οποιοσδήποτε μοιάζει ξένος ή έχει προκαλέσει υποψίες μπορεί να σταματηθεί για έλεγχο. «Αν κάποιος σταματηθεί από την αστυνομία και δεν έχει έγκυρα μέσα ταυτοποίησης, θα τον συνοδεύσουμε στο τμήμα μέχρι να πιστοποιηθεί η εθνικότητά του», εξηγεί ο κ. Μανούρας, προσθέτοντας ότι θεωρεί την πρακτική αυτή κανονική και ότι θα περίμενε στην ίδια διαδικασία να υποβάλλονται και Έλληνες στο εξωτερικό.

Αναφέρεται ότι ενώ πάνω από 60.000 άνθρωποι έχουν κρατηθεί από την αστυνομία στην Αθήνα από τον Αύγουστο του 2012 που άρχισε η επιχείρηση, έχουν γίνει λιγότερες από 4.200 συλλήψεις.

Ο νιγηριανής καταγωγής Αμερικανός υπήκοος Κρίστιαν Ουκουόρτζι δηλώνει στο BBC ότι επισκεπτόμενος τη χώρα το περασμένο καλοκαίρι με τη σύζυγό και τα τρία παιδιά του, προσήχθη σε αστυνομικό τμήμα στο κέντρο της Αθήνας παρά το γεγονός ότι είχε επιδείξει το αμερικανικό διαβατήριό του. Οι αστυνομικοί δεν του εξήγησαν το λόγο κράτησής του. Μέσα σε λίγες ώρες στο τμήμα ο κ. Ουκουόρτζι καταγγέλλει ότι δέχθηκε τόσο βίαιο ξυλοδαρμό ώστε λιποθύμησε. Ξύπνησε στο νοσοκομείο. Ο ίδιος καταγγέλλει τους αστυνομικούς ως ρατσιστές λέγοντας ότι τον σταμάτησαν λόγω του χρώματός του δέρματός του.

Το BBC επισημαίνει ότι αν και δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς πόσοι έχουν υποστεί ανάλογη μεταχείριση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για τους Αμερικανούς που επισκέπτονται την Ελλάδα, προειδοποιώντας ότι Αφρο-αμερικανοί έχουν προσαχθεί από τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της επιχείρησης εντοπισμού παράνομων μεταναστών. Παρατίθεται η απάντηση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που έκανε λόγο για μεμονωμένα περιστατικά ρατσιστικής βίας, ξένα στους Έλληνες, τον πολιτισμό τους και τη μακραίωνη παράδοση της ελληνικής φιλοξενίας.

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ αναφέρεται ότι δεν είναι μόνο τουρίστες που έχουν εμπλακεί στην Επιχείρηση Ξένιος Ζεύς, αλλά και περιπτώσεις όπως του Ινδού ακαδημαϊκού Σαϊλέντρα Κουμάρ Ράι που είχε συλληφθεί έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου εργαζόταν. Είχε βγει για μεσημεριανό φαγητό έχοντας ξεχάσει το διαβατήριό του με αποτέλεσμα την προσαγωγή του. Ο ίδιος λέει ότι δεν έχει βιώσει ρατσισμό στην Ελλάδα και ότι δεν κατηγορεί τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν για ρατσισμό.

Ωστόσο, συνεχίζει το ρεπορτάζ, σε έκθεση του 2012 ομάδα αντιρατσιστικών μη-κυβερνητικών οργανώσεων και η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αποτρέψει τις ρατσιστικών κινήτρων βίαιες πρακτικές αστυνομικών.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην καταγγελλόμενη μεγάλη στήριξη της Χρυσής Αυγής από Έλληνες αστυνομικούς, με τον κ. Μανούρα να απαντά ότι οι εκλογικές προτιμήσεις είναι προσωπικό θέμα. «Όταν φορούν τη στολή οι αστυνομικοί ενδύονται τις αξίες του σώματος», λέει ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. τονίζοντας τον απόλυτο σεβασμό του σώματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Βεβαίως δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα ανάρμοστης συμπεριφοράς από έναν αστυνομικό, σε κάποιο μεμονωμένο παρόλα αυτά περιστατικό», προσθέτει ο κ. Μανούρας. Συγκεκριμένα για τις υποθέσεις που καταγγέλλονται στο ρεπορτάζ του BBC ο κ. Μανούρας δε θέλησε να σχολιάσει κάτι καθώς βρίσκονται υπό διερεύνηση. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε στην κλήση του BBC για σχόλιο επί των υποθέσεων.

Ο Χιουν Γιανγκ Τζουν είπε στο BBC ότι χρειάστηκαν έξι επισκέψεις με τον πρόξενο της χώρας του στο αστυνομικό τμήμα που είχε κρατηθεί, ένα επίσημο διάβημα από την πρεσβεία στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και δέκα ημέρες αναμονής για να ονοματιστούν οι αστυνομικοί τους οποίους καταγγέλλει για ξυλοδαρμό. Η υπόθεση, όπως σημειώνεται, εξελίχθηκε σε διπλωματική κρίση με τον Κορεάτη πρέσβη να ζητά συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να ζητήσει πλήρη έρευνα και αρμόζουσες κυρώσεις. Η ιστορία του κ. Χιουν έχει αναγνωστεί από 60.000 επισκέπτες ταξιδιωτικού ιστολογίου. Ο ίδιος λέει ότι ούτε σε χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Μογγολία, το Καζακστάν και η Αρμενία δεν ένιωσε να κινδυνεύει όσο στην Ελλάδα. Προσθέτει ότι όταν τον ρωτούν συνιστά σε φίλους να επισκεφθούν την Τουρκία αντί της Ελλάδας.

Ο κ. Ουκουόρτζι περιμένει πάνω από έξι μήνες για αποτέλεσμα στην έρευνα που ζήτησε με τη βοήθεια της αμερικανικής πρεσβείας. Λέει ότι δεν τρέφει πολλές ελπίδες για δικαίωση, λόγω της διαφθοράς στην αστυνομία. «Έχω μάθει ότι έτσι είναι η Ελλάδα», δηλώνει ο Αμερικανός τουρίστας.

http://www.sigmalive.com/
loading...


ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ..

loading...
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή υπάρχουν καθημερινά και αρκετοί επισκέπτες του ιστολογίου οι οποίοι είναι ανήλικοι.

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.

Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν παραπέμπουν σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την αντίστοιχη πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας.

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μικρή καθυστέρηση και αφού τα ελέγξει κάποιος
από τη διαχείριση, όχι για λογοκρισία αλλά για έλεγχο για μη αναφορά
σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα
ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.


Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ ανάγκη
τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Item Reviewed: Καταγγελίες τουριστών στην Ελλάδα για ξυλοδαρμό τους απο BBC Description: Rating: 5 Reviewed By: Χ.Σ.- (main administrator)
Scroll to Top