Στο ίδρυμα "Walk of Truth" στη Χάγη εκτίθεται αρχείο για τους κλεμμένους, από τους Τούρκους, πολιτιστικούς θησαυρούς του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου.
Το αρχείο, που παραχωρήθηκε στο ίδρυμα από την πρώην πρόξενο της Κύπρου στη Χάγη κυρία Τασούλα Χατζητοφή περιλαμβάνει...
σημαντικότατα στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με την παράνομη διακίνηση έργων πολιτιστικής κληρονομιάς από την κατεχόμενη Κύπρο, αλλά και τις ενέργειες που έγιναν για τον επαναπατρισμό πολλών εξ αυτών, σύμφωνα με δημοσίευμα του protothema.gr.
Η κυρία Χατζητοφή αποτελεί καθοριστικό πρόσωπο στην επιστροφή κλεμμένων από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου έργων που πουλήθηκαν στο εξωτερικό.
Το αρχείο, το οποίο άρχισε να δημιουργείται το 1987, είναι σε ψηφιακή μορφή και περιέχει σχεδόν 5000 ντοκουμέντα τα οποία αφορούν: Επιστολές, δικαστικές αποφάσεις, νομικές γνωματεύσεις, το ιστορικό διεκδίκησης της κάθε εικόνας, ψηφιδωτού ή τοιχογραφίας που έχει επαναπατριστεί και βρίσκεται σήμερα στο Βυζαντινό Μουσείο στη Λευκωσία και γενικά όλη την πορεία διεκδίκησης κλεμμένων από τα κατεχόμενα πολιτιστικών θησαυρών.
Ανάμεσα σε όλα τα παραπάνω βρίσκονται και οι μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του εμπόρου τέχνης Μισέλ Βαν Ράιν με αξιωματούχους του κυπριακού κράτους στην υπόθεση του Μονάχου, στις οποίες καταγράφονται τα τεχνάσματα και οι δολοπλοκίες που χρησιμοποίησε με σκοπό να τους παραπλανήσει.
Επισυνάπτει ακόμα δικαστικές αποφάσεις άλλων χωρών που αφορούν παρόμοιες υποθέσεις, καθώς και αποφάσεις που αφορούν την ελληνική μάχη διεκδίκησης των γλυπτών του Παρθενώνα.
Επιπροσθέτως, περιλαμβάνεται όλο το υλικό που αφορά τρεις υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με βασικότερη αυτή του Μονάχου.
Στην υπόθεση αυτή η γερμανική αστυνομία κατάσχεσε μια τεράστια συλλογή θρησκευτικών εικόνων και ψηφιδωτών από την Κύπρο, που βρέθηκαν στο Μόναχο και συγκεκριμένα στο διαμέρισμα του περιβόητου Τούρκου λαθρέμπορου τέχνης Αϊντίν Ντικμέν.
Η κυρία Χατζητοφή «διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο πρωτοστατώντας και βιώνοντας» την οκτάμηνη επιχείρηση της Γερμανικής αστυνομίας, το 1997, με αποτέλεσμα την σύλληψη του Ντικμέν.
Όμως, λόγω έφεσης του Τούρκου για τον επαναπατρισμό των έργων στην Κύπρο, παραμένουν στην κατοικία του.
Οι υπόλοιπες δύο σημαντικές περιπτώσεις είναι αυτές της υπόθεσης Λανς (κυπριακές εικόνες που βρίσκονται στο Ρότερνταμ) και των βημοθύρων από την Περιστερώνα, που βρέθηκαν στο Πανεπιστήμιο Καναζάγουα της Ιαπωνίας.
http://24gr.blogspot.com/
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή υπάρχουν καθημερινά και αρκετοί επισκέπτες του ιστολογίου οι οποίοι είναι ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν παραπέμπουν σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την αντίστοιχη πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας.
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μικρή καθυστέρηση και αφού τα ελέγξει κάποιος
από τη διαχείριση, όχι για λογοκρισία αλλά για έλεγχο για μη αναφορά
σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα
ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ ανάγκη
τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------