ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Τα τρόφιμα που έγιναν «χρυσάφι»!

Φόβοι για νέα επισιτιστική κρίση


Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές των τροφίμων διεθνώς, επαναφέροντας την ανησυχία για μια νέα επισιτιστική κρίση. 

Οπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, οι τιμές των τροφίμων διεθνώς αυξήθηκαν κατά 1,4% τον Σεπτέμβριο, με εκείνες του κρέατος, των γαλακτοκομικών και...

των δημητριακών να εκτινάσσονται κατά 2,1%, 7% και 1% αντίστοιχα, έναντι του Αυγούστου, και μόνο της ζάχαρης να υποχωρεί κατά 4,2%. 

Η άνοδος καταγράφεται έπειτα από δύο μήνες σταθερότητας των τιμών. 

Ο οργανισμός προβλέπει διατήρηση αυτής της τάσης και ενίσχυση της μεταβλητότητας στις αγορές τροφίμων. 

Η αύξηση των τιμών των τροφίμων αποδίδεται στις ελλείψεις λόγω της ξηρασίας στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή. 

Τον περασμένο Ιούλιο οι τιμές των δημητριακών είχαν αυξηθεί κατά 17% και της ζάχαρης κατά 12%, καθώς οι βροχοπτώσεις εμπόδισαν τους παραγωγούς να μαζέψουν τα ζαχαροκάλαμα στη Βραζιλία. 

Παράλληλα, οι καταστροφές που έχει προκαλέσει στο καλαμπόκι η ξηρασία στις ΗΠΑ οδήγησε σε αύξηση των τιμών κατά 23%. Ο FAO δεν έχει αποκλείσει την επανάληψη μιας επισιτιστικής κρίσης όπως αυτή που σημειώθηκε το 2007-2008. 

Πάντως ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχουν επισημανθεί κατ’ επανάληψη είναι η τεράστια σπατάλη. 

Είναι ενδεικτικό ότι έως και τα μισά τρόφιμα που παράγουμε δεν καταναλώνονται ποτέ, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο του νερού που χρησιμοποιείται παγκοσμίως είναι για να παράγεται πάνω από ένα δισεκατομμύριο τόνοι τροφίμων που κανένας δεν τρώει! 

Το ένα τρίτο της παραγωγής τροφίμων χάνεται, κι αυτό οφείλεται στις κακές συνθήκες αποθήκευσης στις αναπτυσσόμενες χώρες και στο γεγονός ότι τα τρόφιμα πετιούνται στα σκουπίδια στις αναπτυγμένες. 

Πάντως ο δείκτης του FAO είναι πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2011, όταν οι υψηλές τιμές των τροφίμων αποτέλεσαν την αφορμή για την Αραβική Ανοιξη. 

Οι σημερινές τιμές είναι πολύ κοντά στα επίπεδα του 2008, που επίσης προκάλεσαν κύμα διαδηλώσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες.


http://24gr.blogspot.com
loading...


ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ..

loading...
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή υπάρχουν καθημερινά και αρκετοί επισκέπτες του ιστολογίου οι οποίοι είναι ανήλικοι.

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.

Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν παραπέμπουν σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την αντίστοιχη πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας.

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μικρή καθυστέρηση και αφού τα ελέγξει κάποιος
από τη διαχείριση, όχι για λογοκρισία αλλά για έλεγχο για μη αναφορά
σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα
ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.


Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ ανάγκη
τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Item Reviewed: Τα τρόφιμα που έγιναν «χρυσάφι»! Description: Rating: 5 Reviewed By: Χ.Σ.- (main administrator)
Scroll to Top