Στο 1980 γύρισε η οικοδομή, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην 7η εξαμηνιαία έκθεση εξελίξεων στον κατασκευαστικό κλάδο,
που δημοσιοποίησε χθες ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ).
Από τα στοιχεία προκύπτει μείωση για έβδομο συναπτό έτος των παραγγελιών ιδιωτικών έργων όπως αυτές μετριούνται από τον όγκο των οικοδομικών αδειών, ο οποίος το β΄ εξάμηνο του 2012 ανήλθε μόλις στα 8,5 εκατ. κυβικά μέτρα, μειωμένος κατά 12,9% έναντι του β΄ εξαμήνου του 2011, δημιουργώντας νέο αρνητικό ρεκόρ για το διάστημα για το οποίο ο ΣΑΤΕ διαθέτει στοιχεία (από το 1980).
Είναι χαρακτηριστικό πως ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του 2012 ο όγκος των οικοδομικών αδειών έφτασε στον μέσο μηνιαίο όγκο του 2005! Αλλά και ο δείκτης παραγωγής έργων πολιτικού μηχανικού (δημόσια έργα) εμφανίζει μείωση κατά 33% έναντι του δευτέρου τριμήνου του 2011, παρουσιάζοντας τη χαμηλότερη τιμή του από το 2000.
Η διοίκηση του ΣΑΤΕ υποστηρίζει πως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) φέτος θα είναι μειωμένο κατά 46% έναντι του 2009. Θα διαμορφωθεί περίπου στα 5,2 δισ. ευρώ, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας. Το 2009 το ΠΔΕ διαμορφώθηκε στα 9,6 δισ. και το 2011 στα 6,6 δισ. ευρώ κι οι εργολήπτες υποστηρίζουν πως «συνέπεια αυτής της καθίζησης είναι η κατάρρευση του κλάδου των κατασκευών, με πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας». Μοιραστείτε το άρθρο LinkedIn Facebook Twitter Σχολιάστε παρακάτω Το άρθρο συνεχίζεται παρακάτω Σύμφωνα με την έκθεση του ΣΑΤΕ, ένας στους δύο απασχολουμένους στις κατασκευές το 2008 είναι σήμερα εκτός αγοράς εργασίας. Κανένας άλλος κλάδος δεν έχει πληγεί περισσότερο, αφού στη μεταποίηση η αναλογία είναι 1 στους 3 και στο εμπόριο (χονδρικό και λιανικό) 1 στους 5.
Συνολικά, από την αρχή της κρίσης, έχουν χαθεί 185.300 θέσεις εργασίας. Το 40,2% των εργοληπτικών εταιρειών 4ης – 7ης τάξης κατέγραψε ζημίες το 2011, έναντι 27,2% το 2010, με συνέπεια η σωρευτική απώλεια του κύκλου εργασιών να φτάσει στο 52,4% σε μία τριετία (2008-2011). Γι’ αυτό και ο ρυθμός διαγραφής εργοληπτικών εταιρειών από το μητρώο του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών (ΜΕΕΠ) επιταχύνεται. Εφέτος (και έως τώρα) διαγράφηκαν 37 εταιρείες, έναντι 15 το 2010 και 10 το 2011, φθάνοντας συνολικά τις 180 από το 2004.
Το 25% των εταιρειών που λειτουργούσαν με την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων σήμερα δεν υπάρχει. Επιπλέον, το 18,7% των εργοληπτικών εταιρειών οι οποίες εμφανίζονται ενεργές στο ΜΕΕΠ δεν διαθέτει ενημερότητα πτυχίου, δηλαδή δεν μπορεί να διεκδικήσει δημόσια έργα. Το θετικό στοιχείο της έκθεσης είναι η διαπίστωση για αύξηση 42,1% του πλήθους των νέων δημοπρασιών προϋπολογισμού άνω των 2 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 (206 έργα, προϋπολογισμού 1,96 δισ. ευρώ) έναντι του α΄ εξαμήνου του 2011 (145 έργα, προϋπολογισμού 1,49 δισ. ευρώ), με παράλληλη αύξηση του προϋπολογισμού τους κατά 31,1%. Η μικρή λεπτομέρεια είναι πως οι δημοπρασίες δεν μετατρέπονται αυτόματα σε συμβάσεις και σε πληρωμές προς τους εργολήπτες, αφού πολλοί διαγωνισμοί σέρνονται επί μήνες.
Η διοίκηση του ΣΑΤΕ υπενθυμίζει πως οι κατασκευές, διαχρονικά, αποτελούσαν έναν από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας, αφού, για παράδειγμα, κατά μέσο όρο την περίοδο 2000-2004 συμμετείχαν κατά περίπου 7% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ και πάνω από 8% στη συνολική απασχόληση, ενώ η συμβολή όλου του κλάδου στην οικονομία της χώρας, άμεση και έμμεση, υπερέβαινε το 15% του ΑΕΠ και το 17% της απασχόλησης, λόγω των ισχυρών διασυνδέσεών του με βασικούς βιομηχανικούς και άλλους κλάδους (μεταλλουργίας, μη μεταλλικών ορυκτών, ηλεκτρολογικού υλικού, ξύλου, προϊόντων από μέταλλο, μεταφορών, εμπορίου κ.τ.λ.) και της σημαντικής αναπτυξιακής του διάστασης.
Πηγή
Πηγή: http://www.zoomblog.org/
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή υπάρχουν καθημερινά και αρκετοί επισκέπτες του ιστολογίου οι οποίοι είναι ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν παραπέμπουν σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την αντίστοιχη πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας.
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μικρή καθυστέρηση και αφού τα ελέγξει κάποιος
από τη διαχείριση, όχι για λογοκρισία αλλά για έλεγχο για μη αναφορά
σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα
ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ ανάγκη
τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------