ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Φόροι: Έρχεται επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής



Ανάσα στους φορολογούμενους, που θα κληθούν φέτος να πληρώσουν υπέρογκους φόρους (φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος κ.λπ.), σχεδιάζει να δώσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, επιμηκύνοντας τους χρόνους αποπληρωμής.


Προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο κύμα ληξιπρόθεσμων οφειλών, μελετάται η καταβολή των φόρων σε περισσότερες δόσεις από αυτές που ορίζει η φορολογική νομοθεσία.

Στη ρύθμιση που εξετάζεται δεν αποκλείεται να ενταχθούν και οι οφειλές από τους φόρους ακινήτων, δηλαδή το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009, η έκτακτη εισφορά στην ακίνητη περιουσία του 2009 κι ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και του 2011, για τα οποία τα εκκαθαριστικά σημειώματα αποστέλλονται ή πρόκειται να αποσταλούν σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους ταυτόχρονα με τα σημειώματα του φόρου εισοδήματος.

Όπως προκύπτει και από δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Θ. Θεοχάρη, στο ραδιοφωνικό σταθμό 9,84, υπάρχει σκέψη όλες οι υποχρεώσεις των φορολογούμενων να μπουν σε ένα πακέτο και να υπάρξει μια συνολική ρύθμιση.

Ένα από τα σενάρια που μελετώνται και θεωρείται το πλέον επικρατέστερο προβλέπει κατ' αρχάς την εξόφληση όλων των οφειλών που προκύπτουν από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, ανεξαρτήτως του χρόνου εκκαθάρισης.

Από εκεί και πέρα, για περιπτώσεις οφειλών που υπερβαίνουν ένα όριο θα προβλέπονται και επιπλέον δόσεις, οι οποίες θα είναι μηνιαίες και θα μπορούν να φθάσουν μέχρι και τις έξι. 

Παράλληλα, σε νέα παράταση της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων φαίνεται να οδηγούν οι αργοί ρυθμοί με τους οποίους προχωρά η διαδικασία, καθώς η πλειονότητα των φορολογουμένων δεν τολμά την οριστική υποβολή της δήλωσης λόγω του λογαριασμού που θα κληθεί να πληρώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών μελετά το ενδεχόμενο της παράτασης έως το τέλος Ιουλίου (η προθεσμία λήγει στις 16 του μηνός), ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στο taxisnet, αλλά και να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν «καθαρίσει» ακόμη με τους κλειδάριθμους, που είναι απαραίτητοι για την ενεργοποίηση της ηλεκτρονική υπηρεσίας.

Το πιθανότερο είναι να δοθεί ολιγοήμερη παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αλλά σε κάθε περίπτωση η καταληκτική ημερομηνία δεν θα είναι πέραν της 31ης Ιουλίου. 

Μεγαλύτερη παράταση θα οδηγούσε σε πλήρη ανατροπή του σχεδιασμού είσπραξης των φορολογικών εσόδων.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θέλει να αποφύγει επίσης το ενδεχόμενο εμπλοκής λόγω του τεράστιου όγκου των φορολογικών δηλώσεων που θα περάσει στο taxinet την τελευταία στιγμή.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος η ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης είναι υποχρεωτική για όλους τους φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ (πλην των συνταξιούχων). 

Αυτό σημαίνει ότι φέτος θα υποβληθούν μέσω ίντερνετ περισσότερες από 4 εκατομμύρια, όταν πέρυσι υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά περίπου 2 εκατομμύρια δηλώσεις. Σύμφωνα με στοιχεία από τη ΓΓΠΣ, μέχρι σήμερα υπάρχουν 300.000 δηλώσεις αποθηκευμένες στο σύστημα που δεν έχουν κατατεθεί, ενώ το τελευταίο διήμερο κατατίθενται 85.000 δηλώσεις ημερησίως. 

Μέχρι τη 16η Ιουλίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί ακόμη 3 εκατομμύρια δηλώσεις. Πάντως είναι βέβαιο ότι περισσότεροι από 1 εκατ. φορολογούμενοι με χρεωστικά εκκαθαριστικά (2 στα 3 εκκαθαριστικά είναι φέτος χρεωστικά) θα κληθούν να καταβάλουν τον πρόσθετο φόρο σε δύο δόσεις, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των δηλώσεων, με τα σημερινά δεδομένα, θα εκκαθαριστεί τον Αύγουστο.

Ωστόσο, εάν η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης γίνει τον Ιούλιο, τότε ο φόρος θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις, τον Αύγουστο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 1,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχαν υποβληθεί περίπου 4,5 εκατ. δηλώσεις.

Πηγή: www.euro2day.gr -  
http://topeiraxtiri.blogspot.gr/
loading...


ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ..

loading...
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή υπάρχουν καθημερινά και αρκετοί επισκέπτες του ιστολογίου οι οποίοι είναι ανήλικοι.

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.

Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν παραπέμπουν σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την αντίστοιχη πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας.

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μικρή καθυστέρηση και αφού τα ελέγξει κάποιος
από τη διαχείριση, όχι για λογοκρισία αλλά για έλεγχο για μη αναφορά
σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα
ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.


Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ ανάγκη
τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Item Reviewed: Φόροι: Έρχεται επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής Description: Rating: 5 Reviewed By: Χ.Σ.- (main administrator)
Scroll to Top