ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Στα καταστήματα η λάμπα που διαρκεί 20 χρόνια


Η πρώτη λάμπα φωτισμού που διαρκεί 20 ολόκληρα χρόνια, ίσως και παραπάνω, σύμφωνα με την κατασκευάστρια ολλανδική εταιρεία Philips...  

....άρχισε να πωλείται στις ΗΠΑ από προχθές, ημερομηνία εορτασμού της «Μέρας της Γης».

Η λάμπα κοστίζει περίπου 45 ευρώ, είναι 83% πιο αποδοτική από τη συμβατικές και η εταιρεία έχει επιδοθεί σε αγώνα μείωσης της τιμής της.

Συγκεκριμένα, η λάμπα διαρκεί 30.000 ώρες με μέση χρήση τεσσάρων ωρών τη μέρα, πράγμα που «μεταφράζεται» σε ζωή τουλάχιστον δύο δεκαετιών.

Η λάμπα, των δέκα βατ, που αντιστοιχεί σε μία συμβατική λάμπα πυράκτωσης των 60 βατ, είναι τύπου διόδου εκπομπής φωτός (LED) και κοστίζει γύρω στα 60 δολάρια (45 ευρώ) η μία, αλλά πολλά καταστήματα θα την πωλούν με έκπτωση, που, κατά την εταιρεία, μπορεί να μειώσουν το κόστος έως τα 25 δολάρια.

Σύμφωνα με τη Philips, μία τέτοια λάμπα παρέχει μέση εξοικονόμηση 125 ευρώ στη διάρκεια της ζωής της, άρα αποσβένει με το παραπάνω το αυξημένο κόστος της.

Η λάμπα, που έχει φωτεινή ροή 940 «λούμεν» (lumen), είναι 83% πιο αποδοτική ενεργειακά από τη συμβατική λάμπα των 60 βατ, ενώ δεν περιέχει υδράργυρο.

Όπως ανακοίνωσε η ολλανδική εταιρία, αν μία χώρα όπως οι ΗΠΑ αντικαθιστούσαν όλες τις παραδοσιακές λάμπες τους των 60 βατ με τη νέα λάμπα LED, τότε θα πετύχαιναν εξοικονόμηση περίπου τεραταβατώρες ή 3,9 δισ. δολ. σε ένα χρόνο, ενώ θα αποφευγόταν η απελευθέρωση 20 εκατ. τόνων άνθρακα στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, βραβεύτηκε στον διαγωνισμό «Φωτεινό Αύριο» του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, που είχε ως στόχο να αναδειχθεί η καλύτερη εναλλακτική λύση, από άποψη εξοικονόμησης ενέργειας, σε σχέση με την παραδοσιακή λάμπα πυράκτωσης των 60 βατ.

Ο διαγωνισμός έθετε ως όρο τη δημιουργία μιας λάμπας που βγάζει «ζεστό» φως (όπως οι συμβατικές λάμπες πυράκτωσης) και ταυτόχρονα είναι πολύ πιο αποδοτική ενεργειακά.
Η Philips κέρδισε άνευ αντιπάλου τον διαγωνισμό και η λάμπα της υποβλήθηκε σε 18μηνα τεστ, προτού ανακηρυχθεί νικήτρια και επίσημα. 

Μία παρόμοια έκδοση της εν λόγω λάμπας, που είναι όμως πιο φθηνή και έχει μικρότερη διάρκεια, ήδη πωλείται από την Philips στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Οι λάμπες LED αντιμετωπίζουν ισχυρό ανταγωνισμό από τις λάμπες φθορισμού που έχουν σχεδόν ίδια ενεργειακή αποδοτικότητα και είναι πολύ πιο φθηνές.

Σε πολλές χώρες του κόσμου, βρίσκονται σε εξέλιξη επίσημες πρωτοβουλίες για απεξάρτηση από τις ενεργοβόρες λάμπες πυράκτωσης.

Η παραγωγή τέτοιων λαμπτήρων των 100 βατ έχει σταματήσει στην ευρωπαϊκή και την αμερικανική αγορά.

Η παραγωγή των παραδοσιακών λαμπτήρων των 60 βατ έχει σταματήσει στην Ευρώπη και σταδιακά σταματά και στις ΗΠΑ.
http://geoleon.blogspot.com/
loading...


ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ..

loading...
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή υπάρχουν καθημερινά και αρκετοί επισκέπτες του ιστολογίου οι οποίοι είναι ανήλικοι.

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.

Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν παραπέμπουν σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την αντίστοιχη πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας.

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μικρή καθυστέρηση και αφού τα ελέγξει κάποιος
από τη διαχείριση, όχι για λογοκρισία αλλά για έλεγχο για μη αναφορά
σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα
ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.


Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ ανάγκη
τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Item Reviewed: Στα καταστήματα η λάμπα που διαρκεί 20 χρόνια Description: Rating: 5 Reviewed By: Χ.Σ.- (main administrator)
Scroll to Top