ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Γιατί Μετά Από Τσίχλα Μέντας Νιώθουμε Παγωμένο Το Νερό Που Πίνουμε



Πώς είναι δυνατόν οι τσίχλες με γεύση μέντας να έχουν τη μυστηριώδη ικανότητα να μετατρέπουν το απλό νερό σε…

παγετώνα; Είναι μια χημική αντίδραση ή κάτι άλλο; Στην πραγματικότητα, είναι ένα περίεργο φαινόμενο που είναι γνωστό ως θερμική ψευδαίσθηση. Οι θερμικές ψευδαισθήσεις, όπως προδίδει και το όνομά τους, μπερδεύουν την αντίληψη του σώματός σας σε θέματα θερμοκρασίας.

Η θερμική ψευδαίσθηση που προκύπτει από την τσίχλα με μέντα (δυόσμος) δημιουργείται επειδή το νερό συνδέεται με μία μόνο πρωτεΐνη γνωστή ως TRPM8. Όταν η θερμοκρασία πέφτει γενικά, η πρωτεΐνη αυτή ανταποκρίνεται επιτρέποντας σε φορτισμένα σωματίδια νατρίου και ασβεστίου να εισέλθουν στο κύτταρο. Αυτή η χημική αλλαγή κάνει τα κύτταρα να στέλνουν μηνύματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο εμείς αντιλαμβανόμαστε ως “αίσθημα κρύου”.

Υπάρχει όμως μια “ατέλεια” στο σύστημα αυτό. Η πρωτεΐνη TRPM8 αντιδρά επίσης σε ενώσεις που είναι γνωστές ως “ψυκτικές”. Αυτές περιλαμβάνουν την ευκαλυπτόλη, την ισιλίνη (icilin) και (το μαντέψατε) την μενθόλη, το κύριο συστατικό για την γεύση μέντας σε τσίχλες, τσιγάρα κλπ. Όταν οι ενώσεις αυτές έρχονται σε επαφή με το σώμα σας, κάνουν τον εγκέφαλο να αντιληφθεί μια πτώση της θερμοκρασίας στο στόμα σας, ακόμα κι αν αυτή δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Όταν πίνετε νερό που είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή απλά δροσερό, οι υποδοχείς για το κρύο στο στόμα σας, επηρεασμένοι από την μενθόλη, “τρελαίνονται” και στέλνουν σήμα στον εγκέφαλο ότι πίνετε κάτι πολύ παγωμένο.


http://www.ksipnistere.com
loading...


ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ..

loading...
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή υπάρχουν καθημερινά και αρκετοί επισκέπτες του ιστολογίου οι οποίοι είναι ανήλικοι.

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.

Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν παραπέμπουν σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την αντίστοιχη πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας.

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μικρή καθυστέρηση και αφού τα ελέγξει κάποιος
από τη διαχείριση, όχι για λογοκρισία αλλά για έλεγχο για μη αναφορά
σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα
ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.


Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ ανάγκη
τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Item Reviewed: Γιατί Μετά Από Τσίχλα Μέντας Νιώθουμε Παγωμένο Το Νερό Που Πίνουμε Description: Rating: 5 Reviewed By: Χ.Σ.- (main administrator)
Scroll to Top