επισημαίνοντας τα εξής: «Μετά την κρίση στα Ίμια και κατά τη διάρκεια κυβέρνησης του ΑΚΡ δεν έχει δοθεί κανένα νησί στην Ελλάδα».
Ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι δεν δόθηκαν στην ελληνική επικράτεια νησιά του Αιγαίου κατά τη διάρκεια κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP). Η Τουρκία δεν είχε σχέδια για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και η Ελλάδα σεβάστηκε την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
Είπε ότι η επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης δεν θα σήμαινε την απόκτηση περισσότερων εδαφών από την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η μόνη σύγκρουση στο θέμα αυτό ήταν τα "νησιά και οι βραχονησίδες του Αιγαίου". Η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 εγγυάται τις θρησκευτικές ελευθερίες της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα γράφει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
"Έχουμε καλή φιλία με την Ελλάδα και είμαστε γείτονες .... Συνεργαζόμαστε σε πολλούς τομείς ... Έχουμε διαφωνίες, αλλά προσπαθούμε να τις εξαλείψουμε μέσω διαλόγου."
Επιπλέον κατά την διάρκεια της συνέντευξης ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας δήλωσε οτι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ ζημιώθηκαν από την άρνηση της Ουάσινγκτον να εκδώσει στην Άγκυρα τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και από την προμήθεια όπλων στην κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).Ο Τσαβούσογλου συμπλήρωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ μπορεί να ζημιωθούν περαιτέρω, αν η Ουάσινγκτον δεν διορθώσει τα λάθη της.
Η Άγκυρα έχει εξοργιστεί με την Ουάσινγκτον, η οποία αρνείται να εκδώσει τον Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, όπως και για την υποστήριξη από τις ΗΠΑ στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία η Άγκυρα θεωρεί επέκταση του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Στην ίδια συνέντευξη, ο Τσαβούσογλου σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία και το Ιράν πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποτρέπουν τα πλήγματα από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας στην επαρχία Ιντλίμπ και υπογράμμισε ότι οι παραβιάσεις αυτές δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την υποστήριξή τους.
"Το Ιράν και η Ρωσία θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους στη Συρία", τόνισε.
"Αν είσαστε εγγυητές, όπως συμβαίνει, οφείλετε να σταματήσετε το (συριακό) καθεστώς. Δεν πρόκειται εκεί για μια απλή αεροπορική επίθεση, το καθεστώς έχει άλλες προθέσεις και πρόκειται να προελάσει εντός της Ιντλίμπ", πρόσθεσε.
Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις πραγματοποιούν από τις 25 Δεκεμβρίου επιχείρηση για την ανακατάληψη του νοτιοανατολικού τμήματος της Ιντλίμπ, της μόνης επαρχίας στην οποία δεν έχουν κανέναν έλεγχο και έχει καταλάβει η Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, μια τζιχαντιστική οργάνωση της οποίας ηγείται η τοπική πρώην πτέρυγα της Αλ Κάιντα.
Η Ιντλίμπ βρίσκεται στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.
Ο Τσαβούσογλου σημείωσε εξάλλου ότι η παρουσία οργανώσεων που θεωρούνται "τρομοκρατικές" στην Ιντλίμπ δεν δικαιολογεί τα πλήγματα σε μεγάλη κλίμακα στο σύνολο της επαρχίας αυτής και κατηγόρησε τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ότι βάζουν στο στόχαστρο μετριοπαθείς αντάρτες τους οποίους υποστηρίζει η Άγκυρα.
"Αν βρίσκονται εκεί τρομοκρατικές οργανώσεις, θα πρέπει να εντοπιστούν. Οι επιχειρήσεις (εναντίον τους) θα πρέπει να γίνονται με προσεκτικό τρόπο με τη βοήθεια τεχνολογικών μέσων", κατέληξε σχετικά με το θέμα αυτό.
Η Άγκυρα θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία μια συνάντηση για τη Συρία με χώρες που βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτήν όσον αφορά την συριακή κρίση, έπειτα από το προγραμματισμένο για τα τέλη του μήνα συριακό κογκρέσο εθνικού διαλόγου που θα πραγματοποιηθεί στη ρωσική πόλη Σότσι, πρόσθεσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε τέλος και σε μια πιθανή μεσολάβηση της Άγκυρας μεταξύ της Βαγδάτης και της Αρμπίλ.
Τούρκοι αξιωματούχοι θα συζητήσουν μια ενδεχόμενη μεσολάβηση μεταξύ της ιρακινής κυβέρνησης και των αρχών της αυτόνομης κουρδικής περιοχής κατά τη διάρκεια επίσκεψης που θα πραγματοποιήσουν στη Βαγδάτη στις 21 Ιανουαρίου, είπε.
"Υπάρχουν αιτήματα για μεσολάβηση. Θα μεταβούμε στη Βαγδάτη στις 21 Ιανουαρίου. Εκτός από τα διμερή ζητήματα, θα συζητήσουμε και αυτό το θέμα", πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου, χωρίς να διευκρινίσει ποιες χώρες έχουν διατυπώσει τα αιτήματα αυτά για μεσολάβηση, τα οποία εκφράζονται σχεδόν τέσσερις μήνες μετά το δημοψήφισμα για αυτοδιάθεση του ιρακινού Κουρδιστάν, το οποίο καταδίκασε το Ιράκ αλλά και η Τουρκία.
Αυτό το δημοψήφισμα, που είχε διοργανώσει ο πρώην πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί, κατέληξε, παρά την ευρεία νίκη του "ναι", σε φιάσκο, καθώς απορρίφθηκε από σχεδόν το σύνολο των χωρών της περιοχής και πέραν αυτής.
Πληροφορίες απο ΑΠΕ, Anadolu
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή υπάρχουν καθημερινά και αρκετοί επισκέπτες του ιστολογίου οι οποίοι είναι ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν παραπέμπουν σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την αντίστοιχη πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας.
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μικρή καθυστέρηση και αφού τα ελέγξει κάποιος
από τη διαχείριση, όχι για λογοκρισία αλλά για έλεγχο για μη αναφορά
σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα
ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ ανάγκη
τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------