Σύμφωνα με τον Guardian, επιστήμονες μέσω δορυφόρων της NASA συνέλεξαν ανησυχητικά στοιχεία στις 17 Ιανουαρίου, τα οποία κατόπιν παρέδωσαν σε εξειδικευμένη ομάδα ερευνητών.
Τα στοιχεία τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας την εβδομάδα που μας πέρασε δείχνουν μείωση των εφεδρικών υπόγειων αποθεμάτων νερού, από την Καλιφόρνια έως και τη Μέση Ανατολή!
Η μείωση είναι τόσο μεγάλη σε ρυθμό και έκταση που το φαινόμενο γίνεται αισθητό ακόμη και από τους δορυφόρους, που βρίσκονται σε τροχιά 400 χλμ από την επιφάνεια της Γης.
Η ερευνητική ομάδα, στην έκθεση αναφέρει ότι τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό.
Μάλιστα, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Τζέρι Μπράουν, κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω επερχόμενης ξηρασίας και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μειώσουν τη χρήση νερού κατά 20%.
Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ προειδοποιούν για πιθανές συγκρούσεις εξαιτίας της συρρίκνωσης των υδάτινων πόρων ενώ οι ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο κόσμος βρίσκεται ένα βήμα πριν την καταστροφή.
Συγκεκριμένα, αναφέρονται μέχρι και σε τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο το νερό θέτοντάς το ζήτημα στο επίκεντρο της «εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».
Η εν λόγω έκθεση επικεντρώνεται στις λεκάνες απορροής που κρίνονται κρίσιμες για τις ΗΠΑ: του Νείλου, των Τίγρη και Ευφράτη, της Ιορδανίας, του Ινδού, του Βραχμαπούτρα κλπ.
«Κατά τη διάρκεια των επόμενων 10 ετών, πολλές χώρες σημαντικές για τις ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με το νερό – ελλείψεις, κακή ποιότητα, πλημμύρες – που θα φέρει κίνδυνο αστάθειας και αποσάθρωσης του κράτους καθώς και αύξηση των περιφερειακών εντάσεων. Είναι πιθανό να αποσπαστεί η προσοχή των χωρών αυτών από τη συνεργασία με τις ΗΠΑ» επισημαίνεται στην έκθεση.
Όπως προσθέτει η εν λόγω έκθεση, η έλλειψη νερού θα μπορούσε να απειλήσει την παραγωγή τροφής και ενέργειας και να θέσει υπό πίεση τις κυβερνήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με τη φτώχεια και τις κοινωνικές αναταραχές.
Το Pacific Institute, που μελετά ζητήματα νερού και παγκόσμιας ασφάλειας, καταγράφει τετραπλασιασμό των βίαιων αντιπαραθέσεων που έχουν να κάνουν με το νερό την τελευταία δεκαετία.«Νομίζω ότι ο κίνδυνος συγκρούσεων για το νερό αυξάνεται – δεν συρρικνώνεται – λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού, της κακής διαχείρισης και τελικά λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».
Η κατάσταση στην Καλιφόρνια θεωρείται πολύ κρίσιμη, περισσότερες από τις μισές -από περίπου 40.000- γεωτρήσεις από το 2011 στέρεψαν, ενώ ήδη οι αρχές ετοιμάζονται να ξεκινήσουν νέες εξορύξεις για τη δημιουργία επιπλέον πηγαδιών.
Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, το πρόβλημα πλήττει περισσότερο τις χώρες που βρίσκονται σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη, ενώ σε διαφορετική μοίρα βρίσκονται εκείνες που βρίσκονται σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη που πλήττονται από πλημμύρες, αλλά και οι τροπικές χώρες.
Πρώτες, πάντως, στη λίστα με τις περιοχές στον πλανήτη που θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις τα επόμενα χρόνια, είναι η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και η Νότια Ασία.
Το μέγεθος του προβλήματος, ωστόσο, φαίνεται στην περίπτωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που αντιμετωπίζουν ραγδαία αύξηση του πληθυσμού τους έχουν επενδύσει σε έργα αφαλάτωσης, καθώς και στη συγκομιδή όμβριων υδάτων.
Σε διεθνές συνέδριο για το νερό που πραγματοποιήθηκε πέρσι στο Abu Dhabi, ο πρίγκιπας Zayed al-Nahyan είχε δηλώσει:
«Για εμάς το νερό είναι πλέον πιο σημαντικό απ' ότι το πετρέλαιο».
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή υπάρχουν καθημερινά και αρκετοί επισκέπτες του ιστολογίου οι οποίοι είναι ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν παραπέμπουν σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την αντίστοιχη πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας.
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μικρή καθυστέρηση και αφού τα ελέγξει κάποιος
από τη διαχείριση, όχι για λογοκρισία αλλά για έλεγχο για μη αναφορά
σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα
ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ ανάγκη
τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------