ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Πώς να καθαρίζετε το σπίτι αποφεύγοντας τοξικά υλικά



Τα καθαριστικά που διαφημίζονται από την τηλεόραση και έντυπα συχνά προκαλούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν. Εκατομμύρια θανατηφόρες ασθένειες οφείλονται μερικώς ή αποκλειστικώς σε τοξίνες του περιβάλλοντος που ζούμε, και τα καθαριστικά υλικά έχουν μεγάλο μερίδιο σε αυτό. Και είναι κρίμα, διότι είναι ένα πρόβλημα που αποφεύγεται χρησιμοποιώντας εναλλακτικές λύσεις. ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ εναλλακτικές! Παρακάτω παραθέτω δύο άρθρα που προσφέρουν τέτοιες λύσεις.

Για σπίτι καθαρό και οικολογικό
Η υγιεινή του σπιτιού είναι η βασική αρχή για μια σωστή διαβίωση. Ιδανικός τρόπος για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η χρήση φυσικών προϊόντων με καθαριστική δράση, τα οποία είναι φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Κάθε άνθρωπος σκέφτεται ιδανικά το σπίτι του σαν ένα επίγειο «παράδεισο». Ωστόσο, πέρα από τις ανέσεις που αναβαθμίζουν τη διαβίωση, το οικιακό περιβάλλον απειλείται καθημερινά από τοξικές «βόμβες» που παραμονεύουν.

Πρόκειται για τα αμφίβολης ποιότητας καθαριστικά προϊόντα που περιέχουν βλαπτικά υλικά, επικίνδυνες τοξίνες και κάποια παράγωγα βαρέων μετάλλων ή άλλων τοξικών στοιχειών, η χρόνια χρήση των οποίων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία μας.

Η μόνη λύση είναι η διαρκής και σωστή ενημέρωση, ώστε να αποφεύγετε τα σύνθετα χημικά που μετατρέπουν το σπίτι σε... αντιδραστήριο, προκαλώντας από δερματικούς ερεθισμούς, αναπνευστικά προβλήματα και πονοκεφάλους έως σοβαρές βλάβες σημαντικών οργάνων, ασθένειες του αίματος και καρκινικές αλλοιώσεις.

Περιφρουρήστε την υγιεινή
Αλλάζετε τα φίλτρα στις συσκευές κλιματισμού σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Φροντίστε τα δωμάτια να αερίζονται καθημερινά και σχολαστικά. Εάν αυτό είναι τεχνικά ανέφικτο, εγκαταστήστε απορροφητήρες οι οποίοι διώχνουν τις δυσάρεστες οσμές από το σπίτι στην κουζίνα και στο μπάνιο. Καθαρίζετε τα φίλτρα των απορροφητήρων και ανανεώνετε τα όποτε βρωμίζουν (ειδική προσοχή στα φίλτρα του ενεργού άνθρακα). Επιλέγετε φυσικά υλικά και υφάσματα και περιορίζετε οτιδήποτε συνθετικό ή με πολλά χημικά παράγωγα.

Προτιμάτε χρώματα με βάση το νερό, βαφές ατοξικές με ειδικές «eco» προδιαγραφές -ειδικά για τα παιδικά δωμάτια- και βερνίκια με πιστοποίηση μη χρήσης τοξικών ουσιών.
Εχετε πολλά φυτά μέσα και έξω από το σπίτι. Προτιμήστε αυτά που βοηθούν στον καθαρισμό του αέρα από τα επικίνδυνα αιωρούμενα μικροσωματίδια. Καθαρίζετε με φυσικές ουσίες και όχι απαραίτητα με χημικά ισχυρά απορρυπαντικά. Το λευκό ξίδι, ο χυμός του λεμονιού και η μαγειρική σόδα έχουν αποδεδειγμένα κορυφαία αποτελέσματα σε πολλές «δύσκολες» περιπτώσεις.
Απομακρύνετε από τους χώρους όπου περνάτε μεγάλο μέρος της ημέρας μηχανήματα με υψηλή ακτινοβολία ή οτιδήποτε περιέχει σκόνες χρωμάτων και χημικά μελάνια.
Εξαφανίστε τη σκόνη και τη μούχλα που προκαλεί αλλεργίες. Το άκαρι που κρύβεται παντού και τα παράσιτα και, εάν υποφέρετε από αλλεργικό βρογχικό άσθμα, φροντίστε να μην υπάρχουν στον αέρα μικροσωματίδια και αλλεργιογόνα. Τοποθετήστε στην ηλεκτρική σκούπα και στο air condition ειδικά φίλτρα ΗΕΡΑ που συγκρατούν τα επικίνδυνα σωματίδια.
Με έξυπνους, εύκολους, ανέξοδους και κυρίως φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους, γνωρίστε τα μυστικά της οικολογικής καθαριότητας.

Το οικιακό οπλοστάσιο
Μπορεί κάποιες φυσικές ουσίες να κάνουν «θαύματα», όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου απαιτείται η ισχυρή καθαριστική δράση εξειδικευμένων προϊόντων. Εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά εάν στο σπίτι υπάρχουν μωρά που θηλάζουν, ηλικιωμένοι ασθενείς ή άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν σε κατηγορία υψηλού κινδύνου.

Η διαφορά ανάμεσα στα απολυμαντικά (που προορίζονται και για χειρουργική προετοιμασία αντισηψίας) και στα καθαριστικά είναι ότι τα τελευταία διώχνουν τη βρωμιά -και μαζί μ’ αυτή μεγάλο αριθμό μικροβίων- αλλά δεν τα σκοτώνουν. Τα απολυμαντικά, αντιθέτως, τα εξουδετερώνουν και πολλές φορές είναι απαραίτητα και αναγκαία. Για να χρησιμοποιήσετε σωστά αυτά τα προϊόντα είναι αναγκαίο να ακολουθείτε κάποιους κανόνες.

1. Μην αναμειγνύετε ποτέ δυο διαφορετικά προϊόντα. Οι μεταξύ τους αντιδράσεις μπορεί να είναι αναπάντεχα έντονες και επικίνδυνες ή να πολλαπλασιάσουν τη δράση τους με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

2. Ακολουθείτε επακριβώς τις οδηγίες που αναγράφονται στις ετικέτες τους και στις ενδεδειγμένες δόσεις για να διαλυθούν στο νερό.

3. Στο τέλος ξεπλένετε πάντα με άφθονο νερό και αφήνετε να στεγνώσουν.

Αφήστε τη φύση να... καθαρίσει

Για αντικείμενα από χαλκό ανακατέψτε αλάτι και ξίδι σε ένα μπουκάλι ή βαποριζατέρ με μηχανισμό σπρέι. Κουνάτε το μείγμα ψεκάστε στον χαλκό, περιμένετε 3 περίπου λεπτά και καθαρίζετε με ένα πανάκι.

Εάν τα κρυστάλλινα ποτήρια σας έχουν θαμπώσει από άλατα, τότε απλώστε επάνω τους σκόνη μαγειρικής σόδας, και τρίψτε τα με μαλακό βαμβάκι. Κατόπιν τα ξεπλένετε με χλιαρό νερό και τα σκουπίζετε με μαλακό πανί.

Για υπολείμματα από άλατα σε φλιτζάνια και κούπες του καφέ και του τσαγιού δοκιμάστε λευκό ξίδι. Γεμίστε την κούπα ή το δοχείο και αφήστε το να δράσει όλη τη νύχτα. Το πρωί ξεπλένετε με χλιαρό νερό.

Για να καθαρίσετε την καφετιέρα του γαλλικού καφέ, μη χρησιμοποιείτε επικίνδυνα χημικά. Γεμίστε τη με νερό ρίξτε μέσα μία ή δύο κουταλιές μαγειρικής σόδας και αφήστε την να βράσει και να περάσει μέσα στην κανάτα. Κατόπιν ξεπλένετε πολύ καλά έως όταν απομακρυνθεί κάθε ίχνος του διαλύματος.

Για απολύμανση. Ψεκάστε την επιφάνεια που θέλετε να απολυμάνετε με άσπρο ξίδι ή μηλόξιδο. Κατόπιν σκουπίστε με ένα βρεγμένο πανί.

Εάν ο βραστήρας σας έχει γεμίσει με άλατα, γεμίστε τον με ένα μείγμα από νερό και ξίδι σε ίσες ποσότητες. Βάλτε τον να λειτουργήσει και όταν το μείγμα βράσει και κλείσει το σύστημα, αφήστε τον κάπου για όλη τη νύχτα. Την άλλη μέρα αδειάστε το περιεχόμενο ξεπλύνετε πολύ καλά τον βραστήρα, γεμίστε τον με φρέσκο νερό και βάλτε τον να βράσει. Πετάξτε το νερό και ξεπλύνετε πολύ καλά.

Για να διώξετε την κακοσμία από τα δοχεία των σκουπιδιών τα πλένετε με νερό και ξίδι, τα αφήνετε να στεγνώσουν στον ήλιο, και τοποθετήστε κατόπιν φλούδες πορτοκαλιού, λεμονιού ή γκρέιπ φρουτ.

Απαλλαχθείτε από τις δυσάρεστες οσμές του ψυγείου, γεμίζοντας ένα μικρό μπολ με σόδα φαγητού και ένα με κάρβουνο και τοποθετώντας τα σε κάποιο ράφι μέσα στο ψυγείο.

Για τους νεροχύτες, διαλύστε μερικά κουταλάκια μαγειρική σόδα σε ένα δοχείο με ζεστό νερό. Εάν θέλετε να απομακρύνετε λίπη, προσθέστε χυμό λεμονιού ή ξίδι.

Μπορείτε να διώξετε τις μυρωδιές από τις αποχετεύσεις με σόδα και ξύδι. Μία κούπα μαγειρική σόδα, μία κούπα ξίδι και κατόπιν πολύ βραστό νερό είναι το μυστικό, ώστε να αποφύγετε τις αναθυμιάσεις από τη χρήση των τοξικών χημικών, που μπορεί να σας προκαλέσουν προβλήματα.

Καθαρίστε τις επιφάνειες των τζαμιών και των παραθύρων με νερό και ξίδι. Θα αστράφτουν.

Για τον καθαρισμό του φούρνου χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα και βόρακα σε σπρέι. Αφήστε το να δράσει για ένα μισάωρο και μετά σκουπίστε με ένα υγρό σφουγγάρι ή πανί. Αφήστε το να στεγνώσει.

Καθαρίστε το σερβίτσιο πορσελάνης από τα ίχνη του τσαγιού τρίβοντάς το απαλά με ένα πανί και αλάτι.

Μην πετάτε τα υπολείμματα του γαλλικού καφέ. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, ρίχνετέ τα στον νεροχύτη. Θα βοηθήσουν πολύ στον καθορισμό των σωλήνων από τα λίπη.

Για να μη μουχλιάσει το κάτω μέρος της κουρτίνας του μπάνιου περάστε την με ένα στρώμα baby oil. Εάν έχει προλάβει να κάνει λεκέδες χρησιμοποιείστε σόδα φαγητού και χλιαρό νερό για να την καθαρίσετε.

Εχετε παλιά αντικείμενα από μπρούντζο και θέλετε να γυαλίσουν; Υπάρχει λύση και λέγεται κέτσαπ. Ναι όπως το ακούσατε. Περάστε την επιφάνεια απαλά με κέτσαπ και τρίψτε με ένα μαλακό βαμβακερό πανί μέχρι να γυαλίσει τελείως. Εάν πάλι το πρόβλημα περιλαμβάνει και λεκέδες που δεν φεύγουν με τίποτα από την μπρούντζινη επιφάνεια, σας έχουμε και κάτι πιο δυνατό. Βουτήξτε μισό λεμόνι σε αλάτι και μ’ αυτό καθαρίστε τους λεκέδες. Κατόπιν πλύνετέ το με σαπούνι διαλυμένο σε ζεστό νερό και σκουπίστε το απαλά.

Τα χάλκινα αντικείμενα απαιτούν διαφορετική μεταχείριση. Ρίξτε σε ένα βαποριζατέρ λευκό ξίδι μέχρι τη μέση του δοχείου, προσθέστε 3 κουταλιές αλάτι, κλείστε το βαποριζατέρ και κουνήστε το μείγμα. Κατόπιν ψεκάστε στη χάλκινη επιφάνεια, περιμένετε 3-5 λεπτά και καθαρίστε με ένα μαλακό βαμβακερό πανί.


Προϊόντα γενικής χρήσης

Αλάτι
Είναι ισχυρό καθαριστικό λόγω της κρυσταλλικής μοριακής δομής του, ενώ παράλληλα απολυμαίνει.

Οινόπνευμα
Εκτός από τη βρωμιά διώχνει και μεγάλο αριθμό μικροβίων. Χρησιμοποιείται για παράθυρα, καθρέφτες, γυάλινες επιφάνειες και δύσκολους λεκέδες.

Βότανα
Διαθέτουν απολυμαντικές και καθαριστικές ιδιότητες. Η λεβάντα, το φασκόμηλο, το γεράνι κ.ά. είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Χλώριο
Είναι ιδανικό για απολύμανση, αλλά έχει πολλές παρενέργειες σε μεγάλες ποσότητες. Χρειάζεται ιδιαίτερες προφυλάξεις και πρέπει να χρησιμοποιείται όπου υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις απολύμανσης (όπως ο χώρος του μπάνιου, τα είδη υγιεινής κ.τ.λ.). Μην το ανακατεύετε ποτέ με αμμωνία και καυστικά προϊόντα καθαρισμού του WC. Η ένωσή τους δημιουργεί επικίνδυνα τοξικά αέρια. Εχετε πάντα ανοιχτά παράθυρα όταν το χρησιμοποιείτε, φοράτε γάντια, προσέξτε να μην έρθει σε επαφή με το δέρμα, τα μάτια και τις βλεννογόνους και προπαντός να μην το πλησιάσουν μικρά παιδιά. Αδιάλυτο μπορεί να προκαλέσει φθορές στην επιφάνεια πολλών υλικών, όπως η πορσελάνη και το σμάλτο που γυαλίζουν και να τα θαμπώσει.

Αμμωνία και σόδα φαγητού
Πρόκειται για αλκαλικά υλικά, προορισμένα να εξαφανίζουν όξινους λεκέδες. Η αμμωνία είναι εξαιρετική για τα τζάμια και δεν αφήνει ίχνη. Είναι όμως και επικίνδυνη και δεν πρέπει να εισπνέεται ούτε να έρχεται σε επαφή με το δέρμα, ειδικά σε αδιάλυτη μορφή. Η σόδα είναι εξαιρετική, ακίνδυνη, έχει τεράστιες δυνατότητες στο καθάρισμα και το γυάλισμα και κοστίζει πάμφθηνα.

Ξίδι
Καθαρίζει, απολυμαίνει την ατμόσφαιρα και διώχνει τις ανεπιθύμητες οσμές. Διαλυμένο σε νερό ή μόνο του, θεωρείται «θαυματουργό» για αφαίρεση λεκέδων ή για τον καθαρισμό της τουαλέτας σε συνδυασμό με σόδα.

Αιθέρια έλαια
Μπορούν να αλλάξουν την καθημερινή ρουτίνα της καθαριότητας του σπιτιού. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον νεροχύτη. Προσθέστε 5-7 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού μέσα στο νερό με την σαπουνάδα και τα πιάτα σας θα μοσχοβολούν. Τα αρωματικά έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σφουγγάρισμα των δαπέδων. Ρίξτε 20 σταγόνες σε 8 λίτρα νερού με αγνό σαπούνι και τα πάντα θα μοσχοβολούν. Απαλλάξτε τα χαλιά σας από τις μυρωδιές, ειδικά εάν υπάρχουν στο σπίτι καπνιστές ή κατοικίδια. Σε 500 ml βόρακα προσθέστε 25 σταγόνες αιθέρια έλαια. Ανακατέψτε καλά, ώστε να διαλυθούν και εφαρμόστε το διάλυμα στο χαλί. Κατόπιν σκουπίστε το.

Βασίλης Δαλαμπίνης - εφημερίδα Έθνος
loading...


ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ..

loading...
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή υπάρχουν καθημερινά και αρκετοί επισκέπτες του ιστολογίου οι οποίοι είναι ανήλικοι.

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.

Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν παραπέμπουν σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την αντίστοιχη πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας.

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μικρή καθυστέρηση και αφού τα ελέγξει κάποιος
από τη διαχείριση, όχι για λογοκρισία αλλά για έλεγχο για μη αναφορά
σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα
ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.


Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ ανάγκη
τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Item Reviewed: Πώς να καθαρίζετε το σπίτι αποφεύγοντας τοξικά υλικά Description: Rating: 5 Reviewed By: Χ.Σ.- (main administrator)
Scroll to Top